Dansk Bibel Institut til kvindelig præst: Tillykke med præsteembedet, men du skulle ikke have taget jobbet

I et lykønskningsopslag til en nyansat præst skriver Dansk Bibel Institut, at man ville have anbefalet en anden stilling, fordi præsten er kvindelig. Men så hellere lade være at ønske tillykke, siger forhenværende sognepræst

En kvindelig præst har fået en anderledes lykønskning.
En kvindelig præst har fået en anderledes lykønskning. . Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Susanne Lubago modtog en helt særlig lykønskning i fredags. På Dansk Bibel Instituts (DBI) facebookside lød et tillykke til dets tidligere studerende med hendes ansættelse som præst i Hellevad og Egvad Sogn, men i samme tekst understregede instituttet, at det er imod samme ansættelse:

"Vi ønsker Susanne Lubago hjertelig tillykke med hendes nye arbejde og fremtid som præst i Hellevad/Egvad. DBI ville have anbefalet en anden stilling end det at være præst, fordi vi er overbevist om, at den tjeneste i kirken er forbeholdt mænd," lød det fra Børge Haahr Andersen, der er rektor på Dansk Bibel Institut:

Men den formulering er ikke klar nok, mener Jens Kvist, der er forhenværende sognepræst i Aabenraa Sogn.

"Det hænger jo ikke sammen overhovedet, at de både siger tillykke, og siger at hun skal søge noget andet end en præstestilling. Enten er de for, eller også er de imod," siger han.

Børge Haahr Andersen medgiver, at han i opslaget ikke er fuldstændig klar i sin formidling, men understreger dog også, at instituttet efter hans mening godt kan lykønske og kritisere ansættelsen på samme tid.

"Der er jo rigtigt, at vi står i det dilemma, at vi ikke anbefaler selve ansættelsen - hvilket er teologisk begrundet - men samtidig respekterer vi, at sådan som tingene er skruet sammen i dag, så er der mange kvinder, der ønsker at være præst. Så må vi jo kommunikere respektfuldt og ønske dem alt godt, men samtidig fastslå vores holdning."

Børge Haahr Andersen uddyber gerne, hvorfor Dansk Bibel Institut har valgt den dobbelte tilgang til denne type lykønskninger.

"Det skyldes jo vores principielle, teologiske holdning til kvindelige præster, hvor vi, hvis vi var blevet spurgt, havde anbefalet hende en anden stilling end en præstestilling. Hvis nogen af dem, vil være præster, så blander vi os ikke i det, men vores egen holdning er kirkens oprindelige holdning."

Du siger, at hvis nogle af jeres kvindelige studerende vil være præst, så blander I jer ikke i det. Hvordan hænger det sammen med, at I laver et opslag på en konkret sag, hvor Susanne Lubago er blevet ansat som præst?

"Jeg kommenterer det, fordi jeg ved, at jeg alligevel vil blive spurgt. Så du kan godt sige, at jeg blander mig, men det er jo positivt. En kristen tilgang til uenighed indebærer respekt på andres vegne, også når de træffer valg, man er uenig i. Som jeg ser det, er det en kommentar til Susannes ansættelse, hvor vi på en respektfuld måde ønsker hende tillykke, men samtidig også slår vores egen holdning fast."

Det er Jens Kvist dog ikke enig i:

"De burde enten holde deres mund, eller sige, at 'det var ikke lige det, vi havde ønsket'."

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra den omtalte præst Susanne Lubago. Hun har ikke ønsket at udtale sig.