Generalsekretær i Mission Afrika skiftes ud

Bestyrelsen i Mission Afrika ønsker ikke at fortsætte med Henrik Engelbrekt Refshauge som generalsekretær. Organisationen ønsker en anden profil

Henrik Engelbrekt Refshauge begyndte som generalsekretær for Mission Afrika i 2018.
Henrik Engelbrekt Refshauge begyndte som generalsekretær for Mission Afrika i 2018. Foto: Kelvin Varst.

Når Henrik Engelbrekt Refshauges kontrakt som generalsekretær i Mission Afrika senere på året udløber, bliver den ikke forlænget. Det besluttede organisationens bestyrelse på et møde i februar.

“Jeg er slet ikke færdig med Mission Afrika og kunne godt tænke mig at få et par år mere. Især fordi coronapandemien har gjort, at vi ikke har kunne implementere alle de ting, vi gerne ville nå,” siger Henrik Engelbrekt Refshauge, der ender med at have siddet i stillingen i fire år.

Det handler om, at Mission Afrikas bestyrelse ønsker en ny profil, hvis man spørger den snart afgående generalsekretær.

“Alle organisationer har sine årstider. Jeg er en meget entreprenant type, der er god til at sparke døre ind, skabe netværk og sætte ting i gang. Nu tænker bestyrelsen nok, at en anden ville være bedre egnet til at implementere og administrere de ting i organisationen, som jeg har været med til at sætte i gang, og derfor vil de have en anden profil," siger Henrik Engelbrekt Refshauge.

Det er dog endnu ikke klart, hvorfor bestyrelsen ikke vil forlænge kontrakten med generalsekretæren. Det er heller ikke bestemt, hvilken type man ønsker i stedet for.

"Det har vi endnu ikke fastlagt. Henrik var ansat på en tidsbegrænset kontrakt på fire år, og nu har vi besluttet, at vi skal prøve noget andet," siger Anne Mie Skak Johanson, bestyrelsesformand i Mission Afrika.

Når i endnu ikke ved, hvad en ny profil skal indeholde, så må der vel være noget andet, der gør, at I ikke vil forlænge Henrik Engelbrekt Refhauges kontrakt?

"Det er jo en nærliggende tanke. Men sådan er det ikke. Vi har sat en ramme på fire år, og vi har ikke lyst til at fastansætte. Vi vil hellere prøve noget andet. Det handler også om at være en organisation, der er entreprenant. Det har Henrik selv været med til at skabe, og det vil vi gerne afsøge," siger Anne Mie Skak Johanson.

Skal det forstås sådan, at den entreprenante linje, som Henrik har kørt, kommer til at fortsætte.

"Det håber jeg. Vi er taknemmelige for, at Henrik har kunnet lede os i den retning, og at vi som organisation derfor har kunne bevæge os over til at være mere entreprenante."

Hvis man vil fortsætte den linje, hvad er så grunden til, at Henrik, der har netop det entrepenante som spidskompetence, ikke skal fortsætte som leder?

"Der er jo arbejdsmarkedsregler og sådan noget, der gør, at så er man lige pludselig ikke særlig fleksibel, hvis man forlængede med en mere permanent ansættelse. Jeg forventer, at der kommer nogle udmeldinger omkring, hvad vi leder efter, i løbet af foråret," siger bestyrelsesformanden.

Hvis ikke det ligger fast, hvad i har brug for, som Henrik ikke kan, hvad er så grunden til, at i vil afbryde samarbejdet?

"Jamen, man kan sige, at vi ikke vælger at afbryde samarbejdet. Vi vælger bare ikke at forlænge det."

Men der er vel en grund til, at I ikke vil forlænge samarbejdet?

"Når vi vil forsætte det entreprenante, så er det ikke det eneste. Vi vil også gerne skabe en solid forretning. Vi vil gerne have et missionsselskab, som trækker mission ind i en ny tid, hvor vores kontekst ser anderledes ud både i Danmark og i syd. Vi vil gerne være skarpe på missionsteologi og missionsiver, så det er nogle af de ting, vi arbejder med."

Og der er nogle, der er bedre end Henrik på det punkt?

"Det er det, vi har lyst til at afsøge."