Biskop blev viet, men festen må vente

Bispevielsen af Thomas Reinholdt Rasmussen blev mindre festlig på grund af coronaen. Flere lokale præster og den københavnske biskop var med, da han søndag aflagde bispeløftet

På grund af coronasituationen blev bispevielsen af Thomas Reinholdt Rasmussen i Aalborg Stift afdæmpet og den festlige ceremoni, der skulle have været holdt efter gudstjenesten,  er udskudt til foråret eller sommer.
På grund af coronasituationen blev bispevielsen af Thomas Reinholdt Rasmussen i Aalborg Stift afdæmpet og den festlige ceremoni, der skulle have været holdt efter gudstjenesten, er udskudt til foråret eller sommer. Foto: Bo Amstrup/ Ritzau Scanpix.

Det udleverede ark ved bispevielsen i Aalborg Domkirke søndag vidnede om, hvad der kunne have været. Men som med mange andre ting over de seneste to år blev bispevielsen af Aalborg Stifts nye biskop Thomas Reinholdt Rasmussen ikke, som den var planlagt.

Den 49-årige nordjyske biskop havde forleden været i nærkontakt med en coronasmittet, og derfor var den stort anlagte begivenhed med gæster fra nær og fjern pludselig i fare. Løsningen blev, at ceremonien måtte finde sted under mere ydmyge omstændigheder med færre deltagere.

Hvor det udleverede ark lovede bidrag fra en islandsk, en færøsk og en norsk biskop, var det primært lokale præster, der var synlige i domkirken. Hvor deltagerlisten viste to andre jyske biskopper, var det kun den københavnske kollega, der kunne møde op til den knapt så store ceremoni.

Det så dog langt fra skrabet ud, da Thomas Reinholdt Rasmussen gik i procession ind i den store hvidkalkede domkirke med en række præster og biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen.

Mens de vandrede op ad kirkegulvet, sang Budolfi Kirkes kantori og blev ledsaget af trompet- og orgelmusik. Thomas Reinholt Rasmussen, klædt helt i hvidt som en brud, blev ledt op mod alteret af blandt andre hans ene modkandidat fra bispevalgkampen, Hanne Dahl, der er sognepræst i netop Budolfi Kirke.

På alterskranken hang hans bispekåbe, som han senere skulle blive påført ved det officielle bispevielsesritual. Den festlige ceremoni, der skulle have været holdt efter gudstjenesten, er udskudt til foråret eller sommer, og dermed kommer det sidste punktum i en maratonlang bispekampagne til at vente lidt endnu.

Thomas Reinholdt Rasmussen påbegyndte sin valgkamp allerede i marts, og i går kunne han så endelig knæle foran alteret, hvor hans kollega Peter Skov-Jakobsen skulle udføre ritualet, der indeholdt bispeløftet. Men først holdt den københavnske biskop en tale, hvor han gav udtryk for, at det ikke er muligt at ”tæmme” Jesus. Den kristne Gud er gledet ud af hænderne på alle, der har forsøgt at forstå ham fuldt ud, lød det i biskoppens tale, hvor han også var ude med riven efter både socialisme, liberalisme og konservatisme

Under det officielle ritual for bispevielse i folkekirken læste Peter Skov-Jakobsen efterfølgende op fra teksten med befalinger som:

”Vær en støtte for præster og menigheder i dit stift, styrk de svage, opsøg de vildfarne, vær barmhjertig uden at tåle det onde, irettesæt uden at glemme barmhjertigheden.”

Da Thomas Reinholdt Rasmussen havde svaret ja til bispeløftet, blev han velsignet og bedt for. Fire præstekolleger lagde hånden på ham og hjalp ham efterfølgende i den nye bispekåbe.

På grund af coronasituationen blev bispevielsen af Thomas Reinholdt Rasmussen i Aalborg Stift afdæmpet og den festlige ceremoni, der skulle have været holdt efter gudstjenesten,  er udskudt til foråret eller sommer.
På grund af coronasituationen blev bispevielsen af Thomas Reinholdt Rasmussen i Aalborg Stift afdæmpet og den festlige ceremoni, der skulle have været holdt efter gudstjenesten, er udskudt til foråret eller sommer. Foto: Bo Amstrup/ Ritzau Scanpix

Den røg hurtigt af igen, da Thomas Reinholdt Rasmussen kort efter gik på prædikestolen i almindelig sort præstekjole. Hans prædiken indeholdt blandt andet en opsang til tanken om, at reformer kan løse alle problemer. Tanken om, at paradis blot er en enkelt reform væk.

Inden den nye biskop kunne gå ud af kirken i procession takkede han flere fra prædikestolen. Det gjaldt blandt andre Dronningen, kirkeministeren og stiftsadministrationen i Aalborg Stift, der havde måttet sadle om forud for bispevielsen på grund af coronasituationen.

Og så lovede han, at den store fest stadig er i vente.

”Til foråret eller sommer vil vi holde en brag af en fest. Så skal vi vise, at Aalborg Stift er et godt sted at være, og hvor vi står sammen. Tak til Aalborg Stift.”