Digital shaman: ”Vi er i healingsfeltet til klokken 14.30”

Engang var en shaman noget, man fandt på de sibiriske sletter. I dag findes de også – og måske allermest – online

Alle shamanens workshops bliver optaget, så deltagerne kan se dem efterfølgende. ”Healingen fra sessionen virker altid, uanset hvornår deltagerne ser optagelsen igen,” fortæller Karina Bundgaard.
Alle shamanens workshops bliver optaget, så deltagerne kan se dem efterfølgende. ”Healingen fra sessionen virker altid, uanset hvornår deltagerne ser optagelsen igen,” fortæller Karina Bundgaard. Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Karina Bundgaard trækker vejret dybt ned i maven og puster højlydt ud.

Ved første øjekast er hun alene. I en lejlighed bag en butiksgade i centrum af Aarhus sidder den spinkle kvinde i skrædderstilling i en lænestol kun akkompagneret af en gipsudgave af ærkeenglen Gabriel og en orientalsk porcelænsstatutette, som vogter over hende fra deres plads i vindueskarmen.

”Jeg laver lige en kop te, inden du starter, Karina”. Karin Andersens stemme skærer igennem fra computeren på bordet foran Karina Bundgaard. Hendes stemme kommer fra en af flere små firkanter, som en efter en materialiserer sig via videotjenesten Zoom på skærmen. Mens Karin Andersen forsvinder ud i sit køkken, sætter Henrik Jacobsen sig til rette foran sin skærm i hjemmet i på Fyn – omtrent 150 kilometer væk.

”Dejligt, du er i god tid, Henrik,” siger Karina Bundgaard. Fem ekstra firkanter popper op.

Det er ikke et almindeligt arbejdsmøde, som skal i gang på computerskærmen foran Karina Bundgaard. Hun er moderne shaman, og størstedelen af hendes praksis foregår på internettet. På hendes hjemmeside kan interesserede blandt andet melde sig til kurser som ”Gruppehealing med klarsynsvejledning og ”Visionsrejse til Solgudernes Æra”.

I dag holder hun workshop.

Karina Bundgaard er blevet inspireret til dagens tema af det, man i shamanistisk praksis omtaler som åndelige guider, der ikke nødvendigvis kan ses med det blotte øje af alle. Det skal handle om at ”heale reaktioner på at miste og give slip på materielle genstande”.

Workshoppen består af en grundmeditation, tre powerhealinger og en afsluttende meditation. Undervisningen går ud på, at deltagerne skal kunne forstå og heale sig selv og andre med udgangspunkt i dagens tema, når dagen er slut.

Efter Karina Bundgaard har budt velkommen til dagens online-session, slukker deltagerne deres kameraer, så det eneste shamanen kan se er små sorte firkanter – og sig selv. Men det hæmmer ikke energiarbejdet, siger hun, fordi det vigtige er det spirituelle
Efter Karina Bundgaard har budt velkommen til dagens online-session, slukker deltagerne deres kameraer, så det eneste shamanen kan se er små sorte firkanter – og sig selv. Men det hæmmer ikke energiarbejdet, siger hun, fordi det vigtige er det spirituelle Foto: Julie Meldhede Kristensen

På en god dag – og når sessionen er gratis – er der gerne flere hundrede deltagere, som nærer et ønske om at modtage den moderne shamans healing gennem skærmen. I dag, hvor de deltagende hver især betaler et engangsbeløb på omtrent 300 kroner for at være med, ender antallet af firkanter på skærmen med at tælle syv. Derudover, fortæller Karina Bundgaard, er der også dem, som modtager healing ved at se den optagelse af workshoppen, som hun deler efterfølgende. De fleste af dagens deltagere har fulgte shamanen i et stykke tid. Hun kan godt lide, når deltagerne fra begyndelsen er afklaret med den shamanistiske præmis, så alle kan få mest ud af meditationen – også for at undgå at bruge tid på at diskutere healingfænomenets berettigelse midt i undervisningen.

Tag energien tilbage

”Healingen er begyndt at strømme. Sæt jer godt til rette i jer selv og glæd jer til at fordybe jer,” indleder Karina Bundgaard, som blev shaman i 2013 og siden 2015 har levet af sit spirituelle virke.

Hun forklarer deltagerne, hvordan de gennem sanser og bevidsthed kan forbinde sig med ”energistrukturerne i stofligheden omkring dem”.

Foran sig holder hun to udstrakte knytnæver for at illustrere et sæt fødder, som svæver over jorden. ”Puf”, siger hun, åbner hænderne og strækker sine fingre. Fødderne lander på – den stoflige – jord.

”Forestil dig, at energien strømmer fra jorden til dig og fra dig til jorden.”

Formålet med workshoppen er også at tage sin energi tilbage fra de materielle ting, den nu måtte sidde fast i, forklarer Karina Bundgaard videre. Men også at anerkende, at materielle ting kan være mere end bare døde ting.

For de uindviede kan en stoflighed for eksempel være et bord. Hun tager fat i kanten på skrivebordet foran sig.

På bordet snor en hvid dug sig rundt om computeren, højtalerne og kameraet, som står i en vase og balancerer med en klud omkring sig, fordi hun har mistet sit stativ.

Farverige sten og krystaller er måske, måske ikke, tilfældigt placeret rundt omkring i dugens folder.

Men det er ikke bare bordet, som shamanen og dagens deltagere øver sig i at mærke forbundethed med:

”Vi skal sætte en intention om at være forbundet med alting. Fundamentet under New York, bjergkæderne i Himalaya,” siger Karina Bundgaard.

”Det kan være, at nogle af jer kan se, at det bliver lysere omkring mit ansigt på skærmen. Det betyder, at energien er begyndt at arbejde dybere. Interessant,” siger hun – vist mest til sig selv – og lukker kort øjnene. En fin linje af blå glimmereyeliner kommer til syne.

Ligesom i en kirke

Materielle ting kan blokere energi. For eksempel kan det begrænse ens personlige udviklingsvej, hvis man holder fast i et arvestykke i stedet for at bearbejde sorgen over den, man har mistet, som arvstykket minder en om, siger Karina Bundgaard.

På gaden udenfor drøner en motorcykel forbi.

”Energien bliver intens. Den står stadig lidt stille. Jeg tror, den venter. Den hjælper med at skabe en forløsning af de følelseslag, vi arbejder med lige nu,” fortsætter shamanen.

Karina Bundgaard har ifølge hende selv altid fornemmet, at hun havde en særlig kraft. Som barn fik hun ofte varme hænder, men det var først som voksen, at hun tog springet og blev shaman – et arbejde, hun har levet af siden 2013.
Karina Bundgaard har ifølge hende selv altid fornemmet, at hun havde en særlig kraft. Som barn fik hun ofte varme hænder, men det var først som voksen, at hun tog springet og blev shaman – et arbejde, hun har levet af siden 2013. Foto: Julie Meldhede Kristensen

På skærmen foran hende stirrer syv sorte firkanter tilbage. Ingen har givet lyd fra sig i en time. Det er tid til pause.

I det højloftede baglokale, der er badet i et blødt lys fra pærerne, fortæller hun, at shamanistisk energiarbejde er en tilstand. Et felt af energi, som alle kan være til stede i. Også selvom man er 300 – eller flere – kilometer væk.

”Energiarbejde virker på tværs af rum og tid, når vi er i stand til at tune ind og være i fuldstændig synergi med hinanden,” siger hun og fortsætter:

”Man kan godt sige at moderne shamanisme er en oplagt spiritualitet at praktisere digitalt, fordi shamaner sanser energien på tværs af afstande.”

Under en session opretter Karina Bundgaard det, hun kalder et ”shamanistisk healingsfelt”, som skaber grundlag for et positivt samarbejde mellem hende og deltagerne.

”Det hjælper med at holde det, der støjer, og som det ikke er konstruktivt at tage med ind i sin healingsproces, adskilt – ligesom man i gamle dage efterlod sine våben i kirkens våbenhus,” forklarer hun.

I nogle situationer kan det være en fordel, at deltagerne ikke har video på under den digitale undervisning.

”Så har man som deltager mulighed for at være med, uden det tager fokus fra undervisningen, hvis man har brug for at rejse sig for at hente noget. Eller hvis man, stik imod forventning selvfølgelig, synes undervisningen er kedelig, og bare slet ikke kan skjule det,” griner shamanen.

Da dagens session nærmer sig sin afslutning, er klokken ikke helt passeret 14.30, som ellers indikerer afslutningen på den tre en halv times healing, som deltagerne har tilmeldt sig.

Men dagens healingsfelt er aktivt frem til 14.30, siger Karina Bundgaard til kameraet. Så er der også tid til at svare på kommentarerne i chatfeltet, som afslører, at deltagerne trods muligheden for at liste ubemærket væk fra skærmen, har fulgt nøje med.

”Jeg føler, at alle mine behov er dækkede nu – jeg er tilfreds og mæt,” skriver Rosalina Dalsgård.

En anden skriver blot tak efterfulgt af en emoji af to hænder, som mødes i en hilsen af taknemmelighed.

I chatfeltet får den fynske deltager den sidste kommentar.

”Jeg glæder mig til at se optagelsen af dagens workshop, da jeg må indrømme, at jeg faldt i en dyb søvn.”

Men det skal han ikke bekymre sig om.

”Heldigvis er det ikke kun bevidstheden, der arbejder med healingen,” siger Karina Bundgaard.

”Det er også underbevidstheden, kroppen og energisystemet. Så healingen virker også, når man sover.”