Hvem har styr på præsters tavshedspligt online?

Der er stadig ikke ryddet op i sag om præsters læk af personlige oplysninger på Facebook. Kirkeministeriet efterlader ny forvirring efter sin seneste indgriben

"Det er usikkert, hvem der egentlig har styr på tilsyn med præsterne på digitale medier," skriver Kirke & Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen. Genrefoto.
"Det er usikkert, hvem der egentlig har styr på tilsyn med præsterne på digitale medier," skriver Kirke & Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen. Genrefoto. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Flere præster så ud til at blive overrasket over, at de ikke måtte videregive personlige detaljer om borgere i en lukket gruppe på Facebook, da TV 2 problematiserede dette i september. 

"Gid Fanden havde medierne – og de kolleger der sladrer til dem," skrev en præst, der tilsyneladende opfattede det som det store problem, at det var kommet ud til offentligheden, hvordan man talte om sognebørn i gruppen, hvor der var omkring 1300 præster tilmeldt.

Et af eksemplerne, som TV 2 bragte i sin artikel, handlede om, hvordan en præst havde omtalt en konfirmand i Facebook-gruppen:

"Sidst jeg havde mine konfirmander, sad en ret fyldig og storbarmet konfirmand i en undertrøje, så kavalergangen flød ud over det hele. Jeg bad hende tage en trøje på," lyder TV 2's gengivelse af opslaget.

Men præsterne var ikke de eneste, der var overraskede. Hele systemet har virket sådan. Og mest i toppen.

Kirkeministeriet reagerede prompte på de mulige brud på tavshedspligten. Præsterne skulle føre selvjustits. De skulle indberette sig selv til Datatilsynet, hvis de havde gjort noget galt. Det er en løsning, der ville kunne spare mange penge, hvis den fungerede. For så ville meget biskoppeligt tilsyn i folkekirken kunne uddelegeres.

Men selvtilsynet har ikke fungeret. Der var kun én præst, der havde meldt sig den 31. oktober. Og nu har Kirkeministeriet så fundet frem til, at præsterne alligevel ikke behøver at indberette sig selv. Det skyldes en ny besked fra Datatilsynet, forklarer chefkonsulent i ministeriet Rasmus Paaske Larsen præsterne i et brev, som Kirke.dk bringer.

Men præsterne skal ikke tro, at alt nu er i orden, fortsætter Rasmus Paaske Larsen.

"Det bemærkes for god ordens skyld, at Datatilsynet fortsat ser med stor alvor på de forhold, som TV 2 har beskrevet i artiklen," meddeler han præsterne. 

Man forstår, at Datatilsynet holder tømmerne, når det gælder persondatabeskyttelse. Ikke Kirkeministeriet. Det er teknologisk ledelse, ikke teologisk.

Brevet fra Kirkeministeriet slutter med en oplysning om, at “tilsynet er godt i gang”, og “det er gennemført fuldt ud i 27 procent af provstierne”. Det er usikkert, hvad man skal forvente sig efter den status.

Kirkeministeriet har ikke taget sig godt ud i denne sag. Man er i processen med at få styr på præsterne gået uden om biskopperne, der normalt står for tilsyn med præsterne. Det undrer biskop Marianne Gaarden sig med rette over på Kirke.dk. Det kunne meget let ses som en mistillidserklæring til den normale ledelsesstruktur og dermed til biskopperne.

Rasmus Paaske Larsen har dertil givet provster besked på at tjekke op på det pålæg, som Kirkeministeriet nu altså trækker tilbage.  

Biskopper og provster har set sagen fra en anden vinkel. De har stået i en svær situation mellem det handlekraftige Kirkeministerium og de 1200 præster, som de skulle have overblik over. Men en af deres hovedopgaver er jo at føre tilsyn med præster. Så det gør de vel løbende. Også digitalt.

Forløbet har været en opvisning i de uklare ledelsesstrukturer, der findes i folkekirken. Mange lag deler ansvaret, men ingen tager det helt.

Tilbage står, at det er usikkert, hvem der egentlig har styr på tilsyn med præsterne på digitale medier. Og hvem vurderer i øvrigt, om tilsynet har fungeret i den periode, hvor de kompromitterende oplysninger om sognebørnene er publiceret?

Forløbet har afsløret problemer på alle niveauer. En ting er sikkert: Der kunne godt gøres mere for at betrygge almindelige danskere om, at kirkeledelsen har fuldstændig styr på omgangen med de sensitive oplysninger om medlemmerne, som kirken kommer i besiddelse af.