Menighedsråd opgiver at gå videre med sag om guldkant

Sct. Peders Kirkes menighedsråd i Næstved ønsker ikke at tage konfliktsag med billedkunstner Thomas Kluge videre til landsretten. Beslutningen har fået et rådsmedlem til at forlade rådet, ligesom organisten har opsagt sin stilling

Sådan så Thomas Kluges orgellåger ud, før menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved påførte en guldkant på hans malerier. En dommer i byretten i Næstved slog den 12. oktober fast, at Thomas Kluges kunstneriske rettigheder var blevet krænket. Nu dropper Sct. Peders Kirke at tage sagen op i landsretten. - Foto: Thomas Kluge.
Sådan så Thomas Kluges orgellåger ud, før menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved påførte en guldkant på hans malerier. En dommer i byretten i Næstved slog den 12. oktober fast, at Thomas Kluges kunstneriske rettigheder var blevet krænket. Nu dropper Sct. Peders Kirke at tage sagen op i landsretten. - Foto: Thomas Kluge. .

En af nyere tids mest opsigtsvækkende og forbitrede konfliktsager om kirkekunst i Danmark ser nu ud til at få en ende. Efter flere ugers betænkningstid har menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved besluttet, at det ikke vil tage en kendelse fra byretten i Næstved videre til landsretten.

Sagen handler om to malerier, kunstneren Thomas Kluge har malet til kirkens orgel. Menighedsrådet har insisteret på, at der skal en guldkant på maleriet, hvilket Thomas Kluge har modsat sig. Da menighedsrådet alligevel satte guldkant på, tog Thomas Kluge sagen til en domstol og krævede et fogedforbud. Retssagen endte med, at dommeren i byretten forbød menighedsrådet at vise malerierne med guldkant på. Og den kendelse tager menighedsrådet til efterretning, omend det er ked af sagens udfald, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Vi er imidlertid også kede af de mange yderligere udgifter, vi kunne forvente, hvis vi gik videre med sagen, hvilket ville påvirke både Sct. Peders Sogns og folkekirkens omdømme,” skriver menighedsrådsformand Lene Cortz Pedersen i pressemeddelelsen.

Menighedsrådet vil i stedet arbejde videre på et forligsforslag, Thomas Kluge og hans advokat er kommet med.

I alt stemte 8 af menighedsrådets 12 medlemmer for ikke at gå videre med sagen. Beslutningen har ført til, at menighedsrådsmedlem Lisbeth Bjerrum har meldt sig ud af folkekirken og forladt menighedsrådet. Hun var en del af rådets udvalg på tre personer, der har stået for projektet med orgellågerne. På samme måde har kirkens organist Christian Kampmann Larsen valgt at opsige sin stilling.

”Jeg mener, det er en forkert beslutning at stoppe her, hvor der kun foreligger et fogedforbud, men endnu ingen principiel afgørelse fra domstolen om rettigheder over malerierne. Jeg har sammen med lågeudvalget kæmpet for, at vi skulle have guldkant på, og jeg skal ikke spille på orglet, hvis malerierne kommer op at hænge uden guld på. Det vil være utroværdigt af mig,” siger han.

Kristeligt Dagblad bringer i nærmeste fremtid et interview med Christian Kampmann Larsen.