Medier: Russisk-ortodoks patriark har spioneret for KGB i Schweiz

Det russisk-ortodokse overhoved, patriark Kirill af Moskva, siges at have arbejdet for KGB i Genève i 1970’erne under navnet ”Mikhailov”

Ifølge udenlandske medier skulle den russisk-ortodokse patriark Kirill have arbejdet for KGB tilbage i 1970'erne. - Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/Ritzau Scanpix.
Ifølge udenlandske medier skulle den russisk-ortodokse patriark Kirill have arbejdet for KGB tilbage i 1970'erne. - Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/Ritzau Scanpix.

Vladimir Gunyaev, bedre kendt som Patriark Kirill I, har siden 2009 været leder af den russisk-ortodokse kirke i Moskva. Han er en loyal tilhænger af den russiske præsident Vladimir Putin, som han endda har kaldt et ”Guds mirkal”. Kirill har heller ikke lagt skjul på, at han forsvarer den russiske invasion af Ukraine.

Og nu er det så kommet frem, at patriarken angiveligt har arbejdet for KGB, Sovjetunionens hemmelige statspoliti og efterretningstjeneste, i Genève i Schweiz tilbage i 1970’erne. Det skriver den franske avis Le Matin Dimanche og den tyske søndagsavis SontagsZeitung ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

I det schweiziske føderale arkiv skulle der være et dokument, som fastslår, at Vladimir Gunyaev dengang befandt sig i landet. I dokumentet, der er oprettet af Schweiz’ føderale politi i begyndelsen af 1970’erne, står der også, at han ”tilhører KGB”. Det skriver Der Spiegel.

I denne periode levede den dengang 24-årige præst Vladimir Gunyaev, der i KGB-kredse gik under navnet ”Mikhailov” i Genève. Herfra repræsenterede han officielt Moskva-patriarkatet ved Kirkernes Verdensråd.

En af præstens opgaver var angiveligt at infiltrere Kirkernes Verdensråd, skriver Der Spiegel; en opgave der meget vel kunne gå ud på at formilde USA og dets allieredes kritik af den manglende religionsfrihed i Sovjetunionen.

Fra juli 1969 til februar 1989 har Kirills sag hos det schweiziske forbundspoliti i alt 37 poster, hvoraf de fleste handler om visumansøgninger og indrejse. Men to gange forekommer præsten på en liste over sovjetiske embedsmænd, ”mod hvem der blev truffet foranstaltninger”. 

Hvad disse ”foranstaltninger” indbefatter er ikke forklaret.

Ifølge en nevø af Kirill har kirkerne ingenting vidst om Kirills KGB-fortid, skriver Der Spiegel.