Bispekandidat: Jeg tilhører den grundtvigske midtbane

Provst Ulla Thorbjørn Hansen er tredje kandidat til bispevalget i Roskilde Stift, hvor den nuværende biskop, Peter Fischer-Møller, går på pension ved udgangen af august næste år

"Jeg vil gerne være biskop, fordi jeg har en kæmpe kærlighed til folkekirken, dens ansatte, de frivillige og menigheden," siger Ulla Thorbjørn Hansen.
"Jeg vil gerne være biskop, fordi jeg har en kæmpe kærlighed til folkekirken, dens ansatte, de frivillige og menigheden," siger Ulla Thorbjørn Hansen. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Ulla Thorbjørn Hansen, hvorfor vil du være biskop over Roskilde Stift?

Jeg vil gerne være biskop, fordi jeg har en kæmpe kærlighed til folkekirken, dens ansatte, de frivillige og menigheden. Og fordi flere menighedsrådsmedlemmer har vist mig den tillid at opfordre mig til at stille op. Som provst i Slagelse Provsti har jeg lært, at vi er bedst som kirke, når vi forener alle vores gode kræfter. Jeg kan være med til at bane en god vej for fremtidens kirke med min brede erfaring fra mange forskellige sider af kirkelivet. Jeg har stor ledelseserfaring fra 25 år som sognepræst, 18 år som feltpræst, 11 år som ledende beredskabspræst og ikke mindst fem år som provst i et af Danmarks største provstier med mange kirker og landsogne.

Hvor vil du placere dig selv kirkeligt?

Jeg er barn af folkekirken. Min far var KFUM-spejder, og jeg er opvokset med helt naturligt at komme i kirken. Jeg er evangelisk, luthersk og grundtvigsk inspireret og klassisk teolog. Det vil ikke være forkert at sige, at jeg tilhører den grundtvigske midtbane, men jeg bevæger mig også gerne og naturligt på andre dele af banen. Jeg har sunget i almindeligt kirkekor, men jeg har også været engageret i et kor i metodistkirken, og i min tidlige gymnasietid var jeg engageret i et kor og et ungdomsarbejde, som både var for folkekirken og frikirker, så jeg ser mig selv som en, der nemt kan samarbejde med andre fra det kristne kirkeliv i Danmark.

Hvad er din mærkesag?

Jeg er formand for Slagelse Klosters bestyrelse. I deres klosterhave er der et kæmpe krat, der ikke bliver brugt til noget, hvor jeg gerne vil bygge et videnscenter for diakoni, der skal gå under navnet Diakoniens Hus. Teologi, diakoni og sjælesorg er mine mærkesager, ligesom samarbejde og samskabelse er vigtigt for mig. Diakoniens Hus kan kun blive til noget, hvis vi står sammen om det. Det er på drømmeplan, men vi har netop haft en diakonikonference sammen med Slagelse Kommune, hvor der var stor interesse for diakoni og for at lære hinanden at kende på tværs af kirken, organisationer og kommunen, og der arbejdes videre med projektet. Som biskop vil jeg støtte op om det gode arbejde, og det fælles mål er, at vi skal være medarbejdere på hinandens glæde i hele stiftet.