Efter nye afsløringer: Faderhusets hårde disciplin er en forfærdelig, men logisk eskalering

Et netværk omkring den tidligere frikirke Faderhuset udøver fysisk og psykisk vold på medlemmer af menigheden. Metoderne synes at være blevet hårdere, vurderer kender

Siden Faderhusets opløsning i 2023 har den forhenværende leder Ruth Kristiansen (tidligere Evensen) sammen med sin mand, Lars Kristiansen, ageret ledelse i en gruppering, der opholder sig forskellige steder i Europa, herunder Tjekkiet.
Siden Faderhusets opløsning i 2023 har den forhenværende leder Ruth Kristiansen (tidligere Evensen) sammen med sin mand, Lars Kristiansen, ageret ledelse i en gruppering, der opholder sig forskellige steder i Europa, herunder Tjekkiet. Foto: Ritzau Scanpix.

Fysiske afstraffelsesmetoder, psykisk vold og adskillelse af børn og deres forældre.

Det er nogle af de aktiviteter, som Jyllands-Posten har kunnet dokumentere finder sted blandt tidligere medlemmer af den nedlagte kristne frikirke Faderhuset.

En anonym kvinde, som avisen kalder Marie, brød i 2020 med trossamfundet efter 20 års involvering med netværket. Hun fortæller blandt andet om at være blevet presset til at slå sine egne børn, ligesom hun skulle lære dem "at overgive deres hjerte til lederne" og de andre voksne, så moderen ikke var "førstevalg". Adskillelse af børn fra forældre spillede en rolle i den proces. 

Afsløringerne kommer 10 år efter, at Faderhuset i 2013 opløste sig selv. Siden har den forhenværende leder Ruth Kristiansen (tidligere Evensen) sammen med sin mand, Lars Kristiansen, ageret ledelse i en gruppering, der opholder sig forskellige steder i Europa, herunder Tjekkiet.

Ifølge tidligere sognepræst Niels Underbjerg vidner beretningerne om en "forfærdelig, men logisk eskalering". Han har været rådgiver for biskoppen i Københavns Stift i spørgsmål om nyreligiøse bevægelser og haft mange sjælesorgssamtaler med folk fra disse miljøer – herunder en del Faderhuset-afhoppere.

Ifølge ham tyder de nye oplysninger på, at menigheden "disciplineres" mere end tidligere.

"Der har altid været en vis disciplinering i Faderhuset, men den synes at være blevet væsentlig hårdere. Det er en klassisk bevægelse i sekteriske sammenhænge, at når det ydre pres bliver stort, som det var omkring Faderhuset op til opløsningen i 2013, så isolerer man sig. For at kunne fastholde en sådan afskærmning, bruger man en kraftigere disciplinering af gruppen, både  psykisk og fysisk. Selvom det er skammeligt og utilstedeligt, så har det sin egen logik," siger Niels Underbjerg.

Faderhuset begyndte i 1990'erne som en relativ klassisk og åben frikirke, der i området omkring Nørrebro i København lavede socialt hjælpearbejde. Men meget ændrede sig dog, da Ruth Kristiansen, dengang Evensen, overtog ledelsen af frikirken i slutningen af 1990'erne, fortæller Niels Underbjerg.

Med frikirkens opkøb af adressen Jagtvej 69 på Nørrebro og med rydningen af Ungdomshuset udviklede det sig til en større medieskandale.

Faderhuset rykkede derefter til Lolland, men efter nogle år begyndte dårlige sager igen at rulle, blandt andet om vilkårene for børnene i menigheden. Derfor opløste Faderhuset sig selv i 2013 blandt andet med begrundelsen, at frikirken var blevet udsat for en hadkampagne. 

Tilbage i oktober måned sidste år kunne Kristeligt Dagblad så berette, at Ruth Kristiansens barnebarn, Daniel Kristiansen, sammen med sin kæreste, Debbie, er særdeles aktive på det sociale videomedie Tiktok via profilen "Lovechurch24_7".

Her lægger det unge par jævnligt videoer op, hvor de både deler tanker om deres kristne livsførelse samt kontaktoplysninger. Ud over det unge pars engagement på sociale medier er også farmoderen, Ruth Kristiansen, de senere år blevet aktiv på flere digitale platforme. Herunder Tiktok med profilen “daniels farmor”, Youtube-kanalen “Ruth TV” og internethjemmesiden “Ruth-tv.com”.

Niels Underbjerg er bekendt med Ruth Kristiansens, barnebarnets og kærestens aktiviteter på sociale medier. Han finder dog ikke, at udbredelsen af deres syn på livet handler om rekruttering til det religiøse netværk i Tjekkiet.

"Det er svært at forestille sig, at nogen synes, det ville være attraktivt at flytte ned i en mørk skov i Tjekkiet. Jeg ser snarere aktiviteten på sociale medier som en amerikansk inspireret 'åndskamp'. En kulturkamp, hvor man er i krig med verden og gerne vil påvirke andre til at tænke på sin egen måde. Det er også en måde at være moderne på. Man kan ligesom 'renvaske' det negative image, som Faderhuset har fået de seneste 15-20 år," vurderer Niels Underbjerg.