”Hovedpinen” er snart forbi. Studerende ved Menighedsfakultetet garanteres en plads på kandidaten

Studerende fra Menighedsfakultetet kan nu se frem til en mere lige vej gennem uddannelsessystemet og drømmen om et præsteembede

Fakultetsleder ved Menighedsfakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen glæder sig over, at man nu kan give de studerende en garanti om, at der er en lige vej til at blive præst, som ikke involverer, at man skal søge kandidatplads i København eller Aarhus på baggrund af bacheloruddannelsen fra Menighedsfakultetet.
Fakultetsleder ved Menighedsfakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen glæder sig over, at man nu kan give de studerende en garanti om, at der er en lige vej til at blive præst, som ikke involverer, at man skal søge kandidatplads i København eller Aarhus på baggrund af bacheloruddannelsen fra Menighedsfakultetet. Foto: Palle Peter Skov/Ritzau Scanpix.

I de godt 50 år Menighedsfakultetet i Aarhus har eksisteret, har de teologistuderende, som har valgt at læse en bachelor der, gjort det, vel vidende at de ikke ville være sikre på at få en plads på kandidatuddannelsen på universitetet bagefter. 

Men den tid er ved at være forbi. Fra næste sommer kan uddannelsesinstitutionen, der har rødder i de missionske dele af folkekirken, anbefale de studerende en ny vej til at uddanne sig til præst, og den indebærer retskrav om en garanteret plads på kandidaten på Aarhus Universitet. 

Fakultetsleder ved Menighedsfakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen glæder sig over, at man nu kan give de studerende en garanti om, at der er en lige vej til at blive præst, som ikke involverer, at man skal søge kandidatplads i København eller Aarhus på baggrund af bacheloruddannelsen fra Menighedsfakultetet. Sådan har det været hidtil, og det har givet udfordringer på grund af regler om dimensionering, der har begrænset antallet af pladser på den teologiske kandidatgrad på universiteterne.  

"Det her har været en hovedpine for os de seneste par år. Så jeg er meget glad for, at vi endelig har fundet en vej igennem problemet med dimensionering, så vores studerende kan få en bachelor, komme hurtigt videre ind på kandidaten og forhåbentlig lande et job som præst i folkekirken i den anden ende," siger han.  

At det, der for få år siden var utænkeligt, nu kan lade sig gøre allerede til sommer, skyldes, at ledelsen af Menighedsfakultet har ført samtaler med studieadministrationen på Aarhus Universitet om anvendelse af reglerne om merit. 

Det medfører, at de studerende, der før ville have skrevet sig op til en bachelorgrad på Menighedsfakultetet, nu anbefales at søge ind på en bachelor på Aarhus Universitet, hvor de sideløbende vil kunne tage en mængde fag på Menighedsfakultet, som de kan få forhåndsmerit for. På den måde vil fag på Menighedsfakultets bacheloruddannelse, som er akkrediteret af det norske statslige akkrediteringsorgan, i praksis give studerende mulighed for at lade fag fra den norske bacheloruddannelse indgå i den danske bacheloruddannelse, forklarer Thomas Bjerg Mikkelsen. 

"For studerende ved Aarhus Universitet medfølger også den fordel, at man har ret til SU, hvad studerende ved Menighedsfakultetet ikke har haft," siger han.

I sommer talte Kristeligt Dagblad med to nyudklækkede bachelorer fra Menighedsfakultetet, der ikke kunne komme ind på kandidatuddannelsen på Aarhus Universitet på grund af dimensioneringsreglerne. I stedet skulle de søge ind på bacheloruddannelsen på universitetet på ny for derefter at håbe på at få så meget merit som muligt, men med udsigten til et år mere på bachelorniveau, før de kunne fortsætte på kandidaten. 

"Det her forløb har været en spand koldt vand i ansigtet," lød det fra den 28-årige Ole Kjærgaard Madsen, der gerne ville være præst. Det er studerende som ham, der nu kan se frem til en mere lige vej gennem uddannelsessystemet. 

Biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær glæder sig over, at der er enighed mellem Menighedsfakultetet og Aarhus Universitet. Han sidder i spidsen af aftagerpanelet for teologi på Aarhus Universitet, som blandt andet rådgiver om uddannelseskvalitet og akkreditering.

"Jeg glæder mig over, at man har fundet en ordning, hvor de studerende kan få retsgaranti på at blive optaget på kandidaten og ikke bliver standset, som det er sket indtil nu. Jeg er glad for, at vi i Danmark fortsat har én type præster, der er uddannet ved universiteterne i enten Aarhus eller København, hvor nogle som hidtil så kan supplere med nogle fag ved Menighedsfakultetet," siger han.