Kristen forening så huller i landkortet. Men så fik de en idé

En nyt projekt fra FDF vil give flere børn og unge et ståsted at møde verden fra. Der er særligt brug for det kristne fundament i en krisetid, lyder det

”Når man får et kram, og de fortæller, at de har haft en god dag, så smelter ens hjerte fuldstændig,” siger 27-årige Kenneth Christensen om børnene i den FDF-kreds, han har stiftet i Lem.
”Når man får et kram, og de fortæller, at de har haft en god dag, så smelter ens hjerte fuldstændig,” siger 27-årige Kenneth Christensen om børnene i den FDF-kreds, han har stiftet i Lem. Foto: Thomas Heie Nielsen.

Da Kenneth Christensen flyttede til den vestjyske by Lem efter at have boet en årrække i Skive, savnede han det fællesskab, han havde haft i sin lokale FDF-kreds. 

Børne- og ungdomsorganisationen med det kristne udgangspunkt, som den 27-årige revisor med egne ord er vokset op i, var ikke længere lige i baghaven. 

Lige indtil Kenneth Christensen fik den idé, at han selv kunne tage initiativ til en ny lokalkreds. Og hvor bedre at så den første spire end i hans egen nye baghave i Lem? 

”Jeg har altid levet efter den filosofi, at en fritidsaktivitet er noget, man skal kunne gå eller cykle til, så ens forældre ikke skal transportere en. Så jeg gav det et skud, og der mødte en frygtelig masse børn og forældre op, og mange af forældrene havde selv været spejdere tidligere, og syntes det var sjovt at give en hånd med.”

Idéen til den nye kreds i Lem kom på baggrund af et initiativ fra FDF’s hovedbestyrelse, som tilbage i 2020 via Landsmødets beslutning valgte at investere penge i det såkaldte Kredsstartsprojekt. Formålet er at give flere af landets børn og unge et ståsted at møde verden fra, fortæller Anna Korsgaard Berg, der er medlem af hovedbestyrelsen og formand for projektets styregruppe.

”Vi tror på, at vi i FDF har en god idé og et godt formål, som kan give børn og unge et stærkt kristent fundament i deres videre liv, som der er særligt brug for i en tid med trivselskrise og klimafrygt. Det vil vi gerne udbrede til flere steder i landet – også at gøre tærsklen til folkekirken lavere og vise børnene folkekirken,” siger hun og understreger, at det ikke er et krav, at man er kristen for at være med i FDF. 

”Men det er et krav, at man skal være åben over for det. Formålet med FDF er at møde børn og unge med evangeliet – ikke at de nødvendigvis skal tro på det. Det står børnene frit for.”

I løbet af projektets første halvandet år er der blevet oprettet seks nye kredse rundt omkring i landet. Til sammenligning blev der i de foregående 10 år kun oprettet cirka en ny kreds om året. 

”Det er givende for hele landsforbundet, men mest af alt er det givende for de 150 børn, unge og voksne, som er kommet til i forbindelse med de seks ny kredse. Mange af dem var nok ikke kommet i kontakt med FDF ellers. Det er vigtigt at være der, hvor de er,” siger Anna Korsgaard Berg.

Tre-fire gange om ugen kommer i alt 30 af de 150 nye medlemmer i Lem-kredsen. Kredsen er ikke længere i Kenneth Christensens baghave, for den har vokset sig for stor, men holder til i byens børnehaves lokaler. 

”Vi begynder med fællessang, og derefter er der forskellige aktiviteter som bål eller løb, og så slutter vi af med sang og at sige Fadervor – hvis man ikke har lyst til at sige den, er man bare stille i mellemtiden,” siger Kenneth Christensen og fortsætter: 

”Det virker til, at de er rigtigt glade for at være med. Når man får et kram, og de fortæller, at de har haft en god dag, så smelter ens hjerte fuldstændig.”