Jørgen Skydstofte trodsede Ritt Bjerregaard for at give Guds ord videre til gymnasieeleverne

Teolog Jørgen Skydstofte var initiativtager til og mangeårig forstander for Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing og blev siden valgmenighedspræst i Ølgod. Trods hjerteproblemer og et amputeret ben mistede han hverken livsglæden eller lysten til at forkynde. Han blev 78 år

Jørgen Skydstofte døde i sit hjem den 11. maj 2022, mens han fortsat var optaget af at læse og skrive om teologiske spørgsmål og korrespondere med fagfæller i ind- og udland. I dag fredag begraves han fra Ølgod Kirke, hvor han selv var præst i den nystiftede Ølgod Valgmenighed 2001-2004. Privatfoto.
Jørgen Skydstofte døde i sit hjem den 11. maj 2022, mens han fortsat var optaget af at læse og skrive om teologiske spørgsmål og korrespondere med fagfæller i ind- og udland. I dag fredag begraves han fra Ølgod Kirke, hvor han selv var præst i den nystiftede Ølgod Valgmenighed 2001-2004. Privatfoto.

Onsdag i sidste uge faldt 78-årige Jørgen Skydstofte om på sit kontor i hjemmet i Ølgod – omgivet af bøger, papirlapper med noter og en opslået bibel. Da hans hustru fandt ham, ringede hun 112, og hjælpen kom hurtigt. Men efter 40 minutters hjertemassage blev Jørgen Skydstofte erklæret død. Dermed sluttede et liv i kristendommens tjeneste på den kirkelige højrefløj.

Jørgen Skydstofte fik allerede i 1987 sit første alvorlige hjertetilfælde. Han fik en tredobbelt bypass-operation og fik også amputeret det ene ben, da den venepumpe, som skulle sikre blodtilførslen til hjertet, mindskede blodgennemstrømningen i benet. Siden blev det til fire bypass-operationer og en lang række mindre indgreb, og i de seneste år var Jørgen Skydstoftes hjertefunktion kun på 30-35 procent af det normale.

"Vi talte ofte om, at livet har en udløbsdato, og at vi var på vej til noget bedre – til vores hjem hos Gud. Derfor frygtede ingen af os døden," siger hustruen Lise Skydstofte og tilføjer:

"Den 11. maj gik Jørgen gennem dødsskyggens dal sammen med den gode hyrde, der leder ham til det stille vand. Hvor Jørgen ikke mere skal bøvle med sin pin-kode, NemID eller MitID, men hvor den gode hyrde har åbnet døren ind til hans nye hjem med sit password: 'Det er fuldbragt'.

Jørgen Skydstofte blev født i Hillerød og voksede op i et miljø præget af Evangelisk Luthersk Mission og Luthersk Missionsforening, og det var teologien herfra, han brugte resten af sit liv på at forkynde. Han tog teologisk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1971 og blev året efter sognepræst i Ansager-Stenderup Sogne i Vestjylland, hvor hans familie stammede fra. Tiden var præget af stærke ideologiske brydninger, og i dele af det kirkelige miljø var der bekymring for konsekvenserne af, at skole og kirke var blevet skilt ad.

Der blev oprettet en række kristne friskoler, og i præstegården i Ansager samledes en gruppe unge teologer fra den kirkelige højrefløj for at diskutere muligheden for at oprette et kristent gymnasium. I første omgang var Jørgen Skydstofte blevet kontaktet af en gymnasielektor, der ønskede at oprette et alternativ til de offentlige gymnasier, men da han begyndte at flirte med Tvind-inspirerede ideer om, at gymnasiet skulle være selvforsynende med energi og grøntsager, skiltes deres veje. Jørgen Skydstofte var optaget af at lave et gymnasium med klassisk boglig dannelse på højt niveau, hvor man samtidig kunne tilbyde ungdommen en introduktion til Guds ord som troværdigt og bæredygtigt – også i en tid, hvor traditioner og autoriteter stod for fald.

Trods udtalt modstand fra daværende undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S) lykkedes det Jørgen Skydstofte og en gruppe omkring ham at realisere ideen. Gymnasiet åbnede i 1979 – i første omgang med kostafdeling i et nedlagt motel, og fra begyndelsen var Jørgen Skydstofte forstander for kostafdelingen, underviste i religion og kristendomskundskab og var skolens ansigt udadtil.

"Han rejste landet rundt fra missionshus til missionshus for at samle penge, både op til åbningen og i årene efter. Det var en travl tid, og måske kunne hans hjerte ikke klare det store arbejdspres," siger Lise Skydstofte.

"Da jeg mødte Jørgen, faldt jeg for, at han var en smadderflot fyr. Men det, der holdt os oppe og holdt vores kærlighed levende, var troen," siger Lise Skydstofte om Jørgen Skydstofte.
"Da jeg mødte Jørgen, faldt jeg for, at han var en smadderflot fyr. Men det, der holdt os oppe og holdt vores kærlighed levende, var troen," siger Lise Skydstofte om Jørgen Skydstofte. Foto: Privatfoto.

Elever fra de første årgange på skolen har i forbindelse med Jørgen Skydstoftes død skrevet mindeord og kommentarer på Det Kristne Gymnasiums Facebook-side, hvor de blandt andet roser ham for at hans store entusiasme og visdom og for at have udfordret eleverne og kaldt på deres nysgerrighed. Andre nævner hans lydhørhed, hans evner som latinlærer og den varme og rummelighed, han mødte deres ungdommelige forvirring med.

Efter 13 år på Det Kristne Gymnasium tvang helbredet Jørgen Skydstofte til at trappe ned, og fra 1993 til 2001 var han programmedarbejder på Luthersk Missions radio NOREA Danmark, hvor han oversatte og bearbejdede et bibelskoleforløb bestående af 2265 radioprogrammer.

Herefter blev han opfordret til at søge embedet som præst i en nystiftet valgmenighed i Ølgod, hvor en gruppe missionske sognebørn længe havde været utilfredse med ikke at have en præst, der afspejlede deres teologiske ståsted. Jørgen Skydstofte fik stillingen, og han og hustruen flyttede til Ølgod, hvor de blev en aktiv del af lokalsamfundet. Efter tre år måtte han stoppe af helbredsårsager. Men han fortsatte med at forkynde – over for alle fra fysioterapeuten til frisøren og fodterapeuten.

Lise og Jørgen Skydstofte mødtes på Unge Hjems Højskole i Skåde nær Aarhus i sommeren 1962, og de næste fire år brevvekslede de ugentligt mellem Hillerød og Haderslev. I 1966 blev de gift, og de næste 56 år delte de avis – altid Kristeligt Dagblad – og seng og holdt andagt morgen og aften.

"Da jeg mødte Jørgen, faldt jeg for, at han var en smadderflot fyr. Men det, der holdt os oppe og holdt vores kærlighed levende, var troen. Igennem livets mange solskinsdage og stormvejr har ordet fra 5. Mosebog 31,8 båret os: 'Herren selv går foran dig, han vil være med dig, han vil ikke lade dig i stikken og ikke svigte dig; vær ikke bange og lad dig ikke skræmme'," siger Lise Skydtstofte.