Ægtepar risikerer 100 piskeslag for at have konverteret – et ud af ti lande har stadig love, der forbyder konvertering

Sudan har afskaffet dødstraf for religiøst frafald fra islam, men et konvertit-ægtepar skal alligevel for retten

En opgørelse fra forskningscentret Pew viser, at 40 procent af verdens lande havde lovgivning, der kriminaliserede blasfemi i 2019
En opgørelse fra forskningscentret Pew viser, at 40 procent af verdens lande havde lovgivning, der kriminaliserede blasfemi i 2019. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

100 piskeslag. Det er straffen, som potentielt kan vente sudanske Nada og hendes mand, Hamouda. Ægteparrets forbrydelse? At have nægtet at anerkende en Sharia-domstols ophævelse af deres ægteskab som følge af Hamoudas konvertering til kristendom.

Der er retsmøde i sagen den 31. marts. Udover den korporlige afstraffelse risikerer Hamouda også at blive forvist fra Sudan – og dermed skulle forlade Nada og parrets to børn – i et år.

Det skriver ADF International, en trosbaseret juridisk organisation, der støtter parrets forsvar, i en pressemeddelelse. Sean Nelson, juridisk rådgiver i ADF International, slår fast:

”Enhver bør være fri til at udleve sin tro uden frygt for legale sanktioner.”

Men sådan er virkeligheden langt fra rundt om i verden.

En opgørelse fra forskningscentret Pew viser, at 40 procent af verdens lande havde lovgivning, der kriminaliserede blasfemi i 2019, mens det i mere end hvert tiende land var forbudt ved lov at konvertere.

Der bor 44,6 millioner mennesker i Sudan, hvoraf over 95 procent er muslimer. Først i september 2020 fik landet en sekulær forfatning, efter befolkningen året forinden havde omstyrtet den mangeårige diktator Omar al-Bashir. Indtil da var lovgivningen i Sudan baseret på Sharia, og konvertitter kunne blive ikendt dødsstraf.

Mange af de sekulære landvindinger, som den folkelige opstand bragte med sig, er imidlertid kommet i fare efter et militærkup i oktober 2021. Det er sagen mod Nada og Hamouda et eksempel på. 

”Denne sag er en væsentlig test af, om Sudans juridiske reformer i forhold til religionsfrihed, der blev foretaget af overgangsregeringen i 2020, vil blive anerkendt og beskyttet af domstolene," siger Sean Nelson.  

Da Nada og Hamouda blev gift i 2016, var de begge to muslimer. To år senere konverterede Hamouda til kristendom, og efter pres fra Nadas familie – og med risikoen for en dødstraf hængende over hovedet – blev parret tvunget til lade sig separere af en Sharia-domstol. Efter den nye forfatning trådte i kraft, forlod også Nada islam til fordel for kristendommen.

Selv mener parret, at deres separation var illegitim, fordi den skete under tvang, men sådan ser Nadas bror ikke på det. Han har nu anklaget dem for utroskab, altså for at have haft sex uden for ægteskabet.

Sagen demonstrerer, hvordan kultur og modvilje mod konvertitter stadig spiller ind og kan bruges til at påvirke domstolene, siger Sean Nelson: 

”Kristne konvertitter står over for et alvorligt pres og trusler i Sudan. Samspillet mellem Sharia og civile domstole i denne sag viser, hvordan de, der er fjendtlige over for konvertitter, kan få retssystemet til at gå efter folk, der ikke har gjort noget forkert.”

Ifølge ADF International vil ægteparrets forsvar inddrage kristne gejstlige i sin argumentation for, hvorfor parret stadig bør anses for at være gift.