Engelsk biskop bryder tavsheden: Taler for vielsen af homoseksuelle

Biskoppen af Oxford har brudt den fælles tavshedspligt om homoseksuelle blandt biskopper i Church of England

Bispekollegiet i Church of England var tidligere denne uge samlet til et møde, og her var meldingerne diffuse, når det kom til kirkens holdning til homoseksuelle parforhold.
Bispekollegiet i Church of England var tidligere denne uge samlet til et møde, og her var meldingerne diffuse, når det kom til kirkens holdning til homoseksuelle parforhold. Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix.

Proppen er røget af flasken i bispekollegiet i den engelske statskirke Church of England, når det kommer til spørgsmålet om homoseksuelle.

I flere år har kirken og kirkens lovgivende forsamling gået rundt om den varme grød. Selvom homoseksuelle ægteskaber er fuldt lovlige i Storbritannien, så er det op til kirker og andre trosretninger selv at bestemme, hvorvidt man vil tillade religiøse ceremonier.

Som den hidtil mest fremtrædende biskop har Steven Croft, der er biskop af Oxford, brudt enigheden – eller i hvert faldt tavsheden.

I et 52 sider langt essay argumenterer han for, at kirken skal tillade velsignelse af og kirkebryllup for homoseksuelle – hvis ellers den enkelte præst vil være med til det.

”Homoseksuelle er blevet anset lidt som folk, som det tidligere var med kejthåndede. Men det er uklart for mig, hvilken skade det rent faktisk forårsager at velsigne registrerede partnerskaber eller ægteskaber mellem to af samme køn,” skriver han i essayet, der har titlen ”Together in Love and Faith” (Sammen i kærlighed og tro). Her beklager han også, at det har taget ham så lang tid at ændre sin personlige holdning.

”Vi er nødt til at anerkende den smerte og sorg, som det har forvoldt blandt lgbtq+-medlemmer i kirken,” fortsætter han.

Meldingen fra biskoppen har skabt stor opmærksomhed i britiske medier, og de første andre biskopper har allerede meldt deres støtte.

Det gælder blandt andre biskoppen af Worcester John Inge og hans hjælpebiskop Martin Gorick, der er biskop af Dudley.

De har hidtil respekteret kirkens interne beslutning om, at folk skulle holde deres holdning for sig selv, indtil kirken havde gennemført en langvarig høring.

”Vi mener, at tiden nu er inde til at fejre og ære parforhold mellem to af samme køn. Folk vælger ikke selv deres seksualitet, og de bør være i stand til at udtrykke deres kærlighed i et forpligtende parforhold. Det er vort ønske, at de får muligheden for at blive gift i kirken,” siger John Inge til den kirkelige avis Church Times.

Meldingen er markant, for det er kun fem år siden, at John Inge var modstander af at ændre kirkens regler, når det kom til ægteskab.

Bispekollegiet i Church of England var tidligere denne uge samlet til et møde, og her var meldingerne diffuse, når det kom til kirkens holdning til homoseksuelle parforhold.

Hidtil har kirken haft en blød tolerance over for homoseksuelle med en opfordring til, at folk lever i cølibat – hvilket ikke mindst gælder for homoseksuelle præster.

Men også den doktrin vil Steven Croft gøre op med. I den anglikanske kirkeverden er det kirken i Wales og den episkopale kirke i Skotland samt USA og Canada, som accepterer homoseksuelle ægteskaber.

Det samme gælder mindre kirkeretninger som metodisterne og den forenede reformerte kirke i England.

I dag er det i princippet forbudt for præster i Church of England at velsigne et homoseksuelt parforhold, men det er en regel, der bliver set igennem fingre med.

En af de mest markante fortalere for homoseksuelles rettigheder er Jayne Ozanne, der er medlem af den lovgivende synode i Church of England.

”Langt om længe har vi en biskop, der er villig til at bryde den selvindførte tavshedspligt blandt de engelske biskopper, og som er villig til at gøre en ende på den uretfærdighed, som kirken udøver mod lgbt+-personer,” siger hun til avisen The Times.