Enorme vindmøller skaber bekymring for kirker og landskab

Et muligt testcenter for 450 meter høje vindmøller vækker bekymring hos Ribe Stift og flere organisationer i Sydvestjylland. Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) lytter til bekymringerne, men afventer undersøgelser

Både kirker og kirkegårde kan blive påvirket af nyt testcenter for store vindmøller, frygter biskop Elof Westergaard. Her ses vindmøller i Hvide Sande i Vestjylland i Holmsland.
Både kirker og kirkegårde kan blive påvirket af nyt testcenter for store vindmøller, frygter biskop Elof Westergaard. Her ses vindmøller i Hvide Sande i Vestjylland i Holmsland. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Konstruktioner, der knejser over kirkers tårne, støj under besøg ved familiegravstedet og blinkende lys på nattehimlen efter aftengudstjenesten. Sådan kunne et kirkeligt skrækscenarie se ud i Ribe Stift.

Flere områder i Jylland er netop nu i spil til placeringen af et nyt nationalt testcenter for vindmøller, der er op mod 450 meter høje. En højde, der langt overgår eksempelvis Eiffeltårnet i Paris' cirka 312 meter.

Heraf ligger flere af de udpegede områder ved Vadehavet i Sydvestjylland, og det vækker bekymring hos biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard. Minimum 15 kirker er nemlig i fare for at blive berørt af et eventuelt byggeri.

"Vi vil gerne passe på de landskabelige værdier, der er 1000 år gamle kirker, og vi vil gerne sikre, at mennesker kan få fred og ro på kirkegårdene. I de henseender er vi bekymrede for projektet," siger biskoppen.

Han fastslår, at stiftsøvrigheden i Ribe forholder sig til screeningen for vindmølle-testcentret på foranledning af Kirkeministeriet. Som statslig myndighed har stiftsøvrigheden indsigelsesret i byggeplaner nær kirker, men da placeringen er mere end 300 meter væk fra de berørte kirker, kan biskoppen ikke gøre brug af denne ret.

Alligevel gør han opmærksom på de konsekvenser, det kan få for både domkirken og de øvrige kirker på egnen. Blandt andet vil 450 meter høje vindmøller udfordre Ribe Domkirkes centrale og iøjnefaldende position i det flade vadehavsområde.

"Hvis man står på Fanø og kigger mod fastlandet, så er det domkirken, der fanger blikket i landskabet. Hvis der pludselig dukker en vindmølle op, der er 8,5 gange så høj, så vil det have en effekt," siger Elof Westergaard.

Til sammenligning måler Ribe Domkirke cirka 50 meter i højden.

Kirkeminister lytter og afventer

I høringssvarene til Kirkeministeriet har biskop Elof Westergaard ud over det visuelle aspekt også mulige støjgener fra de gigantiske vindmøller for øje. Her tænker han særligt på de kirker og kirkegårde, der ligger tæt på de foreslåede områder til testcentret, hvor besøgende også i fremtiden uforstyrret skal kunne finde ro – helst uden lysreflekser og støj.

"Kirkegårde skal være rolige steder, hvor der er muligheder for at reflektere og mindes dem, man har haft kær. Det er meget vigtigt at sikre, at kirkegårdene fortsat vil være fredfyldte miljøer at komme i," siger Elof Westergaard og fortsætter:

"Heldigvis handler det her ikke kun om, hvad der er billigst. Der tages hensyn til både menneskelige og landskabelige faktorer, og det er dem, vi som kirke er med til at fremme. Hvad det så ender med, er en politisk sag."

Til Kristeligt Dagblad fortæller kirkeminister Louise Schack Elholm (V), at hun forleden var i Ribe for at lytte til stiftsøvrighedens bekymringer. Hun afventer dog den igangværende screening af de seks mulige områder for et testcenter, da denne sammen med høringssvarene vil kortlægge konsekvenserne afledt af et eventuelt byggeri.

"Vi tager selvfølgelig de bekymringer, som Elof og stiftet rejser, med i vores overvejelser og behandling af sagen, så det er ordentligt belyst, inden vi træffer en beslutning," siger Louise Schack Elholm.

Hvis I så finder, at møllerne vil påvirke roen på kirkegårdene i området, vil I så gennemføre det?

"Det er svært at sige, før vi har den samlede screening, for vi bliver nødt til at se på, hvilke konsekvenser det samlet set har i samtlige af de områder, vi undersøger, så sagerne kan behandles lige. For mig er det vigtigt, at man får det grundigt belyst, og at vi tager pointerne fra blandt andet Ribe Stift med. Jeg afventer resultatet af screeningen, før jeg tager stilling."

Det er Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som står for screeningerne af områderne. Den styrelse kom for nylig ind under Kirkeministeriet, hvorfor du så at sige leder begge dele. Er der en konflikt i den dobbeltrolle for dig?

"Nej, det mener jeg ikke. Jeg har den fordel, at jeg får sagen belyst fra flere sider, ligesom jeg er opmærksom på, at der er flere sider af samme sag. Så jeg ser det som en styrke, og jeg er opmærksom på begge dele."

Større vindmøller betyder ikke mere støj

Ribe Stift beder i sit høringssvar til Kirkeministeriet om en konkret præcisering af placeringen af testcentret, visualiseringer af, hvordan udsyn til kirkerne påvirkes, samt beregninger af støjgener, skygger og røde blink fra de godt 450 meter høje vindmøller.

Men der burde allerede være taget højde for både støj og udsyn, når der skal findes en placering, lyder det fra Asger Bech Abrahamsen ved DTU Vindenergi. Også i inddragelsen af lokale parter:

"Reglerne er sådan, at hvis vindmøllerne er tættere på en kirke end 28 gange møllens højde, så skal de involveres i høringerne omkring et vindmølleprojekt," siger Asger Bech Abrahamsen.

Der er også stramme regler for, hvor meget vindmøllerne må støje, uanset størrelsen på vindmøllerne. I boligområder og sommerhusområder må vindmøllerne maksimalt støje mellem 39 dB og 37 dB, og ved nabobebyggelse i det åbne land må støjen maksimalt være mellem 44 dB og 42 dB.

Og større vindmøller er ikke ensbetydende med mere støj, fortæller Asger Bech Abrahamsen.

"Den støj, som folk typisk oplever, er støj fra vingerne. Men jo større vindmøllerne er, des langsommere drejer vingerne faktisk rundt. Derved mindskes støjen. Derudover bliver man bedre og bedre til at reducere støjen, når man designer vindmøllerne," siger Asger Bech Abrahamsen.

Flere frygter gigantmøllerne

Ribe Stift er dog ikke den eneste lokale spiller, der bekymrer sig over at have et testcenter med 450 meter høje møller som nabo.

Fra Nationalpark Vadehavet lyder det, at et testcenter kan bringe nationalparkens eksistens i fare, og at man risikerer, at Vadehavet mister sin status som Unesco-verdensarv. Det siger bestyrelsesformand Janne Liburd fra Nationalpark Vadehavet.

"Projektet er en trussel mod både nationalparken og hele verdens naturarv. Det bliver i hvert fald svært at overholde den nationalparklov, vi som bestyrelse er sat i verden for at efterleve, og det står faktisk sort på hvidt i Miljøministeriets vurdering af projektet," siger Janne Liburd.

"Jeg forventer, at de indser, at det er et fuldstændig vanvittigt forslag bare at overveje at placere et testanlæg i noget af det mest beskyttede natur, vi har i Danmark."

Også Dansk Ornitologisk Forening har advaret mod at placere møller i området. Formand Egon Østergaard påpeger, at Unesco har udlagt Vadehavet til verdensarv netop på grund af den enestående biologiske mangfoldighed for både fugle, fisk og anden fauna.

"En placering af et testcenter for gigantiske vindmøller ved Vadehavet vil stride mod al den naturlovgivning, der skal beskytte naturværdierne i dette internationalt betydningsfulde vådområde," udtaler formanden på foreningens hjemmeside.

Et kommende center ventes først at være færdigt i løbet af 2027.