Joy Mogensen: Restriktioner i kirken giver ingen mening

Kirkeminister Joy Mogensen (S) forstår frustrationer, men siger, at der først kan forhandles om lempelser, når ny smittevurdering foreligger

”Så længe vi er i en genåbningsfase, vil der være perioder, hvor noget er lidt skævt,” siger kirkeminister Joy Mogensen (S).
”Så længe vi er i en genåbningsfase, vil der være perioder, hvor noget er lidt skævt,” siger kirkeminister Joy Mogensen (S). Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix.

Kirkeminister Joy Mogensen (S), hvorfor er der stadig restriktioner i kirken, mens de er blevet ophævet for restauranter og barer, og mens flere tusinde kan samles på fodboldstadioner?

Det er der, fordi et bredt flertal i Folketinget i juni blev enige om en aftale om genåbning af Danmark. Her blev det vedtaget, at restauranter, barer og EM i fodbold skulle løbe foran resten af samfundet i genåbningen. Og selvom jeg som minister for kultur og kirke godt kunne tænke mig en anden parallelitet i tingene, må jeg være loyal over for den aftale, der er.

Når det er sagt, har vi hele tiden sagt, at vi følger udviklingen tæt, og heldigvis står vi i en situation, hvor der kommer flere vacciner til landet, og hvor meget ser godt ud. Men selvom sundheds-billedet for lægmandsøjne ser ud til at forandre sig, står vi også blandt andet med en delta-variant af coronavirussen, og derfor er vi nødt til at afvente, hvad sundhedsmyndighederne anbefaler, før vi begynder at forhandle om at genåbne mere.

Men synes du, at det giver mening, at eksempelvis bryllups- og begravelsesgæster gerne må samles på en restaurant, mens de ikke må samles i kirken?

Jamen, det giver ingen mening. Det giver bare ingen mening, og jeg kan fuldstændig forstå de frustrationer, som det giver rundt omkring. Men så længe vi er i en genåbningsfase, vil der være perioder, hvor noget er lidt skævt. Og lige nu har vi de restriktioner, vi har, fordi det er dem, Folketingets partier er blevet enige om, og før eksperterne kommer med nye anbefalinger, kan vi ikke genåbne mere.

Flere oppositionspolitikere har de seneste dage sagt, at de gerne vil have fjernet restriktionerne for kirkerne. Vil du tage initiativ til det, nu hvor du heller ikke selv mener, at restriktionerne giver mening?

Vi har bedt sundhedsmyndighederne om en separat vurdering af den nuværende situation, og når den kommer, kan den danne udgangspunkt for eventuelle nye forhandlinger om genåbning. Det er den arbejdsgang, partierne er blevet enige om, og derfor undrer det mig også, at oppositionspartierne går ud og siger, at de vil have fjernet restriktionerne for kirkerne. Først skal vi have sundhedseksperternes anbefalinger, og så kan vi måske gå i gang med at tale om yderligere genåbning. Det det, vi har aftalt, og det er det, jeg er loyal over for. Det er ikke kun regeringen, der kan beslutte, hvad der skal åbne, og der er mange områder, som står og tripper for at åbne.