Går biskopperne for langt i deres kritik af regeringens Rwanda-planer?

Flere biskopper har i klare vendinger kritiseret regeringen for at ville sende flygtninge og migranter til Rwanda. Nu kritiserer flere iagttagere biskopperne for at udtale sig om en politisk sag, der skiller vandene

Marianne Gaarden, her ved sin indsættelse som biskop i 2011, kritiserer regeringens planer modtagecenter i Rwanda for asylsøgere i skarpe vendinger.
Marianne Gaarden, her ved sin indsættelse som biskop i 2011, kritiserer regeringens planer modtagecenter i Rwanda for asylsøgere i skarpe vendinger. Foto: Rasmussen Per/Ritzau Scanpix

Det er “utidig indblanding” fra biskoppernes side, og de “går over grænsen”, når de kritiserer regeringens planer om at oprette et modtagecenter for asylsøgere i Rwanda.

Det siger flere iagttagere, der undrer sig over, at biskopperne vælger en storpolitisk sag som denne at udtale sig om. En af dem, der mener, at biskopperne burde have afholdt sig fra at kommentere sagen er retsteolog Kristine Garde.

“De har ret til udtale sig om alle typer politiske spørgsmål som enhver anden borger. Men spørgsmålet er, om de med rette kan udtale sig som biskopper, endog i et halvt kollegium, og dermed få større vægt og give indtryk af, at de udtaler sig på folkekirkens vegne? Det mener jeg ikke kan være tilfældet,” siger hun og fortsætter:

“Jeg mener, at de går over grænsen, når de udtaler sig i deres egenskab af biskopper og har gjort sig til befolkningens dårlige samvittighed. De tillægger sig en kompetence, de ikke kan have. Jeg vil dog ikke udelukke, at befolkningen tillægger deres udsagn mere vægt, netop fordi de er biskopper, hvilket er uheldigt. Biskopperne bør holde sig til deres veldefinerede myndighedsområde, som er folkekirkens liv og lære. Her er rigeligt at se til,” siger hun.

Udmeldingen fra biskop over Lolland-Falsters Stift Marianne Gaarden og fire andre danske biskopper, der i varierende grad er skeptiske over for regeringens planer på asylområdet, kommer efter regeringen har fortalt, at der foregår forhandlinger med Rwanda om at placere et modtagecenter for asylsøgere i det centralafrikanske land. En aftale, der ligner den, som Storbritannien indgik i sidste uge.

“Det gør ondt i hjertet. Hele debatten bygger på en ukristelig præmis,” lyder Marianne Gaardens reaktion i Jyllands-Posten.

Den udtalelse, mener også politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell, er at gå for langt, selvom en biskop ikke kan tale på folkekirkens vegne.

“Jeg synes, det er fuldstændig utidigt af dem, og det sættes i relief af, at de samme biskopper ikke har formået at forløse noget i forbindelse med en krig i Ukraine, som jeg tror berører danskerne væsentligt mere. Jeg synes også, det er stærkt, når nogen af dem begynder at gøre det til et spørgsmål om kristendom eller ej. Der synes jeg, de går alt for langt.”

“Når de bliver kritiseret for at blande sig, forsvarer de sig vredt med, at de har ytringsfrihed og vil engagere sig der, hvor det er relevant for kirken. Men hvor relevant er det, at de skal have en mening om et center i Rwanda? Jeg synes, de rammer ved siden af.”

Professor i teologi Kurt Ettrup Larsen fremhæver, at biskopperne taler som enkeltpersoner og dermed ikke på vegne af kirken. Selvom han ikke tror, det har politiske konsekvenser for biskopperne at give deres mening til kende, mener han ikke, at det ligger i bispeembedet at udtale sig udenfor tilsynsområdet.

“Jeg har mest sympati med de biskopper, der ikke udtaler sig om en sag, fordi jeg synes det er så komplekse problemstillinger. Jeg ville ikke udtale mig ret firkantet - det er let at have stærke meninger ved sit skrivebord, men jeg vil være varsom med at gøre mig klog på områder, man ikke har fingrene nede i detaljerne omkring,” mener Kurt Ettrup Larsen.

Det mener Hans Engell også, at biskopperne bør være.

“Et stort antal præster, men også biskopper, har været aktive i den politiske debat, når det har handlet om udlændingepolitik. Efter min bedste viden indgår undervisning i udlændingelovgivningen dog ikke som en del af pensum på teologi, så hvorfor de ofte udtaler sig om disse temaer kan undre,” siger han.

Det kritiske synspunkt deler Ulrik Nissen ikke. Han er lektor i teologi ved Aarhus Universitet og har netop udgivet bogen Kærlighedens Ansvar, der omhandler kristen etik. Han mener, det er vigtigt, at biskopperne også forholder sig til aktuelle og samfundsmæssige udfordringer.

“Det er, i den konkrete artikel, nogle centrale argumenter, som biskopperne gør brug af. De vedrører omsorgen for den nødstedte og det menneskeværd alle har, uanset hvor de kommer fra. Det kan jeg ikke se noget problematisk i. Det er afgørende sider af en kristen etik,” mener Ulrik Nissen.

Han er uenig i, at man som biskop bør holde sig til at udtale sig om emner inden for eget myndighedsområde.

“Problemet med det er, at vi ikke kan eller bør give biskopperne mundkurv på. De er blevet spurgt og har udtalt sig, og de lægger vægt på, at de med deres udtalelse indgår i en offentlig debat. De er ganske vist biskopper, men de udtaler sig som samfundsborgere, og det er de i deres gode ret til,” siger Ulrik Nissen.

Sognepræst i Jelling Kristian Bøcker mener heller ikke, at en biskop bør afholde sig fra at mene noget eller kommentere aktuelle sager.

“Der er sommetider nogle, der forveksler biskoppen med hele kirken, og det kan såmænd også ske, at nogen tror, at præsten udtaler sig på vegne af kirken, men det skal ikke afholde biskoppen fra at mene noget som menneske.”

Han bryder sig dog ikke om, hvis kristendommen bruges som argument.

“Man skal være meget varsom med at gå ud og kritisere et politisk forslag for at være ukristeligt. Man får dermed sagt, at der er en kristelig måde at gøre det her på, en måde, som Gud er enig i, eller som udspringer af kristendommen. Det hører jeg til dem, der er skeptiske overfor. Problemerne er mere komplicerede end som så, og det dur ikke at slå hinanden i hovedet med Gud som argument.”

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra biskopperne Marianne Gaarden og Henrik Stubkjær, men det har grundet sygdom og ferie ikke været muligt.