Folkekirkens ansatte er mere tilfredse med deres job end andre brancher

Troen på meningen med arbejdet og lavt arbejdstempo medfører høj tilfredshed med arbejdet i folkekirken, vurderer ekspert

Folkekirkens ansatte føler i mindre grad end tilfældet er i andre brancher, at der er travlt. Her ses et foto fra en udendørs gudstjeneste med hygge i præstegårdshaven ved Høje Taastrup Kirke. – Foto: Kåre Gade.
Folkekirkens ansatte føler i mindre grad end tilfældet er i andre brancher, at der er travlt. Her ses et foto fra en udendørs gudstjeneste med hygge i præstegårdshaven ved Høje Taastrup Kirke. – Foto: Kåre Gade.

Det seneste år har der været et stort fokus på arbejdsmiljøet i folkekirken, og kritikken har mange gange hæftet sig ved den distancerede ledelse, som Kristeligt Dagblad onsdag kunne fortælle.

Alligevel rangerer de ansatte i folkekirken øverst på jobtilfredsheden. 

Det fremgår af Arbejdstilsynets undersøgelse af arbejdsmiljøet for lønmodtagere, hvor en af undersøgte brancher er religiøse institutioner og begravelsesvæsen. I denne kategori er ansatte ved folkekirken ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger langt den største gruppe, og når de bliver bedt om at vurdere deres jobtilfredshed på en skala fra 1 til 10, får de det højeste tal af alle undersøgte brancher: 8,1.

Det kan måske virke som et paradoks, når man ser på utilfredsheden med ledelsen og de mange eksempler på dårligt arbejdsmiljø, men det kan forklares, vurderer Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig ledelse ved Syddansk Universitet.

“Det kan virke som et helt andet billede end det, der er tegnet af tidligere undersøgelser – og af den forventede effekt af dårlig ledelse. Men det er fordi vi har at gøre med en kategori af medarbejdere, hvor troen på meningen med arbejdet er så stærk, at det kompenserer for dårlig ledelse. Det overruler simpelthen dårlig ledelse, at de tror på, at de gør en forskel,” siger Kurt Klaudi Klausen.

Den analyse får opbakning af Pernille Vigsø Bagge, der er formand i Præsteforeningen. Hun fremhæver, at man i folkekirken arbejder med livets store overgange, nyfødte børn, unge konfirmander, lykkelige brudepar og sørgende til begravelser. 

“I tiden er der rigtig meget fokus på, hvad der giver mening i tilværelsen, og alle faggrupper i folkekirken er omfattet af en stor grad af meningsfuldhed. Det er bare i høj kurs i disse år, og derfor er det ikke så mærkeligt, at folk, der arbejder på værdibaseret grund, egentlig er glade for deres arbejde,” siger Pernille Vigsø Bagge.

Udover meningsfuldheden i arbejdet peger Kurt Klaudi Klausen også på andre faktorer, der muligvis kan spille ind i den høje jobtilfredshed, nemlig indflydelse på opgaveløsning og arbejdstempo. 

I Arbejdstilsynets undersøgelse er lønmodtagerne også blevet bedt om at vurdere deres indflydelse på, hvordan opgaver løses, og her er gruppen helt i top. Når det drejer sig om vurderingen af det generelle arbejdstempo, svarer kun en lille del af folkekirkens ansatte, at de har et højt arbejdstempo. De ansatte synes for det meste ikke, de skal løbe stærkt: 12 procent vurderer, at de altid eller ofte er nødt til at arbejde meget hurtigt, hvilket er et pænt stykke under gennemsnittet for alle branchegrupper, der ligger på knap 40 pct. Man ligger også lavt, når man spørges, om der er tidsfrister, som er svære at overholde.

“Det er vidunderligt, at man har en arbejdsplads, der tilsyneladende præges af, at medarbejderne har ansvar for eget arbejde og ikke føler sig underlagt stort tidspres. En ralionaliseringsekspert ville nok tænke, at det er fordi der bliver dovnet, men jeg tænker, det må være dejligt at være i en sådan tidslomme, hvor man har unddraget sig moderniseringstænkningen,” siger Kurt Klaudi Klausen.

Det er også et meget lille antal ansatte, der vurderer, at de har et så højt arbejdstempo, at det påvirker kvaliteten af arbejdet – kun knap 4 procent. Og en del af forklaringen kan ifølge Pernille Vigsø Bagge være, at det er overenskomstmæssigt sikret, at blandt andre kirkefunktionærerne bliver varslet i god tid om kommende opgaver.

“Det skyldes nok, at mange af folkekirkens opgaver ligger meget fast, og hele folkekirkens grundarbejde er struktureret, så man får at vide med god varsel, hvad der skal ske,” siger Pernille Vigsø Bagge.