Flere partier er klar til at fjerne undtagelse om ansættelse af kvindelige præster

Tiden er inde til at fjerne menighedsrådenes ret til at skelne mellem køn i ansættelse af præster, siger flere af Folketingets kirkeordførere

"Hvis menighedsrådene fortsat har frie hænder til at ansætte den, de helst vil have som præst, så er det ok at fjerne den," siger De Radikales kirkeordfører Marianne Jelved. Genrefoto.
"Hvis menighedsrådene fortsat har frie hænder til at ansætte den, de helst vil have som præst, så er det ok at fjerne den," siger De Radikales kirkeordfører Marianne Jelved. Genrefoto. . Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Skal kvindelige ansøgere til en præstestilling i folkekirken kunne sorteres lovligt fra? Det spørgsmål er de seneste dage blevet debatteret, og spørgsmålet splitter partiernes kirkeordførere, viser det sig nu.

Biskopperne har blandt andet kaldt bekendtgørelsen, der undtager folkekirken fra ligebehandlingsloven i ansættelse af præster "unødvendig" og "forældet". Det samme gjorde formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, tirsdag, da han til Ritzau sagde, at undtagelsen i praksis ikke har betydning og derfor kan fjernes.

"Når menighedsrådene vælger en præst, så sker det ud fra en helhedsvurdering og ikke ud fra køn. Det vigtige er, at menighedsrådene fortsat har mulighed for at vælge en præst, som også teologisk og personligt passer ind i det enkelte sogn," sagde han.

Tidligere har kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklæret sig klar til at fjerne undtagelsen for loven, hvis det er, hvad folkekirken ønsker.

Spørger man Folketingets kirkeordførere er flere holdninger til spørgsmålet repræsenteret. Kirkeordfører Birgitte Bergman (K) er en af dem, der ønsker, at undtagelsen for folkekirken bliver fjernet.

"Når vi hører flere af folkekirkens biskopper sige, at undtagelsen er overflødig og forældet, så lytter vi selvfølgelig til det. Det er et tegn på, at folkekirken ønsker at være i samklang med resten af samfundet, og det er vi glade for," siger Birgitte Bergman, som ser frem til at drøfte spørgsmålet med kirkeministeren.

Samme melding kommer fra Enhedslistens kirkeordfører Christian Juhl:

"Den skal afskaffes, og det har den skulle længe. Derfor glæder det mig ufatteligt, at mine kollegaer i de andre partier i hvert fald vil kigge på at afskaffe undtagelsen for folkekirken, og at biskopperne nu begynder at komme på banen og tale for den rigtige linje. Jeg mener også, at det bør ske for andre trossamfund. Loven er lige for alle."

Christian Juhl mener, at en afskaffelse af undtagelsen vil få betydning i praksis, selvom biskopperne i gårsdagens avis understregede, at man stadig vil kunne fravælge en kvindelig præst, hvis det ikke stemmer overens med ens teologiske overbevisning, og at folkekirken skal kunne rumme dem, som står for dette synspunkt.

"Hvordan folkekirken og andre trosretninger skal drive deres tro, skal de finde ud af selv. Det evner jeg ikke at være konsulent for. Vor Herre er ikke hævet over loven i Danmark. Og det betyder ikke, at man ikke må have den tro, man vil, men den måde man behandler hinanden må ikke være kønsdiskriminerende. Om de så snyder lidt på vægten og bruger nogle teologiske argumenter imod at ansætte en kvinde, så må jeg sige, at det problem har vi på alle arbejdspladser," siger Christian Juhl.

Omvendt mener kirkeordfører Louise Schack Elholm (V) ikke, at undtagelsen er overflødig:

"I folkekirken skal man ikke chikanere eller diskriminere på baggrund af køn. Men når det er sagt, så kan vi ikke støtte op om at fjerne undtagelsen, dels fordi det ville være et brud på religionsfriheden, og dels fordi det ville gøre folkekirken mindre rummelig," siger Louise Schack Elholm.

Derudover mener hun, at det er problematisk, når ministeren overvejer muligheden for at fjerne undtagelsen alene for folkekirkens vedkommende og ikke for andre trossamfund:

"Vi kan ikke gå og begrænse rettighederne for én bestemt religion. For hvorfor skulle folkekirken have færre rettigheder end andre trossamfund? Eller mener ministeren, at det er mindre bekymrende med diskrimination mellem køn i andre trossamfund end i folkekirken?," spørger hun.

For De Radikales kirkeordfører Marianne Jelved er det ikke afgørende, om bekendtgørelsen bliver stående eller afskaffes. Men den kan ifølge hende fjernes, hvis menighedsrådene bevarer den fulde ret til at bestemme, hvem de ønsker at ansætte.

"Hvis menighedsrådene fortsat har frie hænder til at ansætte den, de helst vil have som præst, så er det ok at fjerne den. Det er ikke det afgørende for mig. Det afgørende for mig er, at det er menighedsrådene, der har den fulde bestemmelse over, hvem de ansætter. Det er menighedsrådenes frihed til at vælge den, de gerne vil have, som jeg sætter højt, og det er ikke, fordi jeg jagter kvinderne."