Flertal er imod at præster kan nægte at vie

Præster kan ifølge loven sige nej til at vie fraskilte eller homoseksuelle. Over halvdelen af danskerne er imod den mulighed. Præster står dog fast.

En præst holder en bibel
Siden 2012 har par af samme køn kunnet blive viet i den danske folkekirke, men i lovgivningen blev det dog indskrevet, at en præst kunne afvise af teologiske årsager. Et flertal af danskerne mener ikke, det bør være en mulighed. . Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

En præst i Midtjylland har skabt debat i hele landet.

Han blev indsat i sidste weekend og har tydeligt givet udtryk for, at han ikke ønsker at vie fraskilte og homoseksuelle par.

Og det har han ifølge lovgivningen ret til.

Men et flertal af danskerne mener ikke, det bør være en mulighed, at præster kan nægte at vie disse par.

Det viser en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Her har 1035 repræsentativt udvalgte danskere svaret på, hvorvidt de er enige i, at præster af teologiske årsager skal have mulighed for at sige nej til at vie henholdsvis fraskilte og homoseksuelle par.

61,9 procent svarer i meningsmålingen, at de er uenige i, at præster kan sige nej til at vie fraskilte. 27,5 procent er enige, mens 10 procent svarer "ved ikke". 

På spørgsmålet om, hvorvidt præster bør have mulighed for at sige nej til at vie par af samme køn, erklærer 55,1 procent sig uenige, mens 34,5 procent er enige.

Formand for Præsteforeningen Pernille Vigsø Bagge, der er tidligere folketingsmedlem for SF, er ikke overrasket over, at mere end hver anden er imod.

- Det kommer ikke bag på mig. Det vidner bare om, at vi er et folk af frisind, så det forstår jeg sagtens.

- Men jeg synes også, folkekirken er det mest frisindede trossamfund, vi overhovedet har i Danmark, siger hun.

Siden 2012 har par af samme køn kunnet blive viet i den danske folkekirke på lige fod med andre par. I lovgivningen blev det dog indskrevet, at en præst kunne afvise af teologiske årsager.

Det betyder dog ikke, at et par ikke kan blive viet. I stedet har parret krav på at få en anden præst stillet til rådighed.

Pernille Vigsø Bagge estimerer, at over 80 procent af præsterne i folkekirken ikke har et problem med at vie fraskilte og homoseksuelle. 

Og præster har over for hende givet udtryk for, at de ikke oplever et problem i dagligdagen.

- Det her udspringer af, at en præst har været ude at sige, at han ikke vil vie visse folk. Men det er ikke et praktisk problem, for der findes ikke et par, der ikke kan blive gift i folkekirken, hvis den ene er medlem, siger hun.

Det er indsættelsen af præst Michael Henning Olesen i Hedensted, som har fået debatten til at blusse op igen.

Enhedslisten mener, det er diskriminerende, at præster kan nægte at vie homoseksuelle og fraskilte. Det siger partiets kirkeordfører, Christian Juhl.

- Lovgivningen er ikke fulgt med tiden og stemmer ikke overens med den lovgivning, vi har om antidiskrimination.

- Vi ville også gå amok, hvis læger på sygehuset kunne sige, at man selv måtte vælge, om man ville operere en homoseksuel. Det går ikke, at vi ikke alle går efter de samme regler for diskrimination, som vi har i Danmark, siger han.

Christian Juhl mener dog ikke, lovgivningen skal ændres lige nu. Han håber, der kan ske en holdningsændring gennem den offentlige debat.

Landsforeningen LGBT+ Danmark har givet udtryk for, at den mener, loven bør ændres.

Sekretariatschef Susanne Branner Jespersen sagde i sidste uge til DR, at hun ikke mener, det handler om, hvorvidt det er muligt at blive gift, men om diskriminerende holdninger.

- Den danske stat kan ikke være bekendt både at have antidiskriminationslove og samtidig give en præst, som får sin løn af staten, lov til at diskriminere. Jeg synes ikke, det hænger sammen, sagde hun.

Ifølge DR er der flertal blandt partierne i Folketinget for at beholde den nuværende lovgivning, som tillader præster at sige nej til at vie visse par.

Også kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har i DR-programmet "Aftenshowet" sagt, at folkekirkens rum for forskellige holdninger skal bevares.

/ritzau/