Biskop: Nogle må finde sig i, at jeg finder dem sølle, og at en foragt sniger sig ind på mig

Det er udtryk for mangelfuld teologisk tyngde, når biskop Peter Skov-Jakobsen kalder modstandere af homovielser for "sølle", mener præster

"Hvorfor skal jeg sætte mig til doms over noget, som jeg kan se medfører liv med alle dets modsætningsfyldte følelser,” spørger biskop Peter Skov-Jakobsen i et debatindlæg om ægteskab mellem par af samme køn på netmediet Altinget.
"Hvorfor skal jeg sætte mig til doms over noget, som jeg kan se medfører liv med alle dets modsætningsfyldte følelser,” spørger biskop Peter Skov-Jakobsen i et debatindlæg om ægteskab mellem par af samme køn på netmediet Altinget. Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix.

Modstandere af regnbuevielser har et sølle syn på kærlighed mellem mennesker. Sådan lyder overskriften på et indlæg, som den københavnske biskop Peter Skov-Jakobsen har skrevet på netmediet Altinget.dk.

Her fortæller biskoppen, at han for nylig er blevet "regnbue-bedstefar" til en dreng, som hans datter og svigerdatter har fået. Og den oplevelse har ledt til en række refleksioner over diskussionen om vielse af homoseksuelle i kirken.

I indlægget giver Peter Skov-Jakobsen blandt andet udtryk for, at han ikke kan forstå, hvordan man teologisk kan argumentere mod homoseksuelle vielser. Og at han opfatter mennesker, der har en anden overbevisning end ham selv, som "sølle".

"Med sølle mener jeg, når man påståeligt bliver ved med at hævde sit synspunkt, selv om man skulle vide bedre. Det er, når man hævder den forgangne verden og ikke ser nutiden, og ser at et problem, en fordom er lagt ned, men påståeligt fortsætter," skriver han.

Biskoppen står dog fast på retten til, at præster der ikke vil vie homoseksuelle, fortsat har en plads i kirken. Som han skriver:

"Ikke fordi jeg har brug for nogen at le ad eller på anden måde more mig over. Men fordi jeg ved, at ting til tider tager tid - og så ved jeg, at et menneske, der hævder det, som jeg kalder et sølle synspunkt, ofte har et stort hjerte for samfundets nederste, som for eksempel flygtninge og voldsramte."


Bedrevidende og imperialistisk

Men trods forbeholdet emmer indlægget af nedladende udtaleser fra en biskop, der globalt set er en minoritet i spørgsmålet om religiøse ægteskaber mellem to personer af samme køn. Derfor bør Peter Skov-Jakobsen også tænke sig godt om, før han udtaler sig som et kirkeligt overhoved.

Det mener blandt andre Helga Døssing, der er præst ved Sindbjerg kirke i Vejle, som ikke vier homoseksuelle på grund af sin teologiske overbevisning. Hun har læst indlægget, og hun mener ikke, at biskoppen kan være sine udtalelser bekendt som åndelig leder.

"Han har en bedrevidende og imperialistisk måde at se på størstedelen af alle kristne og for den sags skyld også muslimer og jøder. Indlægget bærer præg af imperialisme og nedladenhed, når han skriver, at alle os, der er så sølle, at vi har et andet syn på kærlighed end ham, før eller siden vil blive lige så kloge," siger Helga Døssing.

Hun anerkender, at der er en personlig dimension i indlægget, idet biskoppen henviser til sit barnebarn og sin datter og svigerdatter, men synes alligevel, at Peter Skov-Jakobsen bør kunne skelne mellem professionelle og personlige forhold.

"Der er folk, der ikke synes, at jeg skal kunne være præst, fordi jeg er kvinde. Og det kunne jeg så have et problem med, men det har jeg ikke. Fordi vi skal kunne være uenige og rumme, at andre mener noget andet end os selv, uden at det så betyder, at de er sølle. Det gælder især, når man er et af overhovederne i kirken. Biskoppen skal kunne rumme alle," siger Helga Døssing.


Tynd teologisk grund

Jens Lomborg vier heller ikke homoseksuelle. Han er præst i Skjern Bykirke og derudover formand for Evangelisk Luthersk Netværk, som er et netværk af kristne, der med sin egen beskrivelse vil "fastholde og stå offentligt frem med klassisk, bibelsk kristendom".

Jens Lomborg har også svært ved at se, hvordan indlægget er foreneligt med det faktum, at biskoppen skal indstille præster til ansættelse. Selvom han skriver, at han forsvarer præsters ret til ikke at ville vie homoseksuelle, så har Jens Lomborg svært ved at forestille sig, at han vil indstille teologer med "en sølle" teologi.

Derudover undrer Jens Lomborg sig over, hvorfor biskoppen fører sig så skråsikkert frem, når han står på så tynd teologisk grund.

"Selvom Peter Skov-Jakobsen i en dansk sammenhæng repræsenterer en majoritetsholdning, så ville han med den her slags argumentation ikke få et ben til jorden blandt ortodokse, katolikker, frikirkefolk eller andre konservative kristne i resten af verden," siger Jens Lomborg.


"Indlægget er sølle"

Han bakkes op af Henrik Højlund, der er præst i Aarhus Bykirke, hvor homoseksuelle heller ikke kan blive viet.

"Jeg synes, indlægget er sølle. Ganske vist står Peter Skov-Jakobsen ved vores ret til ikke at vie homoseksuelle. Men han gør det med sådan en nedladende holdning om, at vi nok skal blive klogere til sidst. På den måde misforstår han fuldstændig, hvad begrebet åndsfrihed betyder. Jeg elsker åndsfrihed. Jeg beder for åndsfriheden i samfundet i kirkebønnen i min kirke hver søndag. Men kirkelig åndsfrihed, det er noget andet. Og det har biskoppen ikke blik for," siger Henrik Højlund.

Noget andet, Henrik Højlund har svært ved at få til at passe, er Peter Skov-Jakobsens kærlighedsbegreb.

"'Kærlighed mellem mennesker er en gave fra Gud,' siger biskoppen. Javist, men er det det samme som, at vi dermed skal kunne følge enhver varmefølelse, der stiger op i os? Det er i virkeligheden en meget primitiv kærlighedsforståelse i ægteskabeligt perspektiv. Det er uden blik for, at ægteskabskærlighed også er forbundet med pligt og selve skabelsens virkelighed, 'skabt i Guds billede som mand og kvinde'. Det, vi føler, er ikke nødvendigvis det, som vi bare skal følge. Hvis jeg bliver grebet af kærlighed til naboens kone, og vi begynder at tale meget sammen, og følelserne også går den anden vej, og vi til sidst begge har det sådan, at vi bliver nødt til at finde sammen. Er det så OK, fordi det er Gud, der har givet os de følelser?," siger Henrik Højlund.

Det er et "sølle menneskesyn", hvis man ikke respekterer homoseksuelle, lægger dem for had eller kriminaliserer deres orientering, medgiver den katolske biskop i Danmark Czeslaw Kozon. Men, bemærker han, efter at have læst det omtalte indlæg i Altinget:

"Man kan sagtens respektere homoseksuelle personer uden at anerkende deres parforhold på lige fod med et ægteskab, og hvad der følger af ritualer i denne forbindelse."

Derfor kan kirken kun velsigne ægteskab mellem personer af forskelligt køn, ligesom man ikke kan omdefinere begrebet "ægteskab".

"Kærligheden har ganske vist mange former: Mellem forældre og børn, mellem søskende, mellem venner, men disse former for kærlighed er noget andet end kærlighed mellem mand og kvinde i et ægteskab," mener Czeslaw Kozon.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen.