Chi Le fik ideen til klinik for udsatte: ”Jeg ville give noget tilbage”

Idéen til Caritas Klinikken kom fra læge Chi Le, der som barn kom til Danmark som flygtning fra Vietnam. Nu har klinikken vundet Kristeligt Dagblads initiativpris

Chi Le låner sin klinik på Vesterbro i København ud til Caritas, hvis frivillige læger og sygeplejesker tager imod socialt udsatte.
Chi Le låner sin klinik på Vesterbro i København ud til Caritas, hvis frivillige læger og sygeplejesker tager imod socialt udsatte. Foto: Liselotte Sabroe.

Chi Le blev født i Vietnam i 1983 og voksede op i et land, der var præget af politiske uroligheder og opgør efter Vietnamkrigen. Mange sydvietnamesiske mænd frygtede at blive fængslet i kommunisternes genopdragelseslejre, så i 1986 valgte Chi Les far at flygte over havet.

Båden blev reddet midt i det Sydkinesiske Hav af et Mærsk-skib, og bådflygtningene blev sejlet ind til Singapore og placeret i en lejr. Her sad Chi Les far og ventede på at få at vide, hvilket land der ville give ham asyl.

”De vietnamesiske flygtninge ønskede at komme til lande, de havde hørt om, som USA, England, Frankrig og Australien. Men min far blev sendt til Danmark, et land som få vietnamesere havde hørt om,” siger Chi Le.

Familien blev genforenet i Danmark i 1988, og Chi Le kom i børnehave, hvor hun lynhurtigt lærte det danske sprog. Og ligesom sine fire søskende fik hun det bedste ud af det danske uddannelsessystem.

”Når ens far har risikeret sit liv for at give sine børn et bedre liv, så er det kun rigtigt at gribe de muligheder, der er,” siger Chi Le, som valgte at uddanne sig til læge.

Chi Le var også aktiv i katolske ungdoms- og nødhjælpsorganisationer, og i 2018 blev hun inviteret til at blive bestyrelsesmedlem i den katolske hjælpeorganisationen Caritas Danmark.

”Fordi min familie selv har fået hjælp, ville jeg gerne give noget tilbage. Så da jeg blev færdiguddannet for et år siden og fik min egen lægeklinik på Vesterbro i København, gik jeg til bestyrelsen. Jeg spurgte, om Caritas ikke kunne bruge lokalerne til en klinik i aftentimerne,” siger Chi Le.

Det mente generalsekretæren i Caritas Danmark, Maria Krabbe Hammershøy, bestemt, at man kunne:

”Det var en oplagt idé. Der var jo allerede undersøgelsesrum, venteværelse og det udstyr, vi skulle bruge,” siger Maria Krabbe Hammershøy.

Caritas og Chi Le vurderede, at deres klinik skulle fungere som et supplement til det danske sundhedssystem:

”Vores sundhedssystem er godt og effektivt. Men hvis man ikke taler dansk eller ikke er digitalt hjemmevant, så det meget svært at navigere i. Det betyder, at mange udsatte simpelthen ikke kommer til læge,” siger Maria Krabbe Hammershøy, som pointerer, at selv for de udsatte, der finder frem til lægen, kan den begrænsede konsultationstid være et problem:

”Hvis man har sproglige udfordringer eller hvis man har et større socialt problemkompleks, så kan det være svært at udrede på 10 minutter,” siger Maria Krabbe Hammershøy.

Caritas gik i gang med at samle ind til klinikken og hyre frivillige læger og sygeplejersker:

”Caritas har et stærkt bagland i det katolske miljø, som ønskede at bakke op om klinikken. Den katolske kirke i Danmark er jo langt hen ad vejen en migrantkirke, og mange er selv kommet til Danmark som migranter eller flygtninge, eller også er de børn af dem. Så de ved, hvad det vil sige at være ny i Danmark, og ønsker at give noget tilbage,” siger Maria Krabbe Hammershøy.

Caritas Klinikken slog dørene op den 14. september i år og har indtil videre åben hver tirsdag fra klokken 17 til 20.

”Vi modtager patienter med meget forskellige problemer. Men fælles for dem er, at de har svært ved det eksisterende sundhedssystem, eller er faldet helt ud af systemet,” siger Maria Krabbe Hammershøy.

Det er første gang, at en katolsk hjælpeorganisation driver en sundhedsklinik af denne type i Danmark. Men Caritas har rig erfaring med det i andre dele af verden, fortæller Jakob Egeris Thorsen, lektor i diakoni ved i Aarhus Universitet:

”Caritas er vant til at drive både plejecentre og sundhedsklinikker. I Tyskland driver de for eksempel en stor del af plejesektoren,” siger Jakob Egeris Thorsen.

Organisationen Caritas kom til verden i slutningen af 1800-tallet på samme tid som andre kirkelige organisationer som Kirkens Korshær og Blå Kors:

”De var en kur mod de store sociale og sundhedsmæssige problemer, som industrialiseringen og vandringen mellem land og by havde forårsaget i Europa,” siger Jakob Egeris Thorsen.

Siden udviklede Caritas sig til en stor paraplyorganisation, der virker i katolske lande og gennem udviklingsprojekter i tredjeverdenslande.

”Der hvor Caritas adskiller sig fra mange andre kirkelige hjælpeorganisationer, er, at de har et tæt parløb med den katolske kirke både på stiftplan og på sogneplan. Det gør, at de har et stærkt bagland af frivillige og ildsjæle – hvoraf mange har migrant eller flygtningebaggrund som Chi Le,” siger Jakob Egeris Thorsen.