Kirker i hele landet indfører billetkrav til julegudstjenester

Kirkeministeriet har endnu ikke meldt noget ud om julens gudstjenester, som sidste år blev aflyst i sidste øjeblik. Biskop har bedt kirker om at forberede sig på yderligere restriktioner i julen

Billedet af Børsmose Kirke er tilfældigt udvalgt af redaktionen. Man kan forhøre sig hos sin lokale kirke, hvis man vil vide mere om, hvorvidt den lokale kirke er blandt dem, der har indført billetkrav.
Billedet af Børsmose Kirke er tilfældigt udvalgt af redaktionen. Man kan forhøre sig hos sin lokale kirke, hvis man vil vide mere om, hvorvidt den lokale kirke er blandt dem, der har indført billetkrav. . Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix.

Selvom der kun er lidt mere end en uge til juleaften, står det endnu hen i det uvisse, hvor festlig en begivenhed, det bliver i landets sognekirker. Endnu er der ikke blevet udmeldt andet fra Kirkeministeriet, end at der skal vises coronapas ved indgangen, hvis mere end 100 personer kan være i lokalet. Men med sidste års dramatiske aflysning af årets julegudstjenester i sidste øjeblik frisk i erindringen bevæbner flere sognekirker sig nu med rettidig omhu. Således har man i flere kirker landet over indført krav om billet, hvis man vil sikre sig en plads i kirken juleaften.

Det gælder blandt andet i Maribo Domkirke, hvor der vil være plads til 100 ved hver af juleaftens fire gudstjenester, selvom der egentlig er plads til 350 i kirken. Det forklarer Susanne Hviid, der er menighedsrådsformand i kirken.

”Vi kan se, at der er mange, der melder fra til vores arrangementer, fordi de er bange for at blive smittet. Og så sidder vi halvdelen af dem, der gerne skulle have været der. For at imødegå den udfordring indfører vi nu billetter og sørger for, at folk føler sig trygge ved at komme i kirken,” siger hun.

Hjemmesiden pladsikirken.dk er et billetsystem, som blev oprettet i løbet af de første nedlukninger. Her havde man sidste år, før alle julegudstjenester blev aflyst, oprettet 60.000 billetter til julegudstjenester i mere end 160 kirker. Hjemmesidens ophavsmand, Michael Vitten Carlsson, siger, at han den forgangne uge har oplevet en enorm stigning i aktiviteten på siden, og at mange af de profiler, som ikke har været aktive det seneste halve år, nu er begyndt at røre på sig igen.

”Der begynder at komme rimelig heftig aktivitet. Indtil videre har 10-15 kirker fra hele landet allerede oprettet julegudstjenester i systemet,” siger Michael Vitten Carlsson, der forventer, at mange flere vil komme til den kommende uges tid.

Kristeligt Dagblad fortalte i går om Jerne Kirke ved Esbjerg, hvor man på grund af udsigten til en massiv stigning i antallet af smittede har åbnet for billetter juleaften.

Biskoppen over Ribe Stift, Elof Westergaard, kan godt forstå initiativet, selvom han er helt sikker på, at julen i år vil blive gennemført, og at man ikke vil se en gentagelse af sidste års aflysninger.

”Der bliver sang juleaften. Og vi kommer til at høre juleevangeliet. Der kommer ikke til at lyde en anbefaling om, at vi ikke skal holde gudstjenester i år. Vi er et helt andet sted,” forsikrer han.

Alligevel mener biskoppen, at billetter nogle steder kan være en fornuftig løsning lige præcis til juleaften.

”Mange har oplevet julegudstjenester, hvor der er fuldstændig proppet. Med billetter sikrer man sig, at der kan være dem, der bør være. Jeg håber dog, at menighedsrådene så er meget hjælpsomme over for dem, der ikke har en smartphone eller en computer. Som med alt andet skal man have øje for, hvem menigheden er, med plads og hjælp til dem, der ikke kan finde ud af det tekniske,” siger Elof Westergaard.

Han advarer også mod, at kirker ikke overimplementerer retningslinjerne ved for eksempel at kræve at se coronapas i kirker, hvor der kun kan sidde 30.

Flere gudstjenester

I Måløv Kirke på Sjælland vil man også gerne komme konsekvensen af en propfyldt kirke juleaften i forkøbet og har derfor indført billetkrav. Selvom frygten for, at juleaftensgudstjenesterne ligesom sidste år bliver aflyst i 11. time ”selvfølgelig” fylder hos sognepræst Lisbeth Hannibal, så er det et helt andet – og mere praktisk – problem, der er grund til, at sognebørnene i Måløv Sogn nu må bestille billet til juleaften:

”Måløv Kirke er en meget lille kirke, hvor der reelt kun er plads til, at 80 mennesker kan sidde ned. Før der var noget, der hed corona, så var der proppet 200 mennesker ind i kirken til alle julegudstjenesterne, hvor de nærmest stod skulder ved skulder op ad væggen. Det kan vi på ingen måde gøre igen – måske aldrig nogensinde,” siger hun.

Derfor er præsterne og personalet nødt til at tage deres forholdsregler, fortæller Lisbeth Hannibal. Særligt af hensyn til sig selv og de deltagende kirkegængeres helbred – kirken er nemlig teknisk set ikke stor nok til, at Lisbeth Hannibal og hendes kolleger kan bede om at se coronapas i døren, fordi det vil kræve, at der var plads til mere end 100 mennesker.

Sognepræsten, der beretter at smitten i Måløv Sogn lige nu er støt stigende, ville gerne indføre en ekstra gudstjeneste, så man kunne omgå billetkravet, men sagen er den, at der allerede bliver holdt fem.

”Vi kan simpelthen ikke proppe en sjette gudstjeneste ind, for personalet skal også have lov at komme hjem og holde jul, og det samme skal præsterne. De begynder allerede klokken 10.00 juleaftensdag, og den sidste gudstjeneste ligger klokken 15.30. Vi skal lige have lidt luft,” siger hun.

Møde med ministeren

Biskop over Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, sendte i sidste uge et brev til menighedsråd og præster i stiftet, hvor hun opfordrede dem til at være forberedte på yderligere restriktioner i julen.

”I vil selvfølgelig blive informeret om ændringer fra Kirkeministeriet i hvilke regler og retningslinjer, der skal overholdes i forbindelse med aktiviteter i folkekirken. Erfaringerne fra sidste jul viste os imidlertid, at det ville have været godt, om vi alle i folkekirken havde været bedre forberedt på det uforudsigelige,” skrev hun i brevet, der afsluttes:

”Derfor vil jeg opfordre jer alle til allerede nu at udarbejde alternative planer med udgangspunkt i jeres lokale forhold for afviklingen af julens gudstjenester og arrangementer.”

I mandags mødtes folkekirkens biskopper med kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til en drøftelse af den forestående jul. Her var Marianne Gaarden også med:

”Der var enighed i bispekollegiet om, at vi gerne vil have yderligere restriktioner for julen meldt ud så tidlig som muligt. Jeg havde indtryk af, at der sad en meget lydhør minister, der lyttede til vores perspektiv,” siger Marianne Gaarden.

Hun uddyber, at biskopperne generelt ønsker, at folkekirken skal følge restriktionerne i det resterende samfund, med henvisning til at der kunne ses fodbold på stadion, mens der stadig var arealkrav i alle landets kirker i sommer. Men hvor juletiden for store dele af samfundet er ferietid, så er det højsæson i kirken. Derfor ønsker biskopperne, at yderligere restriktioner meldes ud så tidligt som muligt, så man kan nå at forberede sig i folkekirken, forklarer Marianne Gaarden.

Hvad er ”i ordentlig tid?”

”Det ville være meget dejligt, hvis vi kunne få noget i slutningen af ugen her. Den 23. december, lillejuleaften, er simpelthen for sent,” afslutter Marianne Gaarden.