En hindu som premierminister i Storbritannien varsler en ny tid

Valget af Rishi Sunak, der er hindu, som ny britisk regeringsleder viser, at det multikulturelle og multireligiøse samfund for alvor er en realitet

I sidste uge blev Rishi Sunak valgt som den første ikke-kristne premierminister i Storbritannien. Han er født i Storbritannien af forældre af indisk afstamning, og han har betegnet sig selv om en stolt hindu. Her ses han tænde lys under Divali.
I sidste uge blev Rishi Sunak valgt som den første ikke-kristne premierminister i Storbritannien. Han er født i Storbritannien af forældre af indisk afstamning, og han har betegnet sig selv om en stolt hindu. Her ses han tænde lys under Divali. Foto: Simon Walker/No10 Crown Copyright/Ritzau Scanpix.

Da Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair engang offentligt ville gøre rede for sin kristne tro, brød hans spindoktor Alastair Campbell ind med den sidenhen legendariske sætning: “We don't do God.”

Meningen var, at i britisk politik og i øvrigt i det meste af den vestlige verden er stat og kirke adskilt, og politikeres tro er en privatsag. I de senere år er der sket en opblødning af det dogme, og religion har fyldt mere i det offentlige rum, hvor politikere, også danske politikere, gerne taler om deres tro. Senest har statsminister Mette Frederiksen (S) offentligt fortalt, at hun ikke er sikker på, at hun vil definere sig selv som troende, men at hun er “hardcore tilhænger af den danske folkekirke”.