Kristen musikfestival tiltrækker flere tusinde unge: ”Det er Helligånden, der gør forskellen”

På Å-festival mødes flere tusinde unge for at høre kristen musik i mange genrer og nyde et fællesskab, hvor alkohol er bandlyst, men deltagerne oplever en anden form for rus

”Vi er kommet her, siden vi var teenagere. Vi har i hvert fald været her 6-7-8 gange,” fortæller Emma Skovgaard Nielsen, der er 23 år og læser til bygningsingeniør. Her ses fra venstre: Pernille Asta Iversen, Rosa Langer, Maja Kortnum Damgård Andersen, Emma Skovgaard Nielsen.
”Vi er kommet her, siden vi var teenagere. Vi har i hvert fald været her 6-7-8 gange,” fortæller Emma Skovgaard Nielsen, der er 23 år og læser til bygningsingeniør. Her ses fra venstre: Pernille Asta Iversen, Rosa Langer, Maja Kortnum Damgård Andersen, Emma Skovgaard Nielsen. . Foto: Liv Høybye Jeppesen.

Både kaffemaskine og toaster er tændt, og der er kaffekopper, en ketchupbøtte og et par indbundne bibler på bordet. Solen er så småt ved at bryde gennem det tynde skydække, og der er lunt i forteltet til campingvognen, hvor de fire jævnaldrende veninder overnatter under årets Å-festival i Sdr. Felding i Vestjylland. Den lille by, som ligger midt mellem Skjern, Grindsted, Videbæk og Herning, har omkring 1500 indbyggere. Men i pinsen stiger indbyggertallet med flere tusinde, når Danmarks største kristne musikfestival, Å-festival, løbet af stablen over tre dage. Deltagerne er især unge, fra efterskolealderen og op, men der er også børnefamilier og ældre iblandt.

”Vi er kommet her, siden vi var teenagere. Vi har i hvert fald været her 6-7-8 gange,” fortæller Emma Skovgaard Nielsen, der er 23 år og læser til bygningsingeniør.

”Da vi kom her første gang, gik vi vist i 7. klasse og var af sted med venner fra Skjern Kristne Friskole. Det, jeg især husker fra dengang, var at stå i det store telt sammen med hundredvis af andre og synge lovsang. Det føltes ret vildt, og egentlig er det stadig det, jeg synes er mest fantastisk ved at være her,” siger 22-årige Maja Kortnum Damgård Andersen, der læser til sygeplejerske.

De fire piger, der er taget af sted på festival sammen, lærte hinanden at kende på Frøstruphave Efterskole, som er grundlagt af Indre Mission og KFUM og KFUK i Vestjylland, og selv om det efterhånden er syv år siden, husker de stadig spændingen ved at være af sted uden forældre og kunne bestemme selv.

”Det føltes ret vildt at være til koncerter i det store telt, være oppe til kl. 4 om natten og spise toast hele dagen,” siger Pernille Asta Iversen, der læser teologi på Menighedsfakultetet i Aarhus.

”Nu handler det mest om at hygge sig og selvfølgelig høre nogle fede koncerter og så være med til lovsang og bibeltimer. Hvis vi har lyst til at gå tidligt i seng, gør vi bare det; vi har ikke de der teenageforventninger om, at det hele skal være meget vildt,” siger Emma Skovgaard Nielsen.

Hun tilføjer, at hun dagen før talte med et par medstuderende, som skulle til Northside-festival i Aarhus, og samtalen afslørede, at forventningerne til de to festivaler var meget forskellige.

Vi snakker ikke nødvendigvis særlig meget om tro, mens vi er her, men det skaber et særligt fællesskab, at vi ved, at vi har troen til fælles, og det styrker sammenholdet, at vi kan være sammen uden at skulle drikke. 

Noah Sørensen

”Snakken bekræftede mig i, at det er noget andet, vi mødes om her, end til andre festivaler. Vi har et unikt fællesskab, fordi det er en kristen festival, hvor det ikke kræver, at vi drikker en hel masse for at få en god oplevelse. Vi mødes om noget helt andet,” forklarer hun.

Maja Kortnum Damgård Andersen nikker.

”Man kan stadig få den der rus, når man synger lovsang eller er til koncert. Det er samme fede følelse i kroppen, men på en anden måde. Det er en form for rus, men samtidig er man mere til stede, fordi man ikke drikker,” siger hun.

”Det er Helligånden,” siger Rosa Langer, der læser visuel kommunikation og grafisk design, og der lyder et par små fnis rundt om bordet.

”Det er det da. Det er Helligånden, der gør forskellen,” fastholder Rosa Langer, og der nikkes rundt om bordet.

En vejviser på festivalspladsen guider til både toiletter, missionshuset - og Himlen.
En vejviser på festivalspladsen guider til både toiletter, missionshuset - og Himlen. Foto: Liv Høybye Jeppesen

“Idéen til at starte Å-festival kom omkring 1990 fra daværende præst i Sdr. Felding, Orla Villekjær, som arbejdede meget med konfirmanderne i byen og søgte efter noget, der kunne fastholde dem ved at appellere til dem og samtidig formidle det kristne budskab til dem. Ud af hans overvejelser voksede ideen til en kristen musikfestival, og i 1991 blev den første Å-festival holdt i Sdr. Felding med 500-600 deltagere. Dengang var det primært lokale og danske bands, der optrådte, men med tiden kom der også bands fra udlandet, især USA, og efterhånden har udvalget af musik også bredt sig over flere genrer, fortæller den nuværende formand for Å-festival, Kåre Dyhr Pedersen.

”Jeg er vokset op med Å-festival, og jeg kan se, at det har været enormt fordomsnedbrydende, fordi jeg har kunnet tage mine folkeskolekammerater, der ikke kommer i kristne miljøer, med herhen og vise dem, at man som kristen sagtens kan feste og skabe festival-vibe og høre musik af høj kvalitet og inden for alle genrer,” siger han.

Han fortæller, at de ved årets festival har satset på store navne fra både Danmark og USA i det store telt om aftenen, og inden for både pop og hiphop. Desuden er der en dj, der spiller lørdag aften.

”Vi vil gerne vise, at man godt kan have det sjovt og danse og hygge sig og lave fest og ballade,” selv om musikken har et kristent budskab, og selv om alkohol er forbudt på pladsen,” uddyber han.

”Selvom vi også har bibelmøder og taler og undervisning på programmet, er vores fokus anderledes end på en bibelcamping. Musikken er i centrum, og det er tre dage med fuldt drøn på.”

Rundt omkring på festivalpladsen er mange iklædt efterskole-hoodies med kristne motiver, og mange af dem, der hænger ud ved cafeteltet og spiser slushice, pølsemix og pomfritter, har halskæder med korsvedhæng på eller t-shirts med kristne slogans. Ved fodboldbanen, hvor den traditionsrige fodboldturnering er i gang, står en gruppe drenge fra Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing og hepper på skolens hold.

Foto: Liv Høybye Jeppesen

”Vi snakker ikke nødvendigvis særlig meget om tro, mens vi er her, men det skaber et særligt fællesskab, at vi ved, at vi har troen til fælles, og det styrker sammenholdet, at vi kan være sammen uden at skulle drikke,” siger Noah Sørensen, der er kostelev på Det Kristne Gymnasium og er af sted til Å-festival med en flok venner.

”Vi er også vant til alkoholfri fester på gymnasiet, og det giver god mening, at der ikke bliver drukket her, for her er jo også familier og børn. Der var også børn til koncerten i går aftes,” siger han med henvisning til en koncert med den amerikanske rapper KB.

Noah Sørensen
Noah Sørensen Foto: Liv Høybye Jeppesen

I forteltet, hvor de fire veninder har fundet et spil frem, er det især søndagens koncert med bandt Casting Crowns, der skaber høje forventninger.

”Den koncert bliver nok højdepunktet, og så lovsangen; det er altid bare stjernegodt her,” siger Rosa Langer.