Bygning foran ikonisk kirke får kritik: ”En kniv i hjertet”

En ny pavillon på torvet i Ringsted ødelægger udsigten til den 850 år gamle Sct. Bendts Kirke, mener kritikere. Menighedsrådet synes ikke, bygningen lever op til arkitektfirmaets tegninger.

”Den er helt klart blevet mere mere markant end på tegningerne. Bygningen er blevet mindre gennemsigtig og søjlerne er mere bastante. Tegningen havde en vis lethed over sig. Men hvad der er gået galt, har jeg ikke kendskab til," siger Else Erikstrup, formand i menighedsrådet i Ringsted Sogn.
”Den er helt klart blevet mere mere markant end på tegningerne. Bygningen er blevet mindre gennemsigtig og søjlerne er mere bastante. Tegningen havde en vis lethed over sig. Men hvad der er gået galt, har jeg ikke kendskab til," siger Else Erikstrup, formand i menighedsrådet i Ringsted Sogn. Foto: Ritzau Scanpix.

Hvis man vil se et af "Danmarks værste byggerier" i 2021, skal man tage toget til Ringsted.

Her, foran byens rådhus og den 850 år gamle Sct. Bendts Kirke, er en sort og brun aflang pavillon med cafeteria og toilet ved at tage form, og hvis alt går som det skal, åbnes den for offentligheden i løbet af foråret.

Men i takt med at byggeriet nærmer sig sin afslutning, vokser modstanden mod det modernistiske byggeri, som flere beskylder for at stjæle udsigten til den ikoniske Sct. Bendts Kirke og for ikke at ligne de tegninger, som arkitektfirmaet lagde op til.

Blandt andet er byggeriet nu nomineret til netop "Danmarks værste byggeri 2021" ved foreningen Arkitekturoprør, som de seneste tre år har uddelt den tvivlsomme og lidet flatterende pris til et bygningsværk i Danmark.

Blandt de tidligste kritikere af pavillonen var det lokale menighedsråd, som siden projektets fødsel har ytret bekymring for udsigten til og fra kirken, hvor flere af Danmarks største regenter ligger begravet.

“Vi kunne ikke se nogen mulighed for, at pavillonen kunne placeres på en måde, så den sikrede udsigt til og fra kirken, eller så den harmonerede med kirken og de omkringliggende bygninger. Men det synspunkt sad vi alene med,” siger Knud Birk Iversen, som under høringsprocessen for projektet var næstformand i menighedsrådet i Ringsted Sogn.

Trods indsigelsen konkluderede kommunen, at pavillonens lave højde og placering sikrede udsyn til og fra kirken. Kommunen lagde vægt på, at bygningen med sine store glaspartier ville blive transparent, så kirken kunne ses gennem bygningen.

Nu mener menighedsrådet så, at bygningen ikke lever op til forventningerne, fortæller Else Erikstrup, formand i menighedsrådet i Ringsted Sogn:

”Den er helt klart blevet mere mere markant end på tegningerne. Bygningen er blevet mindre gennemsigtig og søjlerne er mere bastante. Tegningen havde en vis lethed over sig. Men hvad der er gået galt, har jeg ikke kendskab til," siger Else Erikstrup.

Det er arkitektfirmaet Paludan Gottlieb Architects, som står bag det omstridte bygningsværk, og på de visualiseringer, som arkitekterne i sin tid udarbejdede, kan man ganske rigtigt se kirken igennem konstruktionen.

Kirken er dog noget sværere at se gennem ruderne i virkeligheden, og det er ikke det eneste punkt, hvor tegningen ikke stemmer ikke overens med realiteterne. For eksempel er der på visualiseringen fem fliser mellem hver søjle på bygningen, hvor det i virkeligheden er et sted mellem tre og fire, hvilket gør gennemsigtigheden mindre. Ligeledes er søjlerne blevet væsentligt tykkere end på tegningen, og tagkonstruktionen er en helt anden.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Paludan Gottlieb Architects, som ikke ønsker at udtale sig om diskrepanserne, men henviser til kommunen, der har stået for byggeriet.

Menighedsrådet har gennem forløbet savnet støtte fra stiftet, fortæller Knud Birk Iversen:

“Stiftet havde tidligt meldt ud, at det var positivt over for placeringen af en bygning på torvet, allerede inden man havde set bygningen. Det fandt vi stødende."

Men stiftet har flere hensyn at tage, udover menighedsrådets bekymringer, siger biskop over Roskilde Stift Peter Fischer Møller.

“De lokale menighedsrådet kan ofte have et meget fokuseret perspektiv på kirken og dens nære omgivelser, hvor vi som stift har pligt til at se på sådanne projekter i en større sammenhæng og træffer beslutninger med opbakning fra vores konsulenter,” siger Peter Fischer Møller.

Det var på denne baggrund, at stiftet undlod at indgive indsigelse mod projektet, fortæller biskoppen:

“Torvet i Ringsted har altid været vind-omsust og et meget lidt indbydende sted i byen. Så ideen om at få skabt noget læ og et opholdsrum med en pavillon gav god mening.”

Biskoppen mener desuden, at det er for tidligt at fælde dom over bygningen, før den står helt færdig.

Spørger man Berlingskes kulturkommentator Anne Sophia Hermansen, er der imidlertid rigeligt at fælde dom over. Hun er en af dem, der har stemt på pavillonen i Ringsted som årets værste byggeri, og hun mener, at den burde blive afsæt for et borgeroprør.

“Byggeriet er en kniv i hjertet på Ringsted. Den plads er byens kerne, og så vælger man at bygge en pavillon, der ligner den onde tvilling til HT-terminalen på Rådhuspladsen, som jo endte med at blive revet ned. Jeg mener, det bør være en rettighed for borgerne at sige, at det her byggeri er ganske enkelt ikke det, vi har fået stillet i udsigt eller ønsket for den her plads. Så det må vi rive ned og lave om,” siger Anne Sophia Hermansen.

Grundlæggende synes hun ikke, at de tegninger, som arkitektfirmaet Gottlieb Paludan Architects står bag, stemmer overens med det byggeri, som er ved at skyde op af jorden foran den 850 år gamle Sct. Bendts Kirke. Så enten kan arkitekterne ikke tænke langt nok, eller også er der sket noget i den måde, tegningerne er blevet virkeliggjort af kommunen, mener hun.

Oprøret ser dog ikke ud til at komme fra menighedsrådet, som i dag har accepteret at skulle leve med pavillonen:

“Det, vi er optaget nu, er, hvad sker der rundt om pavillonen. Vi er for eksempel spændt på, om placeringen af pavillonen betyder, at aktiviteter, der normalt er på torvet, nu rykker over på græsarealet foran kirken. Men vi er opsat på at leve i fredelig forening med kommunen, så vi kan gennemføre de kirkelige handlinger, og så borgerne kan have de aktiviteter, de ønsker i området," siger formand Else Erikstrup.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra borgmesteren i Ringsted, Henrik Hvidesten (V), men han er på ferie i udlandet.