Bliver det John, Dorthe, Mads eller Jørgen? Her er kandidaterne til dagens bispevalg

Fire sognepræster kæmper i dag om at blive Fyns næste biskop. Men hvem er de? Mød dem her

Det fire kandidater i bispevalget på Fyn er fra venstre mod højre sognepræst i Dyrup John Pretzmark Ramskov, sognepræst i Vor Frue Kirke i Odense Jørgen Samsing Bendixen, sognepræst i Dalum Kirke Dorthe Tofte-Hansen og studielektor ved Pastoralseminariet i København Mads Davidsen.
Det fire kandidater i bispevalget på Fyn er fra venstre mod højre sognepræst i Dyrup John Pretzmark Ramskov, sognepræst i Vor Frue Kirke i Odense Jørgen Samsing Bendixen, sognepræst i Dalum Kirke Dorthe Tofte-Hansen og studielektor ved Pastoralseminariet i København Mads Davidsen. Foto: Lasse Skov/Fyens Stift.

Hvem skal erstatte Fyns nuværende biskop, Tine Lindhardt, når hun fratræder ved udgangen af januar 2023?

Det spørgsmål bliver – såfremt en af kandidaterne for mere end 50 procent af stemmerne – afgjort i dag, når første stemmerunde til Bispevalg på Fyn indledes i Odense Domkirke klokken 11. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Bispevalg i Fyens Stift

Kristeligt Dagblad rapporterer direkte, når de 1.446 stemmeberettige præster og menighedsrådsmedlemmer skal sætte deres kryds. Nedenfor kan du blive klogere på de fire kandidater, som er på valg.

John Pretzmark Pedersen Ramskov

Bispekandidat John Pretzmark Ramskov.
Bispekandidat John Pretzmark Ramskov. Foto: Leif Tuxen

John Pretzmark Pedersen Ramskov er sognepræst i Dyrup Sogn siden 2008. Før det var han sognepræst i Sanderum-Ravnebjerg Pastorat. Han er uddannet cand.theol. i 1993.

Over for Kristeligt Dagblad har John Pretzmark blandt andet lagt vægt på, at han som biskop vil arbejde for at bryde med den tavshedskultur, som, han mener, præger folkekirken. Du kan læse interviewet her.

Dorthe Tofte-Hansen

Dorthe Tofte-Hansen er bispekandidat som biskop over Fyens Stift.
Dorthe Tofte-Hansen er bispekandidat som biskop over Fyens Stift. Foto: Leif Tuxen

Dorthe Tofte-Hansen er sognepræst i Dalum Kirke i Odense gennem 20 år. Før det har hun blandt andet været ansat i et vikariat som sognepræst ved Vestervang Kirke i Helsingør og som sygehuspræst på Helsingør sygehus. Hun er uddannet cand.theol. i 1999.

Vinder Dorte Tofte-Hansen dagens bispevalg, vil hun blandt andet fokusere på at gøre gudstjenester mere tilgængelige for plejehjemsbeboere samt udvikle kirkelige tilbud til unge voksne, der er ramt af mistrivsel. Du kan læse mere i dette interview.

Mads Davidsen

Mads Davidsen er bispekandidat til bispevalget i Fyens Stift. Fotograferet ved Pastoralseminaret på Vartov i København
Mads Davidsen er bispekandidat til bispevalget i Fyens Stift. Fotograferet ved Pastoralseminaret på Vartov i København Foto: Leif Tuxen

Mads Davidsen har været studielektor på Pastoralseminariet siden 2018, hvor han blandt andet underviser i prædikenlære. Siden 2007 har han virket som præst i Fyens Stift i både Egede, Øster-Skerninge og Munkebo. Han er uddannet cand.theol. i 2003.

Bliver Mads Davidsen Fyns nye biskop, står et livtag med præstemanglen og problemer med arbejdsmiljøet øverst på listen. Du kan blive klogere i dette interview. 

Jørgen Samsing Bendixen

Jørgen Samsing Bendixen er sognepræst og bispekandidat Fyens Stift.
Jørgen Samsing Bendixen er sognepræst og bispekandidat Fyens Stift. Foto: Leif Tuxen

Jørgen Samsing Bendixen har siden 2017 været sognepræst i Vor Frue Kirke i Odense. Tidligere har han blandt andet været sognepræst i Glamsbjerg Sogn på Fyn samt ved Hals og Hou kirker i Aalborg Stift. Han er uddannet cand.theol. i 1999.

Jørgen Samsing Bendixen tilslutter sig en - med egne ord - favnende, grundtvigsk position, og vinder han dagens bispevalg, vil han blandt andet sætte fokus på samvirket mellem de gejstlige og de folkevalgte. Læs mere i dette interview.