Luthersk Mission tilbyder erstatning til ofre for overgreb

De børn, som blev udsat for overgreb på børnehjemmet Solgården mellem 1949 og 1976, tilbydes nu 17.000 kroner af Luthersk Mission til psykologhjælp

Luthersk Mission har fået kritik for ikke at gøre tilstrækkeligt for at undersøge forholdene på børnehjemmet Solgården.
Luthersk Mission har fået kritik for ikke at gøre tilstrækkeligt for at undersøge forholdene på børnehjemmet Solgården. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Tidligere plejehjemsbørn har berettet om afstraffelse og seksuelle overgreb på Luthersk Missions børnehjem Solgården. Overgreb, som fandt sted i perioden 1949-1976 af den daværende og i dag afdøde forstander.

Nu tilbyder Luthersk Mission tidligere plejehjemsbørn 17.000 kroner til psykologbehandling eller terapi. 

Det skriver organisationen i et offentligt brev til de 345 børn, som var anbragt på børnehjemmet i Tarm i Vestjylland.

”Vi håber, at børnene må kunne opnå en offentlig erstatning i lighed med Godhavndrengene, men vil med vores tilbud gerne give en håndsrækning til dem, der har brug for at komme videre med behandling hos psykolog eller terapeut,” siger vicegeneralsekretær Birger Reuss Schmidt i en pressemeddelelse.

I den påpeger organisationen, at den “rent juridisk” ikke er forpligtet til at yde hjælp eller erstatning til børnene, “da børnehjemmet Solgården var en selvejende institution, og sagerne også i forhold til lovgivningen er forældede”.

Samtidig skriver Luthersk Mission, at tidligere børn kun er berettiget til erstatningen, hvis de har været eller er i gang med et behandlingsforløb, hvor årsagen kan relateres til seksuelle overgreb på børnehjemmet i Vestjylland.

Sagerne om overgreb på Solgården blev først belyst i 2006, men blev igen beskrevet i forfatter Peter Øvig Knudsens bog “Dem, der ikke tier” i 2023.

Allerede før bogen blev udgivet, gav Luthersk Mission en undskyldning til børnene i september sidste år. Dengang fortalte vicegeneralsekretæren til Kristeligt Dagblad, at organisationen kender til omkring 15 ofre. Peter Øvig Knudsen anslår dog i sin bog, som er baseret på hans egen gennemgang af arkivmateriale fra Solgården og samtaler med tidligere plejehjemsbørn, at der kan være tale om op mod 100 ofre.

Missionsforeningen stillede sit arkiv til rådighed for forfatteren, men den har ikke af egen drift opsøgt mulige ofre og igangsat en undersøgelse. Både i 2006 og sidste år placerede Luthersk Mission ansvaret hos den nu afdøde forstander, som ledte børnehjemmet.

I dag er Solgården ikke længere et børnehjem, men en efterskole, som hører under Luthersk  Mission.