Flere kristne og muslimske trossamfund i Sverige tilbyder ”omvendelse” af homoseksuelle

En svensk journalist har kontaktet over 20 religiøse menigheder og sagt, at han er homoseksuel. På den måde fik journalisten et indblik i, hvordan en ung LGBTQ-person kan blive behandlet i svenske menigheder

WorldPride parader går gennem København, lørdag den 21. august 2021..
WorldPride parader går gennem København, lørdag den 21. august 2021.. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Den svenske avis Dagens Nyheter skriver, at flere kristne og muslimske trossamfund i Sverige tilbyder "omvendelse" af homoseksuelle gennem bønner, bibel- og koranstudier og ændret livsstil. Omvendelsesterapi er en omstridt praksis og er blevet gjort forbudt i Tyskland, Storbritannien og Canada, men ikke i Sverige.

En journalist fra Dagens Nyheter har kontaktet over 20 religiøse menigheder i forskellige dele af Sverige og sagt, at han er homoseksuel, og at han spekulerer på, om der er noget, man kan gøre. På den måde fik journalisten indblik i, hvordan en ung LGBTQ-person kan blive behandlet i svenske menigheder. 

I byen Eskilstuna mødte journalisten en imam, der vejledte ham til at vælge omvendelse gennem bøn og læsning af Koranen med ordene: “Man er ikke født sådan, det er noget man vælger. Ellers ville det have været uretfærdigt, og Allah ønsker ikke at straffe dig. Du har valgt denne vej, men så må du forstå konsekvenserne.”

Hos Jehovas Vidner i byen Huddinge bliver journalisten invitereret i bibelskole: “..vi er her for at hjælpe dig med at komme ud af det her. Der er utrolig mange erfaringer, der viser, at mennesker, som er meget kriminelle, homoseksuelle eller transvestitter, har kunnet begynde at leve et normalt liv,” får journalisten at vide.

I den svenske afdeling af den internationale pinsekirke Hillsong i Stockholm bad en præst for journalistens seksualitet og opfordrede reporteren til at læse bibelvers, lytte til salmer og deltage i gudstjeneste.

“Jeg kender tyve mennesker, der har haft den samme tiltrækning som dig, og som ikke længere har den,” fortalte præsten.

I Sverige har Hillsong-kirken nydt opbakning fra Kristendemokraternes leder, Ebba Busch, der tidligere har udtalt, at hendes "åndelige hjem" er i Hillsong. Hun har efter Dagens Nyheters afsløringer meddelt, at hun tager afstand fra omvendelsesterapi, og at hendes parti vil støtte forslag om forbud mod praksissen.