Det er dyrt, farligt, og uden teologisk grundlag. Så hvorfor tyer nogle til illegale omskæringer?

Ulovlige omskæringer finder sted i Danmark, viser ny dokumentar. Årsager til fænomenet kan være manglende viden om sundhedstilbud og frygt for at blive registreret af myndighederne

"Der er brug for, at vi taler meget mere åbent om det på en ikke-fordømmende måde, så forældre træffer det rigtige valg, hvis de ønsker at få omskåret deres drengebørn,” siger Urfan Ahmed,praktiserende læge.
"Der er brug for, at vi taler meget mere åbent om det på en ikke-fordømmende måde, så forældre træffer det rigtige valg, hvis de ønsker at få omskåret deres drengebørn,” siger Urfan Ahmed,praktiserende læge. . Foto: Luma Pimentel/Unsplash.

Det er dyrt, farligt, ulovligt og ikke påbudt af Gud. Alligevel vælger nogle mennesker i Danmark af religiøse årsager tilsyneladende at få foretaget omskæringer af deres børn på illegal vis. Det beskriver en ny dokumentar fra TV 2, der blev sendt torsdag aften under overskriften ”Omskæring bag lukkede døre”.

Her havde stationen lokket to mænd uden lægefaglig baggrund til Danmark under dække af at skulle foretage illegale omskæringer. Begge mænd sagde i de skjulte optagelser, at de havde foretaget flere indgreb i Danmark tidligere, og de rejste rundt i hele Europa med samme formål.

Praksissen er blevet fordømt af både Det Jødiske Samfund i Danmark og af syv muslimske paraplyorganisationer, der siger, at der ikke er teologiske argumenter for at fravælge det sikre og lovlige alternativ til de illegale omskæringer. Og da TV 2 måtte betale 1.000 euro for at få den ene omskærer til Danmark, er der tilsyneladene heller ingen økonomiske fordele ved det.

Religionssociolog ved Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen understreger, at der ikke er forsket i, hvorfor man vælger kvaksalvere til at foretage omskæringer frem for de lovlige alternativer. Han har dog oplagte bud.

”Det handler formentlig om muslimer, der på grund af traditioner eller på grund af uvidenhed om sundhedssystemet i Danmark henvender sig til deres omgangskreds for at få anbefalet en person, der kan omskære deres barn. Hvis de for eksempel er nytilkomne, er de ikke vant til, at sundhedsmyndighederne stiller krav til noget som omskæring, og de har måske en dybt indgroet mistillid til staten på grund af oplevelser i deres hjemlande, der gør, at de er utrygge ved tanken om at blive registreret, hvilket er forudsætningen for omskæring i Danmark,” siger han.

Religionssociologen bemærker, at syv muslimske paraplyorganisationer i en samlet pressemeddelelse har taget afstand fra praksissen afdækket i TV 2’s dokumentar, hvilket understreger, at der formentlig ikke er teologiske årsager til fravalget af en lovlig omskæring. Hans bud på en løsning på problemet vil derfor være at tage ved lære af, hvordan sundhedsmyndighederne har arbejdet i multietniske områder under corona.

”Jeg synes, at man i den grad skal overføre erfaringerne fra udrulningen af vaccinen i de områder til andre dele af sundhedsystemet. Dels ved at oversætte informationer til flere sprog og dels ved at være til stede og have en mere direkte kontakt med mennesker, der ikke har stor erfaring med at bruge sundhedsvæsenet i Danmark.”

Der har også i de muslimske miljøer og i moskéerne været en tabuisering, som vi er nødt til at droppe. Man har været bange for at tale om omskæring, fordi man ikke vil skydes i skoen, at man presser nogen til at få foretaget en. 

Urfan Ahmed

Praktiserende læge

Urfan Ahmed nikker genkendende til Brian Arly Jacobsens bud på årsager til valg af illegale omskæringer. Han er praktiserende læge og talsmand for samtlige danske muslimske paraplyorganisationer i debatten om omskæring.

”Det er måske mennesker, der har en utryghed ved at henvende sig til sundhedspersonale, når de ser læger i den offentlige debat kalde omskæring for lemlæstelse og børnemishandling. Men det er en misforståelse, at de fleste læger ser sådan på det, og den skal vi have gjort op med,” siger han og tilføjer, at der skal være oplysningskampagner, og at de muslimske organisationer skal mere på banen:

”Der har også i de muslimske miljøer og i moskéerne været en tabuisering, som vi er nødt til at droppe. Man har været bange for at tale om omskæring, fordi man ikke vil skydes i skoen, at man presser nogen til at få foretaget en. Der er brug for, at vi taler meget mere åbent om det på en ikke-fordømmende måde, så forældre træffer det rigtige valg, hvis de ønsker at få omskåret deres drengebørn.”

Hos TV 2 mener man, at man til en vis grad lykkedes med at afdække årsagerne til, hvorfor de illegale omskæringer finder sted. Det siger stationens faktachef Thomas Breinholt, der peger på en medvirkende i dokumentaren, Mustafa Sayegh, der fortæller, at hans forældre havde anbefalet en omskærer, og at dette lader til at være normal procedure. Mustafa Sayegh er medlem af Nye Borgerlige og er blandt andet kendt for at have stiftet en forening for frafaldne muslimer.

”Han siger, at det er meget normalt i hans miljø, at man spørger sine forældre om sådan noget. Det kan være en del af forklaringen, men vi har ikke noget klart svar på spørgsmålet. Styrelsen for Patientsikkerhed nævner, at det kan være et resultat af mistillid til staten og en frygt for at blive registreret, der får folk til at vælge løsninger, hvor de ikke bliver registreret. Det er dermed illegale løsninger, da der jo er registreringspligt,” siger Thomas Breinholt.