En fjerdedel af alle amerikanske mormoner har danske aner

Mange mormoner har danske rødder. Det sender amerikanske pensionister som Todd og Tara Hansen på mission i danske arkiver

Todd Hansen og hans kone Tara var forberedte på at blive kaldt til mission. De havde faktisk bedt om at blive sendt til netop Danmark, hvorfra begge kan spore deres forfædre. Privatfoto.
Todd Hansen og hans kone Tara var forberedte på at blive kaldt til mission. De havde faktisk bedt om at blive sendt til netop Danmark, hvorfra begge kan spore deres forfædre. Privatfoto.

I marts 2018, blot få måneder efter at Todd Hansen fra Utah var gået på pension, modtog han sin indkaldelse:

”Du er hermed kaldet til at tjene som missionær i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige. Du er tildelt arbejde i ’Denmark Copenhagen Mission’. Din primære opgave er at arbejde med som arkivspecialist i ‘Europe Area Family History’,” stod der i indkaldelsesbrevet, som var underskrevet af selveste Russell M. Nelson, mormonbevægelsens leder og profet.

Todd Hansen og hans kone Tara var forberedte på at blive kaldt til mission. De havde faktisk bedt om at blive sendt til netop Danmark, hvorfra begge kan spore deres forfædre.

”Det er nu officielt. København, Danmark, her kommer vi! Vi er så spændte og glade,” skrev Todd Hansen, da han delte nyheden på sin Facebook-side.

Det pensionerede ægtepar brugte nogle uger på at tage afsked med familie og venner, og i begyndelsen af august var de godt i gang med missionen:

”Vi er lykkeligt bosat i vores nye, lille lejlighed i Ballerup, cirka en time fra Københavns centrum. Rigsarkivet indeholder omkring 280 hylde-mil med optegnelser og bøger. Det er det, vi vil bruge tid på de næste to år. Jeg ved ikke, hvor meget vi kan bidrage til digitaliseringen af materialet, men vi håber, at det vil lykkes, og vi kan få taget en hel masse billeder,” skrev Todd Hansen på sin Facebook-side.

Det 20 måneder lange ophold i Danmark var på ægteparrets egen regning. Godt nok var flybilletten betalt af organisationen, men husleje og forplejning skulle ægteparret selv betale, og de fik heller ikke løn for deres arbejde i Rigsarkivet. Sådan er vilkårene generelt for missionsarbejdet.

Blot få måneder efter at Todd Hansen fra Utah var gået på pension, modtog han sin indkaldelse til at tage på mission i Danmark. Privatfoto.
Blot få måneder efter at Todd Hansen fra Utah var gået på pension, modtog han sin indkaldelse til at tage på mission i Danmark. Privatfoto.

Men på Rigsarkivet fik Todd og Tara Hansen til gengæld stillet en kontorplads til rådighed, og arkivets medarbejdere hjalp med at finde arkivalier frem, som ægteparret affotograferede. De havde også fået lov til at blive og arbejde i arkivet efter almindelig lukketid – et tilbud, ægteparret dog ikke benyttede sig så meget af:

“Vi vil ikke være til besvær, så det meste af tiden bliver vi nødt til at benytte os af den åbningstid, arkivet har,” skrev Tara Hansen hjem til venner og familie via Facebook.

Todd og Tara Hansen er ikke de første mormonske missionærer, der har slidt på Rigsarkivet. Danske arkiver har gennem 75 år åbnet dørene for mormonske missionærer. Men hvorfor er mormonerne så interesseret i de danske arkivalier?

For at besvare det spørgsmål skal vi rejse næsten 200 år tilbage i tiden.

En profet med mange fjender

USA i starten af 1800-tallet var præget af nye religiøse bevægelser og kristne vækkelsesprædikanter. En af dem var mormonbevægelsens grundlægger Joseph Smith fra delstaten New York. Han fik efter eget udsagn gennem sin ungdom flere åbenbaringer, som kulminerede i 1829 med besøget af englen Moroni.

Englen overrakte Joseph Smith to guldplader med en kryptisk tekst forfattet af Mormon, som i bevægelsen opfattes som profet. Den fortæller om et jødisk folk, der koloniserede Amerika flere hundrede år før de første europæere, og som fik besøg af den genopstandne Jesus.

Joseph Smith konkluderer, at Amerika er hjemstedet for en oprindelig, uspoleret kristendom, som han beslutter sig for at søge tilbage til. Han udgiver teksten under titlen ”Mormons Bog” og grundlægger en bevægelse, der senere bliver til Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, populært kaldet mormonkirken.

Som bevægelsens selvudnævnte leder og profet indfører Joseph Smith en række skikke, som er kontroversielle i datiden, som for eksempel flerkoneri og et ritual for at døbe afdøde. Dåben skal nemlig også sikre frelse til dem, der ikke nåede at kende den rigtige tro.

Den voksende mormonbevægelse slår sig ned i delstaten Illinois, hvor de oplever stor tilslutning. Men der er også mange, der er mistroiske over for profeten med de 40 koner, og Joseph Smith lægger sig ofte ud med de lokale. I 1844 bliver han skudt og dræbt af en vred folkemængde.

De skræmte mormoner forlader Illinois i al hast og drager over prærien under ledelse af deres nye leder og profet, Brigham Young. Blandt dem er danskeren Peter O. Hansen fra Nyboder i København, som i dag regnes for en af bevægelsens pionerer.

Mormonerne slår sig ned i det, der i dag er Utah, og grundlægger Salt Lake City. Her vokser bevægelsen yderligere, og de udvider deres missionsarbejde. De retter snart blikket mod Danmark, som i 1849 har indført en grundlov, der sikrede religionsfrihed, og de sender Peter O. Hansen hjem til København for at missionere blandt danskerne.

I Danmark arbejder Peter O. Hansen også med at oversætte Mormons Bog til dansk som det første fremmedsprog, og mormonernes mission er yderst vellykket. Størstedelen af konvertitterne, over 14.000 danskere, rejser til det forjættede land, og det betyder, at en fjerdedel af alle nutidens amerikanske mormoner har danske aner.

Det er af denne grund, at mange mormonske missionærer gennem tiden har valfartet til Danmark. For i arkiverne søger de oplysninger om deres danske forfædre, som de typisk samler i deres slægtsdatabase og døber efter mormonsk skik.

Skabte kæmpe slægtsdatabase

I 1946 indgik mormonerne en aftale med danske myndigheder, der gav dem lov til at mikrofilme samtlige danske kirkebøger. Til gengæld fik arkiverne en kopi af mikrofilmene. Samarbejdet fortsatte over de næste 75 år, hvor mormonerne indsamlede materiale til en voksende slægtsdatabase, som i dag kan tilgås på hjemmesiden familysearch.org.

Mange af nutidens mormoner dyrker deres slægts historie gennem familysearch.org, deriblandt Ashley Rae Wilcox fra Logan, Utah:

“Der er virkelig mange spændende historier om mine danske forfædre, som rejste fra Danmark til Utah,” skriver Ashley Rae Wilcox, som har vedhæftet dokumentation og billeder af sit stamtræ på familysearch.org.

Stamtræet viser, at kvindens danske slægt kan spores tilbage til 1700-tallet, og at samtlige hendes danske forfædre er blevet døbt efter deres død i mormonernes templer.

Familysearch.org er en af verdens største hjemmesider for slægtsforskning, og mormonkirken oplyser til Kristeligt Dagblad, at der er 50.000 danske brugere af databasen, som mormonske missionærer som Todd og Tara Hansen fortsat hjælper med at udvide.

Desværre blev ægteparrets mission i Rigsarkivet afbrudt, inden opgaven var afsluttet. Det skriver ægteparret til Kristeligt Dagblad:

“Covidpandemien tvang os til at vende tilbage til USA hurtigere end forventet, og pandemien forhindrer os i at vende tilbage til Danmark i øjeblikket,” skriver Todd Hansen.

Tara Hansen fortæller, at ægteparret fortsat er på mission, men denne gang hjemmefra:

“Vi leder et projekt på Brigham Young University, hvor vi arbejder med at forbinde forskellige optegnelser i familysearch.org. Vi er også meget aktive med stedfortrædende arbejde i templet,” skriver Tara Hansen og hentyder til mormonernes praksis med at døbe, vie og konfimere afdøde.