Kvinder bruger mere alenetid med Gud, end mænd gør

Kvindelige kirkegængere bruger mere alenetid med Gud. Det viser en ny amerikansk undersøgelse. I Danmark er kvinder også mere religiøse end mænd, mener flere forskere

Historisk set er kvinder mere religiøse praktiserende mænd. Det viser en ny undersøgelse også. "Det er også kvinder, der går i kirke, synger flest salmer, dukker op til sogneaftener og tegner de spirituelle miljøer," siger Ph.D. i religionsvidenskab
Historisk set er kvinder mere religiøse praktiserende mænd. Det viser en ny undersøgelse også. "Det er også kvinder, der går i kirke, synger flest salmer, dukker op til sogneaftener og tegner de spirituelle miljøer," siger Ph.D. i religionsvidenskab . Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix.

Kvinder bruger mere alenetid med Gud, end mænd gør. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det amerikanske analyseinstitut Lifeway Research, der beskæftiger sig med kirketrends og kristendom blandt kirkegængere i USA. Det skriver The Christian Post. 

Undersøgelsen viste, at 65 procent af landets protestantiske kirkegængere brugte tid med Gud mindst én gang om dagen, herunder brugte 21 procent op til flere gange om dagen stunder alene med Gud. Alenetid med Gud defineres i undersøgelsen blandt andet som det at bede en bøn, takke Gud, læse højt fra Bibelen eller tilstå sine synder. 

Undersøgelsen viste også, at køn har en betydning for, hvor meget alenetid, deltagerne bruger med Gud. For kvinder var det 48 procent, hvorimod det kun var 38 procent af mændene. Og selv om undersøgelsen er foretaget i USA, kan tendensen sagtens overføres til Danmark, fortæller Iben Krogsdal, der er Ph.D. i religionsvidenskab. Hun har nemlig set en lignende fordeling herhjemme. 

“Det er meget almindeligt, at kvinder er mere religiøst praktiserende end mænd. Det er også primært kvinder, der går i kirke, synger flest salmer, dukker op til sogneaftener og tegner de spirituelle miljøer,” siger hun.  

Ifølge Iben Krogsdal findes der flere forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan. Kvinder har frem til moderne tid været hjemmegående og stået for det kulturelle ansvar i hjemmet for eksempel. Derfor er det også typisk kvinderne, der har givet de religiøse ritualer videre til børnene og har bedt og sunget med dem. 

“Der er faktisk nogle, der mener, at religion har haft det sværere, siden kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet,” siger hun. 

Det bakker lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Henrik Reintoft Christensen op. Han mener også, at der kan være en biologisk forklaring på, hvorfor kvinder historisk set er mere religiøse. 

“Der er noget, der tyder på, at mænd er mere risikovillige og dermed ikke i samme grad har behov for den tryghed, som man kan finde i religion.” 

Måden hvorpå mænd og kvinder bruger deres alenetid med Gud varierer også. Undersøgelsen viste, at 86 procent af kvinderne er mere tilbøjelig til at bede til Gud med deres egne ord i stedet for at bruge Bibelen, hvorimod det kun var 79 procent af mændene, der bad med deres egne ord. Henrik Reintoft Christensen nævner også et andet studie, der har påvist, at mænds religiøsitet er mere dogmatisk end kvinders.

“Det er også en af grundene til, at kvinder er mere tilbøjelige til spiritualitet. Mænd vælger ligesom den pakke der er, og kvinder vælger i højere grad deres egne måder at gøre det på.”