Folkekirken skal gennemføre landsdækkende trivselsundersøgelse

Under bispemødet i Ribe gjorde biskop Peter Fischer-Møller status over arbejdet med folkekirkens arbejdsmiljø og løftede sløret for planerne om en anonym og landsdækkende trivselsundersøgelse

Biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, gjorde det under bispemødet i Ribe klart, at en trivselsundersøgelse er på vej i folkekirken.
Biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, gjorde det under bispemødet i Ribe klart, at en trivselsundersøgelse er på vej i folkekirken. . Foto: Leif Tuxen.

Biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller har gennem flere år arbejdet for at forbedre folkekirkens arbejdsmiljø. Og nu - kun få måneder før han går på pension - løfter han sløret for planer om en landsdækkende og anonym trivselsundersøgelse blandt folkekirkens præster.

"Undersøgelsen er tænkt som et supplement til vores arbejdspladsvurderinger, der gennemføres hvert tredje år. Det er noget, vi har drøftet med Kirkeministeriet i folkekirkens Arbejdsgruppe for Præsters Psykiske Arbejdsmiljø, og som jeg har en forventning om, at vi kan få sat i søen i løbet af det kommende år," siger Peter Fischer-Møller, som delte planerne med sine bispekollegaer under bispemøde i Ribe i den forgangne uge.

Der har tidligere været gennemført anonyme undersøgelser af det generelle arbejdsmiljø i 2012 og af det psykiske arbejdsmiljø i 2017. Men biskop Peter Fischer-Møller forklarer, at en gennemførelse af en ny, landsdækkende trivselsundersøgelse længe har været på vej:

"Vi har bare skullet finde ud af, hvordan vi gjorde det, så undersøgelsen supplerede arbejdspladsvurderingerne og de øvrige tiltag på den bedste mulige måde," siger Peter Fischer-Møller.

Han forventer, at den anonyme trivselsundersøgelse vil være med til at skabe et mere præcist billede af det psykiske arbejdsmiljø i Folkekirken:

"Det var en af de erfaringer, vi gjorde, da vi fik udarbejdet den såkaldte 'mobberapport'. Her lærte vi, at anonymitet åbnede for andre svar end dem, vi havde fået ind i arbejdspladsvurderingerne," siger Peter Fischer-Møller.

Anonymiteten er da også afgørende, hvis man skal forstå omfanget af problemer med det psykiske arbejdsmiljø, forklarer Henrik Lambrecht Lund, lektor ved center for arbejdslivsforskning på RUC.

“Man får de ting frem, som er psykologisk svære eller utrygge at tale om i hverdagen. Og ved at vælge en anonym undersøgelse, anerkender man samtidig, at der er ting i folkekirken, der ikke kan siges højt,” siger Henrik Lambrecht Lund.

Han påpeger dog, at de anonyme undersøgelser kan være svære for folkekirken at reagere på, fordi de ikke afslører, hvor i folkekirken der er konkrete problemer:

“Men alternativet til anonymiteten er, at man risikerer slet ikke at få noget at vide. Og de kan give en langt bedre fornemmelse af problemets omfang, især hvis man laver undersøgelserne på en sådan måde, så de kan sammenstilles med de lokale arbejdspladsvurderinger eller sammenlignes med undersøgelser fra andre brancher,” siger Henrik Lambrecht Lund.

Flere præster har allerede peget på, at forbedringer i arbejdsmiljø forudsætter forandringer i folkekirkens ledelsesstruktur. Men det er ikke der, biskopperne først vil sætte ind:

"Vi mener, at det er klogest, at vi først ser på, hvordan vi kan udnytte de nuværende strukturer til at forbedre arbejdsmiljøet. Hvis det viser sig, at der er problemer, vi ikke kan klare inden for de nuværende strukturer, kan der være brug for at overveje ændringer af strukturerne," siger Peter Fischer-Møller.

På bispemødet i Ribe gjorde Peter Fischer Møller også status på de projekter, der kører i øjeblikket for at forbedre præsters arbejdsmiljø. Det drejer sig blandt andet om et paraplyprojekt med tre delelementer:

"Det første og største projekt omhandler metoder til at forebygge og håndtere stress, så vi forebygger sygemeldinger og undgår, at langtidssygemeldinger i sig selv bliver en arbejdsmiljømæssig barriere. Det er et pilotprojekt, som er kørt i fire stifter," siger Peter Fischer-Møller.

Derudover har man i nogle stifter kørt pilotprojekter med præster, der samarbejder i teams på tværs af sogne, og netop nu kører andre pilotprojekter, der uddanner supervisorer, som kan hjælpe præster med at håndtere følelsesmæssige belastninger.

"Vi har haft et ønske om, at alle stifter på den måde skulle kunne få del i og bidrage med pilotprojekter, der kan hjælpe os til at forbedre arbejdsmiljøet for præster i folkekirken," siger Peter Fischer-Møller.

Ved årets udgang forventes pilotprojekterne at være færdige. Herefter skal Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter evaluere dem.

Når Peter Fischer Møller går på pension, bliver hans ansvarsområder inden for folkekirkens arbejdsmiljø overtaget af andre biskopper. Peter Birch indtræder i Kirkeministeriets arbejdsgruppe for præsters arbejdsmiljø, mens Marianne Christiansen indtræder i Folkekirkens Arbejdsmiljøråd.