Hagekors og z-symboler: Russisk-ortodoks kirke i København udsat for hærværk

Den russisk-ortodokse kirke i Bredgade foretager indsamlinger til at hjælpe flygtninge fra Ukraine. I weekenden blev kirken ramt af hærværk

“Jeg kan godt blive bekymret for, hvad der kan ske ske her til påske, hvor kirken har mange besøgende, udtaler menighedsmedlem Kenneth Krohn Olsen, efter hærværk mod den russisk-ortodokse kirke i Bredgade i København.
“Jeg kan godt blive bekymret for, hvad der kan ske ske her til påske, hvor kirken har mange besøgende, udtaler menighedsmedlem Kenneth Krohn Olsen, efter hærværk mod den russisk-ortodokse kirke i Bredgade i København. Foto: Kenneth Krohn Olsen.

Facaden på den russiske-ortodokse kirke i Bredgade i København blev natten til søndag bemalet med hagekors og prorussiske z-symboler.

“Jeg synes det er vanvittig, at det nu går ud over kirken,” siger et medlem af menigheden, Kenneth Krohn Olsen, der søndag kom gående forbi kirken, mens andre kirkegængere var i gang med at forsøge at fjerne graffitien.

Bogstavet Z er blevet brugt på russiske kampvogne i Ukraine og er blevet et symbol på støtte til invasionen. Det er endnu uklart, hvordan Z-tegnet præcis skal forstås, men det er blevet brugt under hærværk mod russiske institutioner flere steder i verden, siden Rusland invaderede nabolandet.

Aleksander Nevskij Kirken, som kirken i Bredgade hedder, hører under "den russisk-ortodokse kirke i udlandet", som i 2008 blev forenet med russisk-ortodokse kirke under patriarken i Moskva. De foretager indsamlinger til at hjælpe flygtninge fra Ukraine.

Ifølge Kenneth Krohn Olsen har den russisk-ortodokse menighed i København ikke før oplevet hverken trusler eller hærværk, der kan sættes i forbindelse med den russiske invasion af Ukraine. Men weekendens hærværk gør ham urolig.

“Jeg kan godt blive bekymret for, hvad der kan ske ske her til påske, hvor kirken har mange besøgende,” siger Kenneth Krohn Olsen.

Også Den Lille Havfrue blev i weekenden udsat for hærværk. På stenen, hvor havfruen sidder, er der blevet tegnet et hagekors, et lighedstegn og et Z, hvilket kan betyde, at hærværksmændene sammenstiller nazisme med den russiske invasion.

Københavns Politi fortæller TV2 Lorry, at man formoder, at hærværket mod Den Lille Havfrue har fundet sted natten til søndag eller tidligt søndag morgen og er i færd med at efterforske sagen som politisk hærværk.

Politiet har også modtaget en anmeldelse om hærværket mod kirken i Bredgade:

”Der er tale om graffiti, som ligner de symboler, der også er blevet malet på stenen ved Den Lille Havfrue, som ligeledes blev anmeldt søndag. Begge sager bliver efterforsket som hærværk, og vi undersøger i den forbindelse, om der ud over symbolerne er sammenhæng mellem dem,” skriver politiet til Kristeligt Dagblad.