KFUM og KFUK er vært for verdens største kirkelige børne- og ungdomsbevægelse: Vi vil gerne vise, hvad dansk frivillighed kan

Den globale verdensbevægelse for kirkelige børne- og ungdomsorganisationer YMCA holder verdensmøde i Aarhus i denne uge, og deltagerne får både mulighed for at møde deltagere fra hele verden og snuse til dansk frivillighedskultur på kristent grundlag

Der er sang og dans i Tante Andantens Hus i Lemvig. Her prøver KFUM og KFUK at møde de unge på en åben måde
Der er sang og dans i Tante Andantens Hus i Lemvig. Her prøver KFUM og KFUK at møde de unge på en åben måde. Foto: Liv Høybye.

En kvinde med farvestrålende hat og kjole og knaldrød læbestift sidder ved klaveret, mens en anden kvinde i prikket kjole synger for og laver fagter. Foran hende sidder cirka 30 voksne bænket og forsøger at følge med. Vi er i Tante Andantes Hus i Lemvig, et kulturhus drevet af KFUM og KFUK, hvor både børn og voksne kan få musikalske oplevelser og udforske det eventyrlige univers, der baserer sig på nordiske børnelitterære klassikere. Huset er opkaldt efter titelfiguren i en af Halfdan Rasmussens bøger, og det er digtet om Tante Andante, som gruppen af voksne prøver kræfter med – først på dansk, så på engelsk og tysk. Deltagerne er i Danmark for at være med i YMCA’s World Council 2022, som finder sted i Aarhus i denne uge. Mødet løber over syv dage og har to komponenter: en generalforsamling, hvor der skal vælges ny ledelse og besluttes en ny vision for verdensbevægelsen frem mod 2030, og en del, der handler om at mødes, blive inspireret og diskutere nogle af de udfordringer, som YMCA gerne vil være med at til at løse med afsæt i et kristent værdigrundlag.

At mødet finder sted i Danmark, gør det ifølge formand for den internationale styregruppe bag verdensmødet Christine Ravn Lund oplagt at præsentere deltagerne for den danske tradition for frivilligt arbejde.

”Som værter vil vi gerne vise, hvad en stærk frivillighedskultur kan bidrage med, og vi vil også gerne vise, hvad vi kan opnå ved at have en bred og rummelig kristendomsforståelse. Desuden er det nok også særligt for den danske del af bevægelsen, at bevægelsen primært er ledet af unge, og at vi ikke er bange for at give unge frivillige et stort ansvar. Desuden fungerer den i et samfund præget af lighed og tillid,” siger hun.

For at give deltagerne indtryk af det lokale arbejde og den måde, KFUM og KFUK inddrager frivillige og forsøger at række bredt ud, er der arrangeret en lang række ekskursioner. Fra morgenstunden møder deltagerne op i parken ved Musikhuset i Aarhus og kører herfra i busser til forskellige destinationer. Bus 18 satte kurs mod Lemvig for at opleve Tante Andantes Hus og Klimatorium og derefter Nørre Nissum Efterskole.

Tante Andantes Hus er for eksempel et forsøg på at møde danskerne på en åben måde, forklarer husets leder, Elin Engholm Knudsen.

”Børnehaver og minikonfirmander kommer på besøg i huset, og i ferierne har vi åbent, så turister kan komme og lege og spille musik indendørs og udendørs. Huset har været åbent siden september 2007, og det udsprang af et ønske om, at vi som bevægelse ville åbne os og også møde folk, hvor de lever deres daglige liv,” siger hun.

”Vi holder koncerter og laver workshops i kirker og børnehaver, og vi har et projekt, hvor vi samler vuggestuebørn og ældre mennesker, så de kan synge sammen og dele vores sang- og salmeskat,” uddyber hun.

Efter præsentationen kan deltagerne udforske huset og haven og stille spørgsmål til Elin Engholm Knudsen og nogle af de omkring 40 frivillige, der er tilknyttet huset.

”Arbejder du med professionelle skuespillere og musikere? Det er jo ikke alle og enhver, der kan lave musik eller træde ind i en rolle, hvor man når børnene med skæg og skuespil,” siger en 23-årig kvinde fra Rumænien, Dina Kiss.

”De frivillige har alle mulige baggrunde. Nogle har arbejdet med teater eller er bare gode til at lege med børn. Andre vil helst lave kaffe,” forklarer Elin Engholm Knudsen.

Dina Kiss nikker og ser eftertænksom ud.

”Jeg arbejder for en lokal YMCA-afdeling i Baia Mare i det nordlige Rumænien. Vi har forskellige projekter for børn og unge, blandt andet lejre, sportsaktiviteter, international ungdomsudveksling, social inklusion og projekter med romabørn. Men de seneste måneder har vi især arbejdet med børn fra ukrainske flygtningefamilier, og vi kar nogle udfordringer med de ukrainske børn, fordi mange af dem har levet isoleret med deres forældre under flugten i mange måneder,” fortæller hun.

”Jeg kan virkelig se for mig, at vi kan bruge nogle af de her metoder med musik og historiefortælling. Vi har en del musikinstrumenter liggende, som vi ikke har brugt længe, og jeg har netop fået et par frivillige, som kan noget med musik,” siger hun.

Dina Kiss har en universitetsgrad i europæiske studier og internationalt samarbejde og har i seks år været frivillig i YMCA Baia Mare, indtil hun blev ansat i organisationen for seks måneder siden. Hun har tidligere deltaget i europæiske møder og kurser inden for YMCA-bevægelsen, men det er første gang, hun deltager i verdensmødet og har mulighed for at møde ligesindede fra hele verden.

”Det er fantastisk at være samlet med mennesker, som arbejder ud fra de samme værdier. Det giver en konkret fornemmelse af at være en del af noget større, og det er virkelig dejligt, Baia Mare er bare en lille by, og indimellem kan det føles, som om vi kun gør en lille forskel,” siger Dina Kiss.

Hun tilføjer, at også det økumeniske islæt ved verdensmødet har stor værdi.

”Jeg er vokset op som katolik, men i Baia Mare er der flest ortodokse kristne. Som organisation rækker vi ud til alle, og vi kigger ikke på, hvilket kirkeligt tilhørsforhold folk har,” siger hun.

Filip Hove Kristensen er ansat som projektleder for YMCA World Council 2022 i KFUM og KFUK i Danmark, og han lægger vægt på, at YMCA er en økumenisk bevægelse, som arbejder under sloganet ”That we all may be one” (for at vi alle skal være et).

”Et af formålene med verdensmødet er at få vedtaget den vision, vi skal arbejde på frem mod 2030. Den kan vi alle kan tilslutte os, uanset hvilke kirkelige rødder vi har,” siger han.

Derudover håber og tror han, at verdensmødet vil være til gavn for KFUM og KFUK i Danmark.

”Vi er gode til at introducere kristendom til folk i nutiden – på en måde, hvor vi inkluderer dem og gør dem nysgerrige, og jeg tror, at processen med verdensmødet gør os endnu skarpere på, hvad vi er gode til, samtidig med at vi bliver inspireret af mødet med andre fra hele verden,” uddyber han.

Christine Ravn Lund oplyser, at KFUM og KFUK i Danmark tror og håber, at de vil komme konkrete resultater ud af verdensmødet i form af flere partnerskaber mellem KFUM og KFUK’s medlemsorganisationer og YMCA-organisationer i andre lande samt i form af en stærkere global identitet i medlemsorganisationerne i Danmark.

"Ved et tidligere verdensmøde var der for eksempel en dansker, der sejlede i kano med en deltager fra Sydafrika, og en anden, der faldt i snak med en deltager fra Cameroun, og derfor har vi i dag et stærkt partnerskab med organisationer i begge de to lande. Jeg er sikker på, at vi vil se tilsvarende resultater som en udløber af verdensmødet i Aarhus,” siger hun.