Kirkeminister om fravalg af kvinder: Jeg ønsker ikke at gennemføre noget, som betyder, at folkekirken knækker over

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil bede biskopperne vurdere, hvad konsekvenserne vil være ved at ændre loven om ligebehandling af køn i folkekirken

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen efter præsentationen af ny medieaftale i Kulturministeriet i København lørdag den 21. maj 2022. Kulturministeren præsenterer ny medieaftale.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen efter præsentationen af ny medieaftale i Kulturministeriet i København lørdag den 21. maj 2022. Kulturministeren præsenterer ny medieaftale. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Skal undtagelsen fjernes?

Personligt er jeg imod diskrimination på baggrund af køn, uanset hvor det foregår. Men jeg har samtidig også et politisk ansvar som minister for vores folkekirke. Og ligesom mine forgængere har jeg respekt for, at folkekirken skal kunne favne bredt. Det er jo også derfor, vi har denne undtagelsesbestemmelse. Men jeg er klar til at drøfte en fjernelse, hvis jeg vurderer, at kirken ønsker det og er klar til det.

Folkekirken er en bred størrelse. Hvem vil du spørge?

I første omgang tager jeg en drøftelse med de ti biskopper, som jeg selvfølgelig forventer har taget temperaturen i hver deres stift og kan give en vurdering af, hvad konsekvenserne vil være. Jeg ønsker ikke at gennemføre noget, som betyder, at folkekirken knækker over, eller at vi oplever store udmeldelser. De samme overvejelser havde vi dengang, vi overhovedet tillod kvindelige præster at blive præster for 75 år siden og for 10 år siden i spørgsmålet om vielse af homoseksuelle.

Hvis konsekvensen er at folkekirken bliver smallere eller mindre rummelig, er det så prisen værd?

Det er jo den balanceakt, jeg som kirkeminister har ansvar for at ramme. Det vil jeg bestræbe mig på, og det vil jeg selvfølgelig gøre i tæt dialog med folkekirken selv.

Undtagelsen gælder også andre trossamfund end folkekirken. Skal undtagelsen også afskaffes for eksempelvis katolske, jødiske eller muslimske trossamfund?

Den aktuelle diskussion handler kun af om, hvorvidt undtagelse fra paragraffen skal være der for folkekirkens vedkommende. 

Flertallet af biskopperne er helt klar til at fjerne denne paragraf, men flere af dem peger på, at det i praksis ikke ændre så meget, fordi menighedsråd godt kan undlade at tage en kvinde i betragtning på baggrund af teologisk ståsted? 

Det må jo være noget af det, vi har som en del af drøftelserne. Jeg ønsker, at vi har en folkekirke, der ikke diskriminerer på baggrund af køn, så det er muligt at komme derhen, uden at kirken knækker over i processen, så vil jeg meget gerne være en del af den proces og den diskussion, som folkekirken og jeg selv åbner for nu.