Medie: Ledelse prøvede at få kritisk præst fritstillet under overgrebssag

En lydoptagelse fra Københavns Domkirke, som Berlingske har hørt, er ifølge retsteolog en skjult trussel mod en åbenmundet kritiker

Menighedsrådsformand Jeppe Heeda har ikke været en hovedperson i sagen fra Københavns Domkirke. Men det bliver han nu med Berlingskes seneste lydoptagelse, hvor han angiveligt tilbyder en præst at holde fri med løn.
Menighedsrådsformand Jeppe Heeda har ikke været en hovedperson i sagen fra Københavns Domkirke. Men det bliver han nu med Berlingskes seneste lydoptagelse, hvor han angiveligt tilbyder en præst at holde fri med løn. . Foto: Leif Tuxen. .

Havde Christian Monrad den ambition at få et års fri med betalt løn? Sådan spurgte menighedsrådsformand i Københavns Domkirke Vor Frue Kirke Jeppe Hedaa præsten i kirken. Det skriver Berlingske på baggrund af en lydoptagelse, Christian Monrad har fra samtalen.

Samtalen fandt sted, kort efter Christian Monrad stod frem i Berlingske med en kritik af kirkens ledelses håndtering af en overgrebssag, hvor en ansat i kirken anklages for at have forgrebet sig seksuelt på et barn. Her var biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen og den daværende menighedsformand Ole Ehlers orienteret om, at den pågældende medarbejder så sig selv som en "seksualvejleder" for en 12-årig dreng.

Den manglende håndtering kritiserede Christian Monrad i skarpe vendinger, og kort efter fandt en samtale mellem nuværende menighedsrådsformand Jeppe Hedaa og Christian Monrad sted, hvor Jeppe Hedaa ifølge lydoptagelsen, som Berlingske har hørt, spurgte præsten, hvad han ville med sit liv for så at sige:

”Det kan godt være, at din ambition var, at få et års fri med betalt løn.”

Monrad spurgte: “Hvorfor det?”

Hedaa: “Ja, fordi du ikke gad mere?”

Monrad: “Et års fri – som i at man går, eller hvad?”

Hedaa: “Ja, eller bliver fritstillet, hvad ved jeg. Der er alle muligheder.”

Monrad: “Hvorfor skulle jeg lade mig fritstille? Det er sgu da mig, der har bevist, at der er noget galt.”

Hedaa: “Jamen, det er fair nok, det er fair nok. Jeg ved ikke, hvor jeg har dig.”

Disse udtalelser vækker undren hos en række iagttagere i Berlingske. Retsteolog Kristine Garde vurderer, at det kan ses som en skjult trussel mod en åbenmundet kritiker.

"Det er naturligvis opsigtsvækkende, for i det tilbud ligger også en halv trussel om, at hans stilling blive nedlagt, hvis han ikke tager imod tilbuddet. Det virker ret tydeligt, at menighedsrådet vil af med præsten," siger Kristine Garde.

I en mail til Berlingske afviser Jeppe Hedaa, at det skulle forstås som et tilbud til Christian Monrad.

"Jeg kan lodret afvise, at jeg på noget tidspunkt skulle have tilbudt Monrad en fritstillelse med et års løn - blandt andet af den indlysende årsag, at jeg som formand for menighedsrådet ikke på nogen måde har mandat til at ansætte eller afskedige præster. Det er alene biskoppens og Kirkeministeriets bord. Og det er Monrad udmærket klar over," skriver Jeppe Hedaa til Berlingske.

Han fortæller derudover, at formålet med samtalen var et "ærligt forsøg på at forstå og afdække Christian Monrads ønsker og i den forbindelse række en hånd ud til dialog”.

Men Christian Monrad siger til Berlingske, at han oplevede samtalen som "voldsomt grænseoverskridende" og som et klart forsøg på at lukke munden på ham.

Menighedsrådsformand i Københavns Domkirke Jeppe Hedaa har indtil nu holdt lav profil i sagen. Det er første gang, han tydeligt træder frem som direkte involveret. Han har i stedet løbende henvist til næstformand Hanne Sundin, som har udtalt sig oftest som repræsentant for menighedsrådet, der er arbejdsgiver for den overgrebsanklagede ansatte.

Jeppe Hedaa er også kendt som stifter af det tværreligiøse netværk Resam, hvor ledere af trosretninger og kirker mødes. Biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen, der også er blevet kritiseret for håndteringen af overgrebsanklagerne i domkirken, er en af deltagerne i Resam.

Forskellige personer fra ledelsen i Københavns Domkirke har givet forskellige gengivelser af, hvad der egentlig er sket, siden en ansat blev beskyldt for seksuelle overgreb i 2014. Her er en række af positionerne.

Hvis sagen føles svær at overskue, kan man klikke her og få et overblik over forløbet.