Kirkeminister: Lange sagsbehandlingstider skyldes corona

Kirkeministeriet vil indhente forsinkelser forårsaget af corona, lyder det fra kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen i et skriftligt svar til Folketinget forud for samråd den 6. april

Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen vil Kirkeministeriet arbejde på at indhente de forsinkelser, som corona har forårsaget, i den kommende tid.
Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen vil Kirkeministeriet arbejde på at indhente de forsinkelser, som corona har forårsaget, i den kommende tid. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det har vakt opsigt blandt Folketingets kirkeordførere, at Kirkeministeriet i en række sager har en så lang sagsbehandlingstid, at visse sagstyper kan trække ud i flere år. Det skaber frustration i folkekirken, men også i trossamfund uden for folkekirken, der søger om at blive anerkendt, men som kan vente måneder uden at få svar på deres henvendelser.

Kristeligt Dagblad har blandt andet beskrevet, hvordan Kirkeministeriet var tre og et halvt år om at færdigbehandle en vedtægtsændring fra en sammenslutning af menighedsråd, der står bag et et projekt med navnet Greater Love for arabisktalende kristne i Vigerslev Kirke i København.

Denne artikel er en del af denne serie:
Kirkeministeriets lange sagsbehandlingstider

Det og andre eksempler på lange sagsbehandlingstider har medført kritik fra flere forvaltningseksperter, der sætter spørgsmålstegn ved, om ministeriet overholder Folketingets Ombudsmands retningslinjer for sagsbehandling.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Men nu giver ministeren lyd fra sig, idet hun har svaret på de paragraf 20-spørgsmål, som Dansk Folkepartis kirkeordfører Mette Hjermind Dencker har stillet den 14. marts.

DF-ordføreren har blandt andet villet vide, hvordan det overhovedet kan ske, at det kan tage tre og et halvt år at få svar på en godkendelse af en vedtægtsændring. Og høre hvad ministeren konkret vil gøre for, at der fremover sagsbehandles rettidigt.

Til det svarer ministeren, at Kirkeministeriet fra coronanedlukningen i marts 2020 til genåbningen i januar 2022 “har været underlagt et stort arbejdsmæssigt pres på grund af håndteringen af opgaver som følge af covid-19.” Det har også indebåret, hvad ministeren beskriver som “betydelige rekrutteringsudfordringer” og dermed flere ubesatte stillinger.

Derudover svarer Ane Halsboe-Jørgensen, at ministeriet vil fokusere på at indhente forsinkelser, som coronanedlukningen ifølge hende har været skyld i.

“Kirkeministeriet har i den kommende tid fokus på at indhente forsinkelserne. Efter genåbningen er der således frigivet ressourcer, og de medarbejdere, der har været beskæftiget fuldtid med covid-19 relaterede opgaver, indgår igen i løsningen af den daglige sagsbehandling på Kirkeministeriets område,” svarer ministeren, som dermed lægger sig i forlængelse af de svar, som departementschef Christian Dons Christensen har givet på problemets årsager og løsning her i avisen.

Men det betyder ikke, at sagen er lukket. Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker vil holde øje med, om sagsbehandlingstiderne faktisk bliver nedbragt i fremtiden.

“Jeg har bedt om at få problemet på dagsordenen på næste ordførermøde for Kirkeordførerne, og der vil jeg gerne have at vide, hvor mange sager der ligger, og hvor lang tid de har ligget. Og når jeg har fået det at vide, så vil jeg tage det op igen på næste møde for at høre, hvor mange sager, der er videreekspederet. Jeg vil holde et vågent øje med, om det her faktisk bliver bedre,” siger Mette Hjermind Dencker.

Venstres Kirkeordfører Louise Schack Elholm har sammen med den forhenværende kirkeminister Bertel Haarder (V) kaldt ministeren i samråd, som finder sted den 6. april. Behovet for det samråd har ikke ændret sig, efter ministeren har svaret skriftligt på Dansk Folkepartis spørgsmål, siger Louise Schack Elholm, der ikke er overbevist om, at de mange forsinkelser i visse sagstyper udelukkende skulle skyldes coronarelaterede senfølger.

“Jeg er ikke overbevist om, at de lange sagsbehandlingstider er et midlertidigt problem, som kun er coronarelateret. Vi hører, at det har været et problem længe, også før corona. Og derfor er det nødvendigt at tage problemstilling alvorligt. Vi har brug for at få at vide, hvordan ministeren har tænkt sig at løse problemet,” siger Louise Schack Elholm.