Det Døde Hav forsvinder med alarmerende hast

I løbet af få år er en af Israels største turistattraktioner og centrale steder for bibelsk arkæologi fordampet med store ødelæggelser i den omkringliggende infrastruktur til følge. Forsker kalder udviklingen “surrealistisk”

Her, I Jeriko på Vestbredden, plejede landet at være dækket af hav. At vandet lige nu forsvinder i et sådant tempo, at nogle gætter på, at den er forsvundet helt i 2050, skyldes flere faktorer, der alle har menneskeracen til fælles. 
Her, I Jeriko på Vestbredden, plejede landet at være dækket af hav. At vandet lige nu forsvinder i et sådant tempo, at nogle gætter på, at den er forsvundet helt i 2050, skyldes flere faktorer, der alle har menneskeracen til fælles. . Foto: Mussa Issa Qawasma/Reuters/Ritzau Scanpix.

Da Bodil Skjøtt i sommer tog en tur til ørkenen øst for Jerusalem i Israel, havde hun og hendes rejsekammerater tænkt sig at tage en svømmetur i Det Døde Hav. 

Den tidligere generalsekretær i Israelsmissionen dyppede for første gang tæerne i det ekstremt salte vand for præcis 50 år siden, i 1972, og hun har gjort det mange gange siden. Men i år måtte hun opgive. Det var simpelthen ikke besværet værd.