Alle tabte kæben i Rom: Paven fyrede Caritas' ledelse med øjeblikkelig virkning

Tirsdag meddelte pave Frans, at han har fyret ledelsen i Caritas, der er en af verdens største hjælpeorganisationer. Et klogt kirkepolitisk træk, lyder reaktion

Tirsdag chokerede Pave Frans den katolske verden, da det kom frem, at han har fyret hele den internationale ledelse af hjælpeorganisationen Caritas.
Tirsdag chokerede Pave Frans den katolske verden, da det kom frem, at han har fyret hele den internationale ledelse af hjælpeorganisationen Caritas. . Foto: Maria Laura Antonelli/SIPA/Ritzau Scanpix.

Maria Krabbe Hammershøy, generalsekretær for Caritas Danmark, troede egentlig, at turen til Rom skulle gå med at tale om strategisk samarbejde sammen med de andre generalsekretærer i den katolske kirkes hjælpeorganisation Caritas’ nationale afdelinger. 

Og da Caritas Internationalis' præsident, kardinal Luis Antonio Tagle, tirsdag annoncerede, at han havde en meddelelse fra pave Frans, tænkte hun ikke nærmere over det. Paven plejer nemlig gerne at have en opmuntrende meddelelse til de nationale generalsekretærer, når de holder den slags møder. Gerne noget om, hvor vigtigt det er, at den katolske kirke passer på verdens fattigste. 

Men den besked, som Caritas' præsident læste op, fik de fleste deltagere til at spærre øjnene op: Hele Caritas’ internationale ledelse var fyret med øjeblikkelig virkning – inklusive præsidenten selv. 

"Der var nogle kæber, der hang i går. Folk var meget overraskede," fortæller Maria Krabbe Hammershøy. 

Ifølge flere katolske nyhedsmedier er beslutningen taget på baggrund af en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet i hjælpeorganisationen, som har afsløret beskyldninger om mobning og verbale overgreb på ansatte fra ledelsens side. 

Maria Krabbe Hammershøy understreger, at Caritas Danmark altid har haft et godt samarbejde med hovedsædet i Rom, og at valget ikke kommer til at gå ud over organisationens arbejde i Danmark. Men, fortsætter hun:  

"Vi er selvfølgelig kede af at høre, at det har været hårdt for personalet. Corona og krigen i Ukraine har ændret verdens humanitære situation, og vi står et sted, hvor det er fornuftigt at kigge på ledelsesstrukturen. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor det er sket så pludseligt, men vi tager det til efterretning." 

Med beslutningen mister Caritas Internationalis, der er en af verdens største aktører inden for nødhjælps- og udviklingsarbejde, og på verdensplan kan tælle flere end en million ansatte og frivillige, både sin præsident, sin vicepræsident samt Caritas Internationalis' generalsekretær, kasserer og hele repræsentantskabet.
 
Selvom mange katolikker er overraskede over beslutningen, viser pave Frans sig endnu engang som et handlekraftigt og konsekvent overhoved for den katolske kirke. Det mener Frans Josef Meyer, der er redaktør på det uafhængige netmedie Katolikker i dialog.

"Det er ikke blot et signal, men et spørgsmål om at fjerne uduelighed, misbrug af tillid og bekæmpe mobning internt i Caritas Internationalis. Der skal være en grænse for, hvor meget rod, der må herske, før nogle griber ind. Det viser han igen og igen med sin ledelsesstil."

I bagklogskabens lys er det ikke overraskende, at netop pave Frans griber ind på denne måde, mener Frans Josef Meyer, der glæder sig over beslutningen. 

"Det er et klogt kirkepolitisk signal, der varsler, at han ikke tolererer flere dårlige sager i den katolske kirke, selvom det næppe er den sidste af den slags, vi ser."

Der er da også en pointe forbundet med, at den katolske kirke i samme ombæring straks har meldt ud, at problemerne i Caritas Internationalis ikke har karakter af hverken finansiel eller seksuelt misbrug. Det siger Jakob Egeris Thorsen, lektor i diakoni ved Aarhus Universitet. 

"Det viser, hvilke problemer kirken har stået i, og at man vil sikre sig, at ingen tror, sagen om Caritas Internationalis bunder i problemer som disse. Uanset hvad, er det dog en total ydmygelse af den nu afsatte ledelse," siger lektoren. 

Jakob Egeris Thorsen kalder pavens ledelsesstil for "hård og resolut": 

"Pave Frans er ikke bange for at træffe drastiske og vidtgående beslutninger og bruger – til forskel fra sine forgængere – den pavelige magt uden skrupler."

Selvom ingen ved, hvilke andre grunde der kan være til pave Frans' beslutning om at skille sig af med hele toppen af Caritas Internationalis, bliver der gættet i katolske kredse: 

"Der bliver talt om, at paven også ønsker, at en større del af de finansielle midler kommer verdens fattige direkte til gode frem for at gå til høje lønninger," fortæller Jakob Egeris Thorsen.  

Frem til næste års generalforsamling i maj har pave Frans udpeget den italienske ledelseskonsulent Pier Francesco Pinelli som midlertidig administrator af Caritas Internationalis. Han har tidligere været tilkaldt af Vatikanet i vanskelige sager.