Frygten for smitte rammer nu kirker: Luciaoptog aflyses flere steder

Kirker tager nu konsekvensen af den voksende smitte på flere skoler. Men kirken risikerer at miste lokalsamfunds engagement, hvis frygtkultur tager over, advarer professor

Flere luciaoptog bliver aflyst på grund af den hastigt stigende coronasmitte. Arkivfoto.
Flere luciaoptog bliver aflyst på grund af den hastigt stigende coronasmitte. Arkivfoto. Foto: Kåre Gade/Helsingør Stift.

I det seneste døgn er 4426 mennesker testet positive for corona. Det er det højeste antal siden sidste december, oplyser Statens Serum Institut. Onsdag bebudede sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i Sundhedsministeriet, at grænsen for, hvornår man skal vise coronapas ved begivenheder, skal sænkes fra et deltagerantal på over 200, til et deltagerantal på over 100.

Og i takt med at coronasmitten er stigende landet over, tager flere kirker og skoler nu også konsekvensen og aflyser de planlagte luciaoptog. Det gælder blandt andet i Brenderup Kirke og Harndrup Kirke på Vestfyn, Skt. Josefs Skole i Roskilde og Grundtvigs Kirke i København.

I Brenderup og Harndrup Kirke plejer lokale FDF’ere at gå luciaoptog efter en årlig FDF-fest. Men her har man taget konsekvensen af de stigende smittetal, oplyser kredsleder for FDF Brenderup-Harndrup Frederik Sørensen.

”Vi havde bestyrelsesmøde i sidste uge og besluttede egentlig i den forbindelse, at vi ville afholde både fest og luciaoptog, med nogle få restriktioner som for eksempel portionsservering. Men efter at den lokale idrætsforening valgte at aflyse deres juletræsfest, tog vi det op til revision. Vi valgte at udvise samfundssind og være på den sikre side. Vi vil ikke risikere at være skyld i, at mange skoler må lukke på grund af coronasmitte, som følge af vores fest eller luciaoptog,” siger han.

Det var især bekymringer om, at luciapigerne kom fra mange forskellige skoler, der gjorde udslaget.

”I vores optog går der piger helt nede fra 6-årsalderen og op til 16-17 år. Det er en samling af børn fra både to kommunale skoler, en privatskole og piger, der går på gymnasium eller handelshøjskole,” siger Frederik Sørensen. Ved de årlige luciaoptog plejer kirkerne at være stopfulde. Så man valgte at meddele sognepræsterne, at luciaoptoget var aflyst.

”Det havde de stor forståelse for og nævnte også, at de selv havde gået med overvejelserne om, hvorvidt det ville være forsvarligt, at afholde,” siger Frederik Sørensen.

Ærgerligt, men nødvendigt

I Holme Kirke syd for Aarhus er luciaoptoget også aflyst som følge af coronasmitte blandt elever på Rundhøjskolen, som ellers skulle have gået i optoget. Ifølge sognepræst i Holme Kirke Kirsten Hald er det ærgerligt, men nødvendigt.

”Skolen og kirken var enige, da der blandt de børn, der skulle gå Lucia, var fire, der var ramt af corona, og andre, der ikke var i skole, fordi der var corona i familien. Vi ser det alle som en helt nødvendig sikkerhedsforanstaltning for at minimere risikoen for coronasmitte,” siger Kirsten Hald.

Heller ikke i Grundtvigs Kirke i København vil der i år være et luciaoptog. Det bekræfter Karen-Marie Olesen, formand for menighedsrådet i kirken.

”Vores lokale institution har aflyst deltagelse i arrangementet i kølvandet på vedtagelsen inden for skole- og institutionsområdet om ikke at blande de yngste klasser. Det umuliggør børnenes luciaøvning, og derfor er der ikke luciaoptog i år. Vi forstår godt disponeringen – og vi glæder os meget til næste år,” skriver hun til Kristeligt Dagblad.

På den katolske Skt. Josefs Skole i Roskilde har man også taget konsekvensen af tiltagende højere antal smittede i kommunen, siger skoleleder Mads Ole Frost Hansen.

”Vi har aflyst luciaoptoget i sin traditionelle form, men de lærere, som står for de meget populære og traditionsrige luciaoptog, arbejder hårdt på at finde en løsning, så det kan afvikles, uden at man får blandet klasserne, og på den måde øger risikoen for smitte,” siger skolelederen.

Det er på baggrund af en anbefaling fra Roskilde Kommune, at luciaoptoget i sin traditionelle form foreløbigt er sat i bero.

”På grund af den øgede smitte, som især florerer blandt uvaccinerede under 12 år, har vi fra kommunen fået en anbefaling om at begrænse fællesaktiviteter. Det kan ikke forsvares at holde luciaoptoget, som vi plejer, inden for de anbefalinger,” siger Mads Ole Frost Hansen.

Ifølge ham er det ”hårdt og ærgerligt”, at man må aflyse arrangementerne, der styrker fællesskabet på skolen.

”Men hvis situationen går så vidt, at eleverne fra statens side bliver påbudt at blive hjemmeundervist, så har det store konsekvenser for deres trivsel,” siger Mads Ole Frost Hansen.

Advarer mod ”frygtpsykose”

Professor i systematisk teologi på Aarhus Universitet Peter Lodberg mener, at aflysningerne er en del af en samfundstendens.

”Firmaerne aflyser deres julefrokoster, og nu ser vi så også i det små aflysningerne af luciaoptog. Der er gået rettidig omhu i den,” siger han.

Ifølge ham vil det få konsekvenser for kirken, hvis den igen i år må aflyse sine arrangementer på grund af corona.

”Folkekirken lever af et vedvarende engagement fra lokalsamfundet. Det engagement risikerer at forsvinde, hvis de arrangementer, som skal opretholde det forsvinder, og det kan blive til skade for folkekirken,” siger han og advarer mod, at vi som samfund udvikler en ”fælles frygtpsykose”.

”Man kan altid frygte det værste, og det kan også godt være, at det værste kommer, men der er ikke nogen grund til at gå videre, end reglerne fastsætter. Der er behov for, at nogen står fast på, at vi ikke skal overreagere. Det må ikke være sygdommen, der bliver omdrejningspunktet for samfundet, frem for vigtigheden af at være sammen,” siger han.