Iben Krogsdal har spillet salmer, siden hun var en lille pige. Én af dem har gjort et helt særligt indtryk

Salmedigter og forfatter Iben Krogsdal synger gerne adventssalmer ved sit flygel i skumringen. Hendes favorit er Grundtvigs "Blomstre som en rosengård"

Salmedigter Iben Krogsdal kan nærmest ikke komme i tanke om en salme, der har så mange smukke ord som Grundtvigs adventssalme "Blomstre som en rosengård".
Salmedigter Iben Krogsdal kan nærmest ikke komme i tanke om en salme, der har så mange smukke ord som Grundtvigs adventssalme "Blomstre som en rosengård". Foto: Mads Fisker.

Hvad er din foretrukne adventssalme?

Det er Grundtvigs "Blomstre som en rosengård" fra 1837. Jeg kan ikke komme i tanke om en salme, der har så mange vidunderlige sætninger og ord: Sarons yndigheder, Libanons og Karmels glans, stråledans og gyldenår. Det er så flot, at det nærmer sig noget mystisk. Jeg kan især godt lide billedet i første og sidste vers om verden, der skal blomstre som en rosengård. Jeg har netop været i Israel, hvor jeg så de øde vange ligge badet i et støvet lys. Billedet af den blomstrende ørken er både meget sanseligt og smukt.

Hvornår i dit liv stiftede du bekendtskab med salmen?

Jeg lærte at spille den på klaver, da jeg var syv år. Jeg husker, at jeg på et tidspunkt tænkte over nogle særlige passager i sangen, for eksempel i fjerde vers, hvor der står: “Skæres for den sorte stær skal da øjne mange”. Jeg så fugle, der i store flokke fløj forbi måbende øjne, for jeg forstod jo ikke, at der var tale om helbredelse for en øjensygdom. Og så var der den pragtfulde sætning: "Så i Herrens helligdom grant Esajas spå’de." Det lød så flot, at der måtte være tale om noget helt enestående mirakuløst i verden: Noget vildt i vente.

Kan du komme med flere eksempler på, hvordan Grundtvig bruger det i salmen?

Grundtvig beskriver i billedsprog meget bevægende, hvad der er i vente for os af ufattelige ting engang. Han skriver ofte så konkret malende, at man virkelig ser tingene for sig og bliver fuld af forventningsglæde. I den forstand er salmen også en slags personlig profeti. Særligt i vers to bliver den lysende fremtid meget konkret: Engang skal vi ikke længere stå nervøst på rystende knæ. Og hænderne skal ikke synke afmægtigt længere – men måske løfte sig mod himlen og andre. De billeder er meget smukke.

Hvad betyder adventssalmer for dig?

Jeg har altid holdt af adventssalmer. Jeg lærte dem blandt andet i skolen i december måned, når det var mørkt, og der var tændt levende lys i klasselokalet. Det var også nogle af de første salmer, jeg lærte at spille på klaver. I dag lider jeg desværre af spille-præstationsangst over for andre, men jeg holder meget af at sætte mig ved mit flygel i skumringen og nynne eller synge adventssalmerne bare for mig selv.

Er der andre lejligheder, hvor du synger adventssalmer?

Jeg er altid til én eller to julekoncerter i december, hvor de ofte bliver spillet. Den 23. december har vi her i Hjortshøj ved Aarhus, hvor jeg bor, en syng-julen-ind-aften, hvor der også kan være adventssalmer. Jeg elsker både at synge helt alene og sammen med andre. Og netop i “Blomstre som en Rosengård” står der faktisk temmelig meget om sang – sangen er nævnt i hele fire vers. Måske kan man sige, at Grundtvigs "levende ord" i den grad også er det sungne ord. For det, vi synger, går dybere i os end noget andet sprog, tror jeg.