Kristen lærer frataget ret til at undervise, fordi han omtalte elev som pige

Manglende respekt for elevs ret til selv at definere sit køn koster 33-årig britisk lærer jobbet

33-årige Joshua Sutcliffe nægter at gå på kompromis med sin tro når det kommer til transelever. Det har kostet ham jobbet som lærer.
33-årige Joshua Sutcliffe nægter at gå på kompromis med sin tro når det kommer til transelever. Det har kostet ham jobbet som lærer. Foto: Christian Concern.

En lærer skal respektere det køn, som en elev ønsker at blive tiltalt som. Det er konklusionen efter en disciplinær høring i England, der har ført til, at en 33-årig kristen lærer er blevet frataget retten til at undervise børn.

Sagen går tilbage til 2017, hvor den dengang relativt nyuddannede matematiklærer Joshua Sutcliffe underviste på The Cherwell School i Oxford, der er for elever mellem 11 og 16 år.

Den primære anklage går på, at han omtalte en elev som pige, selvom eleven, der identificerer sig selv som transkønnet, ønskede at blive omtalt som en dreng. Jushua Sutcliffe blev også kritiseret for sin holdning til homoseksuelle og for at fremme en stærk bibeltro holdning til religion.

Den britiske undervisningsminister Gillian Keegan har fulgt anbefalingerne fra lærertilsynet, The Teaching Regulation Agency, og Joshua Sutcliffe fik tirsdag frataget retten til at undervise i minimum to år. Det vil kræve en ny godkendelse, før han kan vende tilbage til klasseværelset.

I en tilsvarende sag i Irland endte en kristen lærer i fængsel for ikke at efterleve en disciplinær afgørelse om transkønnede elever.

Afgørelsen om Joshua Sutcliffe er ifølge avisen Daily Mail den første i Storbritannien, hvor en lærer er frataget retten til at undervise, fordi vedkommende ikke respekterer en elevs selvvalgte køn. I den 30 sider lange gennemgang af sagen bliver der også lagt vægt på, at Joshua Sutcliffe efter først at være suspenderet fra aktiv undervisning holdt fast i sin holdning på nationalt morgen-tv og det på en måde, hvor det ville være tydeligt for andre elever på skolen, hvilken elev der var tale om.

Støttet af den evangelikale kristne kampagneorganisation Christian Concern har Joshua Sutcliffe kæmpet imod afgørelsen.

”Jeg er af den overbevisning, at det er psykologisk skadeligt for børn med forvirring om deres køn i klasseværelset. Jeg nægter at gå imod min overbevisning, om at det vil skade barnet, hvilket jeg afviser at undskylde for,” siger han i pressemeddelelse.

Ifølge BBC argumenterede hans advokater blandt andet med, at der ikke var ”et lovkrav om, at læreren skulle anvende de ønskede tiltaleformer”.

Men afgørelsen fokuserer på, at læren med sin adfærd ”ikke levede op til kravet om at behandle eleven med respekt”, samt at hans adfærd ”ikke tog hensyn til elevens velbefindende”.

Den hårde afgørelse fokuserer primært på omtalen af den enkelte elev. Derimod blev Joshua Sutcliffe frikendt for anklagerne om, at han havde opfordret elever til at se videoer om falske profeter.

Selvom sagen er seks år gammel, rammer den ned i en aktuel debat. Sammen med Ligestillingsministeriet er det britiske undervisningsministerium i gang med at udarbejde nye retningslinjer for skoler, lærere og forældre for håndteringen af børn, der opfatter sig selv som havende et andet køn end deres biologiske.