Forstanders pludselige død sender kristen efterskole i sorg: Han så de elever, der havde det sværest

René Dahl Brorson, forstander for Grejsdalens Efterskole, døde natten til tirsdag i en alder af 51 år. Han vil blive husket som en leder, der gik mange ekstra skridt for sine elever

René Dahl Brorson var far til fire og en afholdt efterskoleforstander. Han døde natten til tirsdag i en alder af 51 år.
René Dahl Brorson var far til fire og en afholdt efterskoleforstander. Han døde natten til tirsdag i en alder af 51 år. . Foto: Grejsdalens Efterskole.

Da Grejsdalens Efterskole i weekenden holdt stævne for nuværende og tidligere elever og lærere, var der ikke noget, der indikerede, at skolens forstander gennem mere end 10 år på nogen måde var tæt på at dø.  

De, der snakkede med ham, mødte den samme René Dahl Brorson, som de altid mødte: varm, opmærksom og sjov. Lattermild og spøgefuld. Og måske netop fordi der ingen tegn var på, at noget var grueligt galt, har hans uventede bortgang ramt den jyske efterskole og hele dens bagland som et kæmpe chok.

Indtil videre vides kun, at René Dahl Brorson gik i seng mandag aften i sit hjem i portnerboligen, der ligger ved Grejsdalens Efterskole nær Vejle. Han vågnede ikke næste morgen. Han blev 51 år. 

På mange måder var efterskolen hans liv. René Dahl Brorson kunne ikke lade være med at arbejde, og hans medarbejdere har ofte været i tvivl om, hvorvidt han nogensinde holdt fri. At han sjældent gjorde det skyldtes, at han virkelig elskede det, han lavede. 

Af flere med en relation til skolen bliver René Dahl Brorson beskrevet som en mand med et kæmpestort hjerte for mennesker, især unge. Ikke mindst de, som kom til efterskolen med de svageste forudsætninger for at indgå i fællesskabet. 

Han var særligt god til at se de elever, der havde slået sig på livet. De, der havde haft det svært med voksenrelationer eller på den ene eller anden måde været på kanten af samfundet gennem deres opvækst.

René Dahl Brorson tog dem under sine vinger og tog personligt ansvar for, at de gennemførte efterskoleåret på trods af alle udfordringer. Selv når det var en kamp, eller det betød, at han selv skulle troppe op på deres værelser og hjælpe dem ud af fjerene om morgenen. Og mere til. 

"Vi har mistet en leder, som gerne gik mange, mange ekstra skridt for og med de unge mennesker," siger Johannes Toftdal, der nu er konstitueret forstander og har kendt René Dahl Brorson, siden de begge blev ansat på skolen i 2001. 

René Dahl Brorson ønskede at være tæt på eleverne, også selvom han var forstander. Han tog med på skiturene, og han bestræbte sig på ved siden af sit lederarbejde også at have et danskhold, når det kunne lade sig gøre. Blandt andet for at have det lærer-elev-forhold, der følger med at undervise. 

Som en forælder, der har haft flere børn på skolen gennem tiden, formulerer det, så opsøgte René Dahl Brorson sine elever og fik en fortrolighed med og tillid til dem, som han gjorde sit yderste for ikke at svigte: 

"De oplevede hos ham en allieret, man både kunne spille bordtennis med og græde ud hos. De havde en personlig relation til deres forstander, fordi han levede det, han ville for skolen, nemlig skabe gode rammer for nærvær og læring. En kongstanke hos ham var, at hver enkelt elev skulle ses for, hvad vedkommende var."

Og også forældrene følte sig i sikre hænder, når de var på skolen. 

"René kunne aflæse en nervøs forælder, der var lidt betuttet ved at efterlade sit barn på skolen. Han kommunikerede direkte, klart og varmt til os om vores børn. Når man sad til arrangementer på skolen, og René stod på talerstolen, så var der masser af kemi, bemærkninger og grin mellem ham og eleverne. Det var skønt at opleve," siger forælderen. 

I en årrække var René Dahl Brorson ansat ved Indre Missions Hus i Fredericia og var også fritidsforkynder. Men han ønskede ikke at blive sat i en teologisk kasse. Han var bare et kristent menneske. Og for dem, der kendte René Dahl Brorson, var der ingen tvivl om, at hans menneskesyn hang sammen med kristentroen. 

Grejsdalens Efterskole er bygget på et kristent grundlag, og det er omkring halvdelen af eleverne, der kommer fra kristne hjem. Uagtet at den anden halvdel kommer med helt andre forudsætninger, har René Dahl Brorson også over for dem åbent skiltet med sin tro, både fysisk i form af et kors om halsen og tatoveringer med kristne budskaber og åndeligt ved, at han ønskede at tale med eleverne om Bibelen.

Den bibelglæde har smittet af på mange unge mennesker gennem tiden, hvor nogle på Grejsdalens Efterskole for første gang har stiftet bekendtskab med kristendommen som et egentligt livsgrundlag, man kan stå og leve på. 

"Det er stort at sige, men ham og Helle, hans kone, har sammen med resten af lærerstaben været med til at forandre mange unge menneskers liv," lyder det fra en bekendt. Det aftryk understreges af de knap 500 kondolerende kommentarer, som torsdag var at finde på skolens Facebook-side. 

Som forstander advokerede René Dahl Brorson for en flad ledelsesstruktur. Men man var aldrig i tvivl om, at han var lederen, og han formåede at skære igennem, når det var nødvendigt. 

I hans sted var det Johannes Toftdal, der tirsdag formiddag samlede så mange som muligt af skolens lærere og medarbejdere på lærerværelset på Grejsdalens Efterskole for at orientere dem om René Dahl Brorsons død. 

Herefter blev elever og forældre underrettet, al undervisning blev aflyst resten af dagen, og to præster, den lokale sognepræst samt skolens bestyrelsesformand, blev tilkaldt til skolen for at stå til rådighed for en snak og for at være der sammen med eleverne.

Som Johannes Toftdal formulerer det, skal hele skolen nu forsøge at lande på benene igen. 

På lørdag skulle René Dahl Brorson og hans hustru Helle, der også er ansat ved skolen, have holdt en fælles 50 års fødselsdag for familie, venner og bekendte. Men festen er nu aflyst. Sammen med sin hustru efterlader René Dahl Brorson sig fire børn og en efterskole i sorg.