Erhvervsmand: Vi skal investere i relationer

Vi kan godt lære noget af den uærlige godsforvalter fra søndagens prædikentekst, mener erhvervsmand Søren Toft-Jensen

Søren Toft-Jensen står blandt andet bag Borgfonden, som hvert år støtter kirkelige projekter med millioner. – Privatfoto.
Søren Toft-Jensen står blandt andet bag Borgfonden, som hvert år støtter kirkelige projekter med millioner. – Privatfoto.

Det virker grundlæggende paradoksalt. En uærlig godsforvalter snyder sin herre for det, der retmæssigt tilkommer ham, og så får han ros for at have handlet klogt. Ikke desto mindre er det præcis det, der sker, i den tekst fra Lukasevangeliet, der i morgen prædikes over i landets kirker.

”Jeg siger jer: Skaf jer venner ved hjælp af den uærlige mammon, for at de, når den slipper op, kan tage imod jer i de evige boliger,” lyder det til sidst.

Men selvom teksten umiddelbart kan være vanskelig at greje, gemmer netop den sidste linje på en vigtig pointe. Det mener erhvervsmanden Søren Toft-Jensen, der blandt andet står bag Borgfonden, som hvert år støtter kirkelige projekter med millioner.

”Jeg tror ikke, det er godsforvalterens uærlighed, der belønnes. Jeg ser det som endnu et af de her steder i Bibelen, hvor vi skal forstå, at Guds rige er anderledes end vores verden. At det på mange måder er baglæns og helt anderledes end den måde, vi mennesker opfatter tingene på. Som når vi får at vide, at vi skal være gode mod dem, der er onde mod os,” siger Søren Toft-Jensen, der også er bestyrelsesformand for den lutherske frikirke Borgerkirken i Silkeborg.

Og når man først har knækket den kode, er meningen egentlig ganske klar, mener Søren Toft-Jensen.

”Så står det ret klart for mig, at teksten vil fortælle os, at penge ingen gyldighed har i de evige boliger, i Guds rige,” siger han.

Hvad en erhvervsmand, der lever af at investere penge, så skal bruge det budskab til, står sådan set også klart for Søren Toft-Jensen.

”Vi lever i en tid, hvor vi er meget optaget af at investere penge, der kan generere flere penge. Teksten er en påmindelse om, at vi skal investere i Guds rige. Vi skal investere vores tid og penge i vores relationer og i, at evangeliet åbnes for mennesker,” siger han og fortsætter:

”Ligesom forvalteren må vi forsøge at forvalte det, vi er blevet givet, på den bedste måde. Og når vi når til afslutningen på livet, tror jeg ikke, der er nogen, som vil føle sig lykkelig over kun at have penge. Derimod bliver vi lykkelige over at møde nogen ’på den anden side’, som på grund af ens egen ’uærlige mammon” tog imod det evangelium, som Jesus stadig rækker os i Bibelen.”