Københavns Domkirke tændte lys for verdens flygtninge: I kirken er vi alle forbundne og lige

For 13. år i træk var der lysgudstjeneste i Københavns Domkirke

Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen ankommer til Vor Frue Kirke omgivet af asylansøgere og flygtninge med levende lys.
Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen ankommer til Vor Frue Kirke omgivet af asylansøgere og flygtninge med levende lys. . Foto: Leif Tuxen.

Asylkoret Omid, som består af tidligere og nuværende asylansøgere, sang. Tekstlæsninger fra Bibelen foregik på blandt andet dansk, farsi, arabisk, kurdisk og engelsk. Og Fadervor blev bedt i en sværm af forskellige sprog og stemmer.

I et hjørne brændte fyrfadslys, tændt af kirkegængere bag mundbind, for verdens flygtninge. Gudstjenesten var arrangeret af Københavns Domkirke og biskop Peter SkovJakobsen i samarbejde med Apostelkirken og Tværkulturelt Center.

Flygtningegudstjenesten opstod for 13 år siden, hvor man ønskede at markere kirkelig støtte til afviste asylansøgere, der sad rundtomkring i de danske udrejsecentre. Mange af de deltagende flygtninge ved onsdagens gudstjeneste blev også kørt ind til København fra nuværende danske udrejsecentre. Det drejer sig for eksempel om den kristne tolk Reza Asoodeh fra Iran, der er afvist asylansøger og til daglig sidder i udrejsecenteret i Avnstrup. Han har søgt asyl i syv år og har en kone samt to døtre på fire og otte år.

”Livet er hårdt. Men det er mindre hårdt, når jeg er her, i kirken. Kirken gør så meget for os,” siger han.

Abel Zemhret Kidane er kommet hvert år til flygtningegudstjenesten siden 2014. Han kom fra Eritrea via Middelhavet til Danmark dengang, og han tænder lys for at mindes de venner, som døde under flugten.

”Her er der fred. Gud forstår alle vores sprog, og han lytter. I kirken er vi alle forbundne og lige,” siger han.

Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen prædikede håb fra kirkegulvet i Vor Frue Kirke: "Vi skal må gøre os selv åbne for håbet. Vi må vove at protestere mod ondskaben. Hvert menneske er vidunderligt."
Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen prædikede håb fra kirkegulvet i Vor Frue Kirke: "Vi skal må gøre os selv åbne for håbet. Vi må vove at protestere mod ondskaben. Hvert menneske er vidunderligt." Foto: Leif Tuxen

I sin prædiken lagde Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, vægt på, at man undgår ordet flygtning og i stedet siger ”migrant”.

”Er det, fordi vi ved, at flygtninge har rettigheder? Holder vi deres stemmer, deres råb og deres øjne tavse, når vi kalder dem migranter?”.

Han fortsatte med en opfordring til at se mennesket i de personer, der for eksempel ankom til Belarus for få måneder siden:

”Når jeg tænker på Belarus, Afghanistan eller Syrien, så ser jeg jagede mennesker. Jeg ser bange mennesker. Desperate mennesker. Folk, der håber på fremtiden. Genopstandelsen er håbets sprog,” sagde biskoppen.