Lise Nørgaard fyldte Matador med kristne temaer

Der er mange kristne budskaber i den folkekære tv-serie "Matador", der blev skabt efter en idé af Lise Nørgaard. Hendes portræt af Indre Mission er dog karikeret, mener nogle

I tv-serien "Matador" er Indre Mission personificeret i karakteren faster Anna, spillet af Kirsten Rolffes.
I tv-serien "Matador" er Indre Mission personificeret i karakteren faster Anna, spillet af Kirsten Rolffes. Foto: Ritzau Scanpix.

I allerførste scene af allerførste afsnit af "Matador" ser man en rød købstadskirke badet i lys. Og selvom man som seer både er med til dåb, konfirmation og salmesang, er det først og fremmest gennem karakterernes relationer, at de kristne budskaber kommer til udtryk.

Det mener Ronald Risvig, som er præst og forfatter til bogen "Matador og kristendom – 24 fortællinger om vort liv".

"Lise Nørgaard viser hverdagsfortællinger, som er gennemsyret af kristen tematik. Jeg kalder det en folkelig prædiken, at evangeliet er indvævet i det almenmenneskelige liv i 'Matador'," siger han.

Ronald Risvig giver et eksempel på, hvor kristendommen kommer til udtryk i serien:

"Mads Skjern giver en hest til steddatteren Ellen, fordi hun har klaret sig godt i skolen. Da Mads Skjern tænker ‘noget for noget’, er det kun Ellen og ikke sønnen, Daniel, der får en hest," siger Ronald Risvig og fortsætter:

"Svigermoderen Katrine Larsen praktiserer derimod den kristne lære og giver en hest til Daniel – ikke fordi, han er dygtig i skolen, men fordi han er en god og kærlig dreng. Hun udtrykker hermed, hvad nåde er for en størrelse. Nemlig, at vi mennesker er elsket, som vi er, uden forbehold," siger Ronald Risvig og kommer med endnu et eksempel på, hvordan det kristne budskab viser sig i tv-serien.

Det sker, efter at Mads Skjerns indremissionske faster Anna har sagt, at hans hustru, Ingeborg, har opført sig som en skøge:

"Da faster Anna skal forlade Korsbæk på togstationen, dukker Mads Skjern modvilligt op for at sige farvel. ‘Jeg kom, fordi Ingeborg bad mig om det', siger han. Så selvom faster Anna har opført sig nedladende over for Ingeborg, er hun alligevel forsonende. Det er også evangelisk," siger Risvig.

Også karaktererne i familien Varnæs, der i serien repræsenterer overklassen, handler ud fra et kristent værdisæt.

"Da hr. Stein fra Korsbæk Bank må flygte, fordi nazisterne forfølger jøder, går Varnæs-familien og Larsen-familien sammen om at hjælpe ham med flugten. Om Larsen-familien siger Maude: 'Kan de hjælpe, er de ikke længere fremmede'," siger Ronald Risvig. 

"Maude ser forsoningens mulighed, for grundlæggende ligner mennesker hinanden. Jeg vil sige, at kernen for mig og min fremstilling af kristendommen i 'Matador' – og Lise Nørgaards gennemgående tema – handler om, hvad sandheden om mennesket er. At Gud ser og elsker os – trods alle vore mangler – og vi kan bevæges. Det sker for Maude, der rykkes ud af sine vante forestillinger. Hendes ansvar aktualiseres, da hun hjælper hr. Stein," fortsætter han.

Karikatur af Indre Mission

Selvom Lise Nørgaard har formået at bringe det kristne budskab ind i "Matador", så er Indre Mission portrætteret på en unuanceret måde gennem den strenge og fordømmende faster Anna. Det mener Leif Andersen, lektor ved Menighedsfakultetet i Aarhus og rejsepræst i Indre Mission:

“Referencen til Indre Mission ses kun gennem den fordømmende faster Anna. Når man ser serien, får man derfor indtryk af, at Lise Nørgaard havde et ensidigt billede af Indre Mission. Lise Nørgaard har jo ellers ikke problemer med at nuancere de andre karakterer,” siger han, og tilføjer:

"Det er klart, at der findes fordømmende missionsfolk, ligesom der findes fordømmende grundtvigianere og socialdemokrater. Det ville bare stemme mere overens med virkeligheden, hvis faster Anna var fordømmende på trods af sin tro – i stedet for på grund af den," siger Leif Andersen.

Ronald Risvig mener, at selvom det muligvis ikke har været Lise Nørgaards intention, så er faster Anna alligevel “for karikeret”. Men hun har dog også nuancer, og heri ses Lise Nørgaards sympati med hende. Og det kristne budskab om forsoning går igen:

"Da hun forlader stationen, siger hun: 'Jeg skal bede for jer'. Kristen siger da: 'Tja, det kan vi vel alle have brug for'. Anna minder os om noget grundlæggende. Man kan jo bede for hinanden, og det skal vi nogle gange. En anden gang siger hun: 'I har haft fremgang. Men I har glemt Gud' til Mads og Ingeborg Skjern. Det er jo en meddelelse til alle. Lise Nørgaard ville vise, hvad hun har set i faster Anna, og så har vi selv lagt fordomme ned over karakteren,” siger han.

Ronald Risvig mener, at Lise Nørgaard havde sympati for alle sine karakterer. Han tog kontakt til Lise Nørgaard under udarbejdelsen af sin bog:

"Hun skrev blandt andet til mig, at det var vigtigt for en forfatter at holde af alle sine karakterer. Og jeg tror ikke, at hun har ønsket at fremstille Holger (Ingeborg Skjerns eksmand og nazist, red.) eller faster Anna på en dårlig måde. Jeg mener, at der er et evangelisk syn i Lise Nørgaards måde at håndtere det her på. Hun ser mennesket, som det er."

Ronald Risvig mener, at "Matador" viser, at Lise Nørgaard var "dybt fortrolig med Bibelen". 

"I et brev til mig skrev hun, at hun var glad for, at der var tænksomme mennesker, der så en dybere mening med 'Matador'.  Hvilket kun lader sig gøre, fordi der var en dybere mening at fremkalde," siger han.