Menighedsråd melder kirkeansat til politiet i overgrebssag: Nu skal vi finde ud af, hvad der er op og ned i sagen

Menighedsrådet ved Vor Frue Kirke har torsdag meldt den medarbejder til politiet, som også for otte år siden var under anklage for seksuelle overgreb, men dengang undgik en sigtelse. Samtidig indledes en personalesag

"Det er vigtigt, at personalet ved, de kan gå til deres leder med sager af denne art og være trygge ved den måde, det bliver modtaget på. Det er ikke tilfredsstillende, at menighedsrådet aldrig fik den viden," siger Hanne Sundin, næstformand for menighedsrådet.
"Det er vigtigt, at personalet ved, de kan gå til deres leder med sager af denne art og være trygge ved den måde, det bliver modtaget på. Det er ikke tilfredsstillende, at menighedsrådet aldrig fik den viden," siger Hanne Sundin, næstformand for menighedsrådet. . Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Sagen om en medarbejder ved Vor Frue Kirke i København, der er under mistanke for seksuelle overgreb og krænkelser, førte onsdag aften til, at menighedsrådet traf beslutning om for det første at melde medarbejderen til politiet, for det andet indlede en personalesag imod ham og for det tredje intensivere sit arbejde med en handleplan mod seksuel chikane. Selve politianmeldelsen blev indgivet torsdag morgen, oplyser Hanne Sundin, næstformand og pressetalsmand for menighedsrådet.

"De oplysninger, som på det seneste er blevet fremlagt i Berlingske, tyder på, at det er en meget mere omfattende sag, end nogen af os hidtil har troet. På den baggrund har vi besluttet, at vi indleder en personalesag og har meldt medarbejderen til politiet. Samtidig vil vi sørge for at være i fortløbende dialog med det øvrige personale om sagen," siger hun.

Som det tidligere har været omtalt her i avisen, skulle overgrebene have fundet sted helt tilbage i 1990'erne og 2000'erne, og den pågældende medarbejder blev også politianmeldt i 2014 på grund af forlydender, men dengang mundede det ud i, at politiet henlagde sagen på grund af sagens alder, hvorefter medarbejderen kunne fortsætte sin ansættelse ved Vor Frue Kirke, Københavns domkirke.

"Vi stolede på myndighedernes undersøgelse og har siden fået taget en børneattest på såvel denne som andre medarbejdere. Det skete senest i 2018, og dengang var attesterne blanke, så menighedsrådet har gjort, hvad det kunne," siger Hanne Sundin, som dengang ikke selv var medlem af menighedsrådet.

Hun erkender dog, at der kan have været et problem i, at informationerne om sagen og politianmeldelsen dengang ikke blev formidlet til samtlige medlemmer af menighedsrådet. Hun oplyser også, at det er besluttet, at se alle procedurer i forhold til mulige overgrebs- og krænkelsessager igennem. Blandt andet vil man intensivere arbejdet med Københavns Stifts handleplan vedrørende seksuel chikane og Folkekirkens Arbejdsmiljøråds vejledninger om håndtering af krænkelser.

Først skal vi finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, og først derefter vil vi tage stilling til, hvad de eventuelle konsekvenser skal være. 

Hanne Sundin

Næstformand for menighedsrådet

Siden sagen begyndte at versere i medierne den 22. maj har den omtalte medarbejder været tjenesteligt fritaget, men han er fortsat ansat, og Hanne Sundin betoner, at det ikke nødvendigvis er en afskedigelsessag, der er indledt.

"Først skal vi finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, og først derefter vil vi tage stilling til, hvad de eventuelle konsekvenser skal være," siger hun.

Anklagerne handler om, at medarbejderen i 1990'erne skulle have begået seksuelle overgreb på en dengang 12-årig dreng, og at den samme ved to lejligheder i 2000'erne have udvist grænseoverskridende eller seksuelt krænkende adfærd over for to yngre mandlige ansatte. De sidstnævnte to sager har ifølge Hanne Sundin end ikke på rygteplan været kendt af menighedsrådet, idet de krænkede parter aldrig gik til deres leder. Blandt andet derfor vil menighedsrådet nu forsøge at fremme en kultur, hvor der kommunikeres mere åbent og trygt.

"Det er vigtigt, at personalet ved, de kan gå til deres leder med sager af denne art og være trygge ved den måde, det bliver modtaget på. Det er ikke tilfredsstillende, at menighedsrådet aldrig fik den viden," siger Hanne Sundin.

13 ud af 15 medlemmer af domkirkens menighedsråd deltog i onsdagens møde.