Her er de 30 nominerede til årets initiativpris: Læserne skal nu finde vinderne

De tre vindere af Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence modtager 25.000 kroner hver. Klik ind og stem

Mange ukrainere har mødt hjælp fra danske kristne, og flere tiltag er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris. Her ses nogle af de nytilkomne i Brandstrup Kirke i Midtjylland.
Mange ukrainere har mødt hjælp fra danske kristne, og flere tiltag er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris. Her ses nogle af de nytilkomne i Brandstrup Kirke i Midtjylland. Foto: Liv Høybye.

De seneste uger har læserne kunnet indstille initiativer til Kristeligt Dagblads årlige initiativkonkurrence. Avisen har modtaget masser af bud på kirkelige initiativer og tiltag fra hele landet i et væld af forskellige kategorier. Det danske samfund har det seneste år stået ansigt til ansigt med et væld af kriser fra vedvarende klimaforandringer, krig i Europa, inflation og stigende fødevarepriser. Det afspejler sig i årets kandidatfelt, at dansk kirkeliv på tværs af trosbekendelser er klar til at hjælpe, når der er brug for det.  

Redaktionen har udvalgt de 30 bedste blandt de indstillede. Nu skal læserne bestemme, hvilke tre der skal vinde initiativprisen og dermed modtage en præmie på 25.000 kroner hver.

Afstemningen foregår på www.k.dk/initiativpris, og man kan stemme på de nedenstående 30 tiltag. Hver læser kan stemme på op til tre initiativer frem til den 10. november kl. 12. Vinderne afsløres lørdag den 12. november.

DIAKONI

1. Fødevarebank i Sct. Peders kirke Randers
Hvor går man hen, hvis det er slutningen af måneden, og der bare ikke er flere penge til madvarer? I Randers er svaret Sct. Peders Kirke, hvor menighedsrådet driver en såkaldt foodbank. Her udleverer kirken akutposer, som indeholder basisvarer som gryn, ris, pasta og konserves. I perioder også sæbe, shampoo og andet til personlig pleje. Foodbanken er afhængig af donationer fra private. 

2. Gruppe for knuste hjerter på Vesterbro
Oppe under loftet i Mariakirken på Vesterbro i København mødes en gruppe mennesker hver mandag aften. Over varm te, chokolade og kleenex kommer de for at tale om deres hjertesorg med hinanden og præst Lise Rasmussen. Hun genoptog gruppen efter en pause i 2020, fordi der var stor efterspørgsel. Præsten oplever, at deltagerne hver gang møder nogle, der sætter ord på de samme følelser, som de selv gennemgår, og at de dermed opdager, at de ikke er alene.

3. Pilgrimsvandring for veteraner i Viborg
At vandre er en unik måde at være sammen på, og derudover er det befordrende for samtale og refleksion. Derfor har Veteranstøtten, Viborg Stift, Viborg Kommunes veteranstøttearbejde og KFUM's Soldatermission i en årrække arrangeret pilgrimsvandring for veteraner. Ruten går fra Jelling til Viborg, deltagerne overnatter på herberger, og undervejs er der både tid til at vandre i stilhed og til at dele sine tanker med hinanden.

4. Team Cykelpilot i Hjallerup
Besøgstjenesten i Hjallerup Sogn står bag initiativet Team Cykelpilot, hvor der uddannes "piloter" til at cykle rundt med byens ældre. Cykelturene foregår i nyindkøbte rickshaws, hvor der kan sidde to på passagersæderne. Turene kan være faste ture med den samme cykelven, og det kan være enkelte ture i ny og næ, når vejret tillader det.

5. Rice Runners for Myanmar
Vineyardkirkerne, der har menigheder i København, Aarhus, Aalborg, Helsingør, Odense og Roskilde, løber hvert år i juni et sponsorløb, hvor der samles ind til ris til fattige og sultne børn i slumområder i Myanmar. Løbet kaldes "Rice Runners" (risløbere), og ved et løb i juni samlede Aarhus Vineyard 45.299 kroner ind. 

6. Au pair-café i Charlottenlund  
30-40 hovedsageligt filippinske au pairs mødes hver anden uge i Messiaskirkens lokaler og laver mad sammen. Deltagerne kalder den tid, de tilbringer her, et frirum, hvor de kan tale filippinsk sammen, hygge sig med hinanden og tale om de udfordringer, de har med værtsfamilier og det danske samfund. Caféerne er især vigtige for de yngste kvinder og dem, der lige er kommet til landet og ikke kender nogen.

7. De små synger med de grå i Lemvig
Det skaber smil og fødder, der ikke kan holdes stille, når de små synger med de grå. Netop det er også navnet på et initiativ, som KFUM og KFUK i Lemvig står bag. Musikalske generationsmøder på plejehjem og i kirker opstår, når de kobles med lokale dagplejer, vuggestuer og børnehaver, som kommer og synger børnesange som “Hjulene på bussen” og “Jeg gik mig over sø og land” og i kirkerne også salmer.

UKRAINE

8. Den første ukrainsk-ortodokse menighed i Danmark
Efter Rusland invaderede Ukraine i februar, opstod gradvist et behov for at få en selvstændig ukrainsk-ortodoks menighed til de herboende ukrainere. Indtil da havde de fleste benyttet sig af russisk-ortodokse kirker. Siden har man arbejdet hårdt for at etablere den i det midtjyske, hvor ukrainerne bor særligt tæt. "Sogn for Den Hellige Jomfru Marias Beskyttelse af den Ukrainsk-Ortodokse Kirke i Danmark” hedder menigheden, som er den første af sin slags i Danmark.

9. Økumeniske fællesskaber for ukrainske flygtninge
Den 1. september i år åbnede Kirkernes Integrations Tjeneste fem nye mødesteder for ukrainske flygtningefamilier, hvor de kan få et pusterum i en udfordrende hverdag. Et af stederne er Pinsekirken i Rudkøbing, hvor der hver lørdag samles cirka 50 ukrainere til spisning, snak og forskellige aktiviteter i kirkens lokaler. Man har ansat en ukrainsk kvinde på deltid til at lede arbejdet.

10. Kolding Valgmenighed sendte busser til Ukraine 
Der gik ikke lang tid, fra Rusland indledte invasionen af Ukraine, til Kolding Valgmenighed stod klar til at hjælpe de flygtninge, der strømmede ud af landet. Den 6. marts kørte menigheden en bus til grænsen mellem Polen og Ukraine, fyldte den med flygtninge og kørte tilbage til Kolding igen. 

BØRN OG UNGE

11. Uddannelse af ungdomsledere i Østervrå
Hvordan kan kirken holde kontakt med konfirmanderne, når de ikke længere går til præst en gang om ugen? I Østervrå tilbyder man dem en gratis uddannelse til at blive kirkelige ungdomsledere (forkortet KUL). En gang om ugen mødes unge i præsteboligen hos sognepræst Kristian Brogaard, og formålet er, at de gennem KUL skal få både personlige, sociale, spirituelle, pædagogiske og organisatoriske kompetencer med mulighed for senere at blive ansat i kirken som ungdomsmedarbejder. 

12. Menneskebiblioteket i Viborg Stift
I Viborg Stift har man et menneskebibliotek, som konfirmanderne møder til indlagte diakonidage. Her er idéen, at de unge mennesker skal møde og høre fortællinger fra mennesker, der har mødt smerte og modgang i deres liv. Det kan for eksempel være en flygtning, misbruger eller en pårørende til en syg, kriminel eller handicappet person, som konfirmanderne møder. Initiativet har spredt sig til andre steder i landet og skal få de unge, der ofte bliver bevægede, til at reflektere over deres eget liv. 

13. Jul på hjul i Haderslev
I julen 2020, da kirkerne var underlagt coronarestriktioner og måtte tænke ud af boksen, fik sognepræst Maria Frederikke Baungaard en idé, som sognets små og store satte stor pris på. Hun søgte og fik bevilget penge fra provstiet til at få bygget en stor trailer om, så den forestillede et krybbespil med Jesusbarnet, Josef, Maria, lys, engle og de tre vise mænd. Med den kørte hun ud til to institutioner og den lokale skole i Starup ved Haderslev, hvor hun fortalte juleevangeliet med den stemningsfulde kulisse som baggrund. 

PRÆSTELIV

14. Et åndeligt netværk for præster
Rodfæstet er navnet på et online-forløb for præster. En gang om ugen mødes præsterne i netværket for at dykke ned i den bibelske historie. Idéen er, at den komplekse faglighed skal lægges på hylden for en stund. Her er det meningen, at man lytter til det enkle i teksterne og ikke mindst til hinanden, når man opfordres til at give udtryk for, hvad man umiddelbart hører i de udvalgte tekster fra Bibelen. En tidligere deltager kalder initiativet et frirum, og det er da også meningen, at præsterne her skal have åndelig inspiration.

15. Bryd tavsheden
Folkekirkens arbejdsmiljø kom i fokus, da sognepræst Katrine Blinkenberg sidste år tog initiativ til en underskriftsindsamling. Siden er der kommet ny fart i diskussionen om problemerne ved folkekirken som arbejdsplads, og nu mødes kirkens ledelse på kryds og tværs af faggrupper for at udarbejde retningslinjer og handlingsplaner, der kan forebygge samarbejdsproblemer, som ofte leder til psykisk ustabile arbejdsmiljøer i folkekirken. 

FORMIDLING OG OPLYSNING

16. “Bibelen Leth fortalt” på DR P1
“Forstår vi det samfund, vi lever i, hvis ikke vi forstår Bibelen?” Sådan spørger forfatter, musiker og radiovært Kristian Leth i sit radioprogram på DR P1 Bibelen Leth Fortalt, hvor han med nedslag i bøgernes bog forsøger at gøre Bibelen tilgængelig for både nye og mere rutinerede læsere. 

17. Grundtvig lever! på Vartov
I år er det 150 år siden, at Grundtvig døde, og i stedet for at fejre N. F. S. Grundtvigs fødselsdag, som de plejer, valgte Vartov i København i år at mindes salmedigteren, folkeoplyseren og det teologiske fyrtårn med forløbet “Grundtvig lever!”. I en række arrangementer i hele landet, der blandt andet blev til i samarbejde med Grundtvigs Forum, satte Vartov fokus på Grundtvigs betydning for Danmark. 

18. Gudstjeneste med Asia Bibi i Roskilde
Til åbningsgudstjenesten ved den kirkelige festival Himmelske Dage, der i år fandt sted i Roskilde, fortalte den pakistanske katolik Asia Bibi sin historie. Asia Bibi berettede, hvordan hun blev dødsdømt for blasfemi og sad fængslet i mere end ni år, fordi hun som kristen havde drukket vand af samme brønd som sine muslimske naboer. At invitere Asia Bibi gav de medvirkende et indblik i, hvad det kan koste at tro. 

19. Et moderne forsamlingshus i Horsens
Getsemane er et moderne forsamlingshus i Horsens med rødder i folkekirken. Efter at have testet, hvad der fungerer, og efter en periode med corona, har man nu fundet frem til den form, som man ønsker, at det kirkelige tilbud skal have. Hos Getsemane er der fokus på inddragelse af brugerne og engagering af frivillige, og målgruppen er mennesker midt i livet, som ofte er tilflyttere til området, der ikke er vant til at bruge kirken så hyppigt.

20. Salmen i blodet
Anmelderne var begejstrede, da sangerinden, musikeren og forfatteren Elisabeth Gjerluff Nielsens bidrag til bogserien “Kristendommen ifølge…” udkom på Eksistensens forlag tidligere på året. I bogen skriver Elisabeth Gjerluff Nielsen om sin tro, der har lange rødder og krydser tid og sted. Hun skriver om sin barndom og ungdom, om bedsteforældre, forældre og børnebørn og om kærlighed, svigt, drømme og forhåbninger. Elisabeth Gjerluff Nielsen døde den 24. oktober efter kort tids sygdom. 

21. Udstillingen: “Mor, jeg vil ikke i krig”
Den katolske Ansgar Kirke i København har den seneste måned været ramme om udstillingen “Mor, jeg vil ikke i krig”. Udstillingen viser børnetegninger, som er tegnet af polske børn i årene efter 1946, og viser nogle af deres tanker og traumer, der relaterer sig til den nazistiske besættelse fra 1939-1945.

KLIMA OG BÆREDYGTIGHED

22. Bæredygtighed og bibelske planter i Foldby
En kirkegård i den østjyske by Foldby er blevet en inspiration for provstiudvalg, haveentusiaster og biavlere. Her er kirkens ledende graver, Frank Kirchwehm-Jensen, nemlig ved at omdanne kirkegården til et selvforsynende økosystem, som blandt andet skal forsyne kirken og nabokirken med blomster til kirkelige arrangementer. Derudover bruger man kirkegården til at lære både minikonfirmander og andre interesserede om Bibelen og dens planter.

SOGNELIV

23. Kreativt værksted i Lindholm
I Lindholm Sogn ved Aalborg  har man startet et kreativt værksted, hvor medlemmer af menigheden mødes hver tirsdag klokken 16 og har et arbejds- og spisefællesskab i kirkens lokaler. I træværkstedet bliver der drejet dåbslysestager, i systuen laves der udsmykning til kirken, gaver til en venskabsmenighed i Letland samt gaver til Kirkens Korshærs butik i byen. I køkkenet bages der kager og laves aftensmad, som deltagerne spiser sammen. 

24. Tiny Church i København
På en græsplet i Fiskerihavnen i Københavns Nordhavn har Hans Egedes Sogn fået lov til at bygge Danmarks første såkaldte "tiny church". Idéen kommer fra Holland, hvor der findes flere af de små kirker. Planen er, at der i Nordhavn skal bygges en mere permanent kirke på et tidspunkt. Men indtil videre er planen, at der skal bygges et 75 kvadratmeter kirkerum, hvor der både kan være gudstjenester og afvikles kirkelige handlinger. 

25. Par fokuserer på kærligheden i Vesthimmerland 
I Aars Sogn har sognepræst Lone Primdahl Dolmer arrangeret Valentin i kirken på Valentinsdag i samarbejde med Folkekirkens Familiestøtte i Vesthimmerland Provsti. Her kommer deltagerne i par og sidder ved tomandsborde i kirken og genbesøger kærligheden. Der serveres mad og vin og læses bibelske læsninger og tilspørgelsen fra vielsesritualet, der er musikindslag, der er kærlighedssange, og så er der indlagt nogle øvelser ved bordene.

26. Ældre Sagen samarbejder med menigheden i Bistrup Kirke
Bistrup Kirke i Rudersdal tog for nogle år siden initiativ til et samarbejde med den lokale afdeling af Ældre Sagen. Hvert år mødes menigheden og foreningen til et arrangement i kirken med korsang og foredrag, hvor de i fællesskab kan invitere markante foredragsholdere. Arrangementerne tiltrækker ifølge kirken ligeså mange gæster som gudstjenesterne juleaften. 

27. Tværkulturelt fællesskab i Hvidovre
Fire kirker på Vestegnen har slået sig sammen om at skabe netværk for nydanskere i lokalsamfundet, som favner dem, der er kommet til landet som flygtninge, og dem, som er kommet hertil for at arbejde. "Tværkulturelt Fællesskab" har initiativtagerne kaldt projektet, som består af de fire folkekirker i Hvidovre: Avedøre Kirke, Hvidovre Kirke, Risbjerg Kirke og Strandmarkskirken.

28. Folkekirke og forsvar 
Præster skal bygge bro mellem folkekirken og forsvaret. Det er idéen bag et projekt, som sognepræst Ole Bach Piekut står bag. Gennem 10 nyudnævnte stiftsværnspræster – blandt andre Ole Bach Piekut selv – skal projektet styrke folkekirkens møde med soldater, veteraner og pårørende i en tid, hvor militær oprustning synes mere og mere aktuel. 

29. Mission julegave i København
Vineyard i København samler netop nu ind til initiativet mission julegave. Idéen er opstået, fordi initiativtagerne mener, at alle børn skal have en god jul, og derfor samler man flot, brugt legetøj, tøj og lignende ind fra private til at kunne give til udvalgte børn, som har særligt meget brug for det.

30. Frikirkelige vælgermøder i hele landet
Mange frikirker har i løbet af valgkampen afholdt åbne vælgermøder, hvor kirkerummene har været ramme for politiske debatter mellem regionale kandidater. Vælgermøderne har fundet sted i Sønderborg, København, Grindsted, Aalborg, Korsør og Aarhus og har således bidraget til at vælgere i hele landet har kunnet blive klogere på, hvor krydset skal sættes til folketingsvalget den 1. november.