Hvordan er man kirke i en ny bydel? ”Tiny Church”-tanken er på vej til Danmark

I de seneste år er Tiny Church-tanken opstået i Holland. Nu er konceptet på vej til Danmark, hvor den første Tiny Church skal ligge i Nordhavn

Kirke- og kulturmedarbejder i Hans Egedes Sogn Johanne Dal-Lewkovitch fortæller dagens fremmødte, hvor Danmarks første Tiny Church efter planen skal ligge - i Nordhavn nord for København
Kirke- og kulturmedarbejder i Hans Egedes Sogn Johanne Dal-Lewkovitch fortæller dagens fremmødte, hvor Danmarks første Tiny Church efter planen skal ligge - i Nordhavn nord for København . Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Tiny Church eller mini-kirke er ikke, som udtrykket ellers antyder, kun en lille kirke. Det handler også om at bygge med bæredygtige materialer, placere kirken så den indgår på en bæredygtig måde i sine omgivelser og sikre, at den kan drives på en bæredygtig måde, når den engang står færdig.

Alt det kunne besøgende lære på en workshop til Himmelske Dage, da udviklingskonsulent i Kirkefondet Berit Weigand Berg sammen med Hans Egede Sogn i København lørdag præsenterede Tiny Church-tanken og deres idéer og overvejelser til den første af slagsen i Danmark.

"Det var lidt svært at finde," konstaterer en af dagens to fremmødte.

"Ja, det er dårligt skiltet," medgiver Berit Weigand Berg, der som sine fire medansvarlige for Tiny Church-projektet i dagens anledning er klædt i knælange grønne kitler. Måske for at kunne lokaliseres i en potentiel menneskemængde, som indtil videre godt nok kun består af to ældre kvinder.

Tiny Church-tanken er opstået i Holland, indleder Berit Weigand Berg, i en forstad til Amsterdam, hvor en lille gruppe mennesker mente, at man sagtens kan lave en kirke uden en traditionel kirkebygning.

På skærmen bag ved udviklingskonsulenten dukker et billede op den bygning, den hollandske idé mundede ud i. En mindre bygning, rund og med et skrævende tag og et stor vinduesparti, så forbipasserende kan kigge ind og føle sig velkomne i kirken, uanset om de vælger at gå ind.

I løbet af dagen bevæger kirken sig et lille ryk ad gangen, så den følger solens gang over himlen og dermed bliver selvforsynende i strøm på grund af de strategisk placerede solceller på taget.

I dag findes der to af de såkaldte "Tiny Churches" i Holland, og nu er ambitionen, at konceptet skal til Danmark. Nærmere bestemt i Nordhavn, hvor Hans Egedes Sogn sammen med Kirkefondet arbejder på at bygge en kirke i den voksende bydel nord for København.

For at illustrere sin pointe om et multifuntionelt kirkerum, viser Berit Weigand Berg et billede af en for mange velkendt træbygning i Walnut Grove - byen hvor den amerikanske forfatter Laura Ingalls i bøgerne om "Det lille hus på prærien" beskriver, hvordan hun selv og hendes familie gik både i kirke, skole og forsamlingshus i bygningen.

Man bliver med andre ord nødt til at have øje for mindre rum, færre ting og ikke mindst et mindre CO2-aftryk, når man skal bygge en ny kirke, som det er planen, at Nordhavn skal være lokation for. Forhåbentligt i løbet af de kommende år, hvor bydelen vil vokse fra 10.000 til 40.000 indbyggere, siger kirke- og kulturmedarbejder i Hans Egedes Sogn Johanne Dal-Lewkovitch, der oplyser, at man fra sognets side håber, at kirken skal ligge på en gammel containerplads, som bliver ledig i 2027.

Indtil da skal en midlertidig Tiny Church efter planen etableres lidt længere ude i Nordhavn i området Skudehavnen. Man skal, pointerer Johanne Dal-Lewkovitch, ikke særligt mange år tilbage i tiden, før man først byggede en kirke, så byggede man et torv og sidenhen skød byen op med kirken og torvet som naturlig centrum. I dag skyder nye bydele op mange steder, og kirken må selv holde sig til for at blive husket. De bliver til gengæld mødt med velvilje, når de banker på beslutningstagerners dør, er Johanne Dal-Lewkovitch og Berit Weigand Berg enige om. Og det er der særligt en god grund til:

"Det sprøjter ud med kulturelle tilbud, hvor man prøver at sprænge rammerne alle vegne, men det her kan noget andet, fordi det lige pludselig er et rum, du skal forholde dig til på en anden måde. Når det er et lille sted, så handler det pludselig mere om det indre. Og så er det historisk og vildt spændende. Kan det bære vand? Ved at bygge det et sted, hvor det er helt nyt, betyder forhåbentligt, at der er nogle ildsjæle og frivillige, som kan bringe noget modernitet til det ellers meget konservative kirkerum. Tiny Church kan blive tidsvarende på en helt anden måde," siger Johanne Dal-Lewkovitch.

I mellemtiden er en besøgende mere dukket op og antallet af gæster er nu næsten det samme som antallet af mennesker i grønne kitler. De må til gengæld have det "helt utroligt sjovt", siger en kvinde, der mener, at Tiny Church-tanken er "et spændende projekt."

Oplægget afsluttes med et stort "MÅSKE" - med "Å" vel at mærke, griner Berit Weigand Berg - for Danmarks første Tiny Church mangler endnu officiel godkendelse. Beslutningen skal behandles af Københavns Kommune i august.